Voorbeschouwing Ajax – FC Utrecht

Kan FC Utrecht de goede reeks vandaag voortzetten? Na vier overwinningen (competitie en beker) op rij is de uitdaging vandaag enorm, want er staat een uitwedstrijd tegen koploper Ajax op het programma. Helaas een duel waarbij geen supporters van FC Utrecht aanwezig zijn, zoals hier te lezen valt.

John van den Brom kan over een vrijwel fitte selectie beschikken. Alleen Adrian Dalmau is zeker afwezig vanwege een blessure, en het lijkt onwaarschijnlijk dat Justin Lonwijk bij de wedstrijdselectie zit. Lonwijk komt terug van een knieblessure, en speelde inmiddels een paar keer met Jong FC Utrecht mee. Hij heeft nog niet de vorm die hij in de voorbereiding toonde, en de concurrentie op het middenveld is moordend. Issah Abass ontbreekt ook vanwege interlandverplichtingen met Jong Ghana. De huurling van Mainz was echter al enige tijd geen basisspeler meer. En met Vaclav Cerny, Patrick Joosten en Simon Makienok heeft Van den Brom een complete aanvalslinie achter de hand.
Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat er een andere basisopstelling staat dan tegen Fortuna Sittard. Enerzijds omdat die basiself met veel vertrouwen zullen spelen. Anderzijds werkte het viermansmiddenveld wederom goed. En was de wijze waarop Sander van de Streek de spitspositie invulde ook fijn. Tegen Ajax zal dit natuurlijk een zwaardere opgave zijn, maar het centrale duo van de ploeg van Erik ten Hag blinkt in ieder geval niet uit in snelheid.

Of de Amsterdammers nog ‘last’ zullen hebben van hun CL-wedstrijd tegen Chelsea valt te betwijfelen. Die wedstrijd was al meer dan vier volledige dagen geleden, dus fysiek voldoende om te herstellen. En ondanks het weggeven van een 1-4 voorsprong zal het uiteindelijke resultaat geen mentale klap hoeven te zijn. Het is daarom voor FC Utrecht zaak om vanaf seconde één scherp te zijn, en georganiseerd en compact te spelen. Dit gekoppeld aan een gezonde portie strijd is de enige manier om in ieder geval kans te maken op een resultaat. Daarbij zullen de kansen, die in de omschakeling zeker kunnen ontstaan, zorgvuldig en snel uitgespeeld dienen te worden.

Het duel vangt aan om 12:15 uur, en scheidsrechter is Bas Nijhuis. Zijn assistenten langs de lijn zijn Bas van Dongen en Dave Goossens. Vierde official is Christiaan Bax, en Clay Ruperti is de VAR. Wij verwachten de volgende opstelling:

Paes
Klaiber – Janssen – Hoogma – Van der Maarel
Van Overeem
Ramselaar – Maher – Gustafson
Kerk – Van de Streek