Debuterende spelers uit eigen jeugd

Op de sociale media heeft FC Utrecht een campagne ingezet met als hashtag #FCDEBUUT. Deze campagne is er op gericht om nieuwe, jeugdige toeschouwers naar De Galgenwaard te halen. Daarnaast deed grootaandeelhouder Frans van Seumeren recent in Een Berg Sport de uitspraak: ‘Onze opleiding kost 3,5 miljoen per jaar. We willen ook onze eigen jeugd een kans geven.’

FC Utrecht had altijd de reputatie een opleidingsclub te zijn, maar lijkt verworden tot een koopclub. Is die verandering in reputatie terecht op basis van de feiten? Hieronder een overzicht van spelers uit eigen jeugd die sinds het seizoen 2013 / 2014 hun debuut hebben gemaakt in het eerste elftal.
Voor dat seizoen is gekozen, omdat FC Utrecht toen in de wintertransferwindow vijf nieuwe spelers van buiten haalde (Juan Agudelo, Matthieu Delpierre, Fernando Quesada, Christian Dorda en Danny Koevermans). Destijds werd FC Utrecht daarom op internetfora expliciet als koopclub bestempeld, terwijl dat eerder niet het geval was.

Wanneer is er sprake van een speler uit ‘eigen jeugd’? Hiervoor zijn meerdere definities mogelijk. Gangbaar is onder meer dat een speler in de A-junioren (Onder 19) van de club dient te hebben gespeeld. In het overzicht hieronder is dat uitgangspunt gehanteerd. Om in onderstaande lijst te komen, dient een speler actief te hebben deelgenomen aan een officiële wedstrijd (eredivisie, KNVB-beker, Europa League) van het eerste elftal. Om die reden ontbreekt bijvoorbeeld Jong FC Utrecht-spits Jonas Arweiler in dit lijstje. Hij zat enkel twee keer op de bank bij een eredivisiewedstrijd. En Sylla Sow, die onder Jean-Paul de Jong zijn eredivisiedebuut maakte, speelde pas tot en met de A-junioren bij NEC.

Het overzicht per seizoen / trainer:

2019 / 2020 (John van den Brom)
Mitchell van Rooijen
Tommy St. Jago

2018 / 2019 (Dick Advocaat)
Tim Brinkman (nu sv Spakenburg)

In de duels onder Jean-Paul de Jong was er geen debuterende speler uit eigen jeugd.

2017 / 2018 (Erik ten Hag)
Ody Velanas (nu Jong FC Utrecht; tussentijds verhuurd geweest aan Helmond Sport)

In de duels onder Jean-Paul de Jong was er geen debuterende speler uit eigen jeugd.

2016 / 2017 (Erik ten Hag)
Nick Venema (nu door FC Utrecht verhuurd aan Almere City FC)

2015 / 2016 (Erik ten Hag)
In dit seizoen was er geen debuterende spelers uit eigen jeugd.

2014 / 2015 (Robbie Alflen)
Rodney Antwi (nu Wadi Dagla FC)
Issa Kallon (nu sc Cambuur)
Sofyan Amrabat (nu Hellas Verona)
Bart Ramselaar
Jelle de Lange (gestopt)
Giovanni Troupée (nu door FC Utrecht verhuurd aan FC Twente)

2013 / 2014 (Jan Wouters)
Kenny Teijsse (nu AFC)
Aleksandar Bjelica (nu ADO Den Haag)
Yannick Cortie (nu vv IJsselmeervogels)
Gyrano Kerk