Voorbeschouwing Sparta Rotterdam – FC Utrecht

Het is een lullig zinnetje in een artikel in het AD over de wedstrijd van morgen. Terwijl deze zin eigenlijk de kop van een apart artikel hoort te zijn. Want dat zou hij nu wel verdienen. Niet alleen als voetballer, maar ook als mens. Want na jarenlang revalideren, er bijna zijn, weer een terugslag, opnieuw beginnen en de cirkel een aantal malen voorbij zien komen, zit Simon Makienok weer bij de selectie. De boomlange spits is fit. Het lijkt er dus op dat de supporters eindelijk kennis gaan maken met de voetbalkwaliteiten van de spits die drie jaar geleden neerstreek in Utrecht. Of hij morgen al aan spelen toekomt is natuurlijk de vraag, maar voor hem persoonlijk zal het ongetwijfeld een overwinning zijn om er alleen al bij te zitten.

Ook een andere speler zal morgen sowieso een persoonlijke overwinning vieren. Want Mark van der Maarel blijft in de basis, ondanks de beschikbaarheid van Leon Guwara. De vleesgeworden personificatie van de Utrechtse mentaliteit heeft de schorsing van de Duitser aangegrepen om te laten zien dat hij nog altijd, als rechtspoot, de beste linksback is die FC Utrecht momenteel heeft. De trainer heeft al aangegeven dat hij geen reden heeft om de cultheld te vervangen.

Zorgen zijn er wel om Dalmau (liep blessure op bij training) en Gustafson (uit de wedstrijd geschopt tegen PSV). Beiden zijn er zeker niet bij. Bart Ramselaar (ook uit de wedstrijd geschopt door een PSV-er) is een vraagteken. Tegen PSV bleek dat de herstelde Van Overeem meteen een belangrijk puzzelstuk was voor het elftal van Van den Brom. Verdedigend werd er nauwelijks wat weggegeven en het middenveld kwam meer aan voetballen toe. Hoewel de trainer een voorliefde heeft voor 4-3-3 lijkt het er toch op dat ook nu weer 4-4-2 de beste optie is met de beschikbare voetballers. Maar door alle kwaliteiten en de verscheidenheid van spelers, is het makkelijk en snel schakelen door één of twee wissels in een wedstrijd.

De absentie van Dalmau maakt de weg weer vrij voor Bahebeck. De Fransman, van wie het helaas altijd afwachten is of hij niet op het laatste moment afhaakt, lijkt af te stevenen op een basisplaats. Of dit is al diepste spits in een 4-3-3 of als tweede spits naast Kerk in een 4-4-2 zal pas morgen om 14.30 uur blijven. Belangrijkste voor de ploeg is nu om de drie punten tegen PSV te laten volgen met een goed resultaat in Rotterdam. Sparta, de goed gestarte promovendus, zal er alles aan gelegen zijn om in eigen huis een vervolg te geven aan die goede start. De ploeg van Henk Fraser heeft twee oud Utrechters in de gelederen met Bart Vriends en Lars Veldwijk. De eerste heeft een basisplaats, terwijl de spits het moet doen met invalbeurten. Na zijn kopstoot tegen Sierhuis is Sparta keeper Coremans geschorst.

Als de komende twee wedstrijden (Sparta uit en Fortuna thuis) FC Utrecht de 6 punten opleveren, blijft de ploeg de aansluiting houden richting de concurrenten AZ en Vitesse. Gezien het programma daarna, zouden die 6 punten meer dan welkom zijn. Maar met een bijna fitte selectie en het vallen der puzzelstukjes, zijn 6 punten ook geen gekke gedachte. De wedstrijd tegen Sparta begint morgen om 14.30 uur. FC Utrecht wordt bij deze wedstrijd gesteund door een bijna vol uitvak en de scheidsrechter is de heer Van der Eijk. Volgende week zondag komt Fortuna Sittard op bezoek in de Galgenwaard. Ook die wedstrijd begint om 14.30 uur.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:
Paes
Kaliber – Janssen – Hoogma – Van der Maarel
Van Overeem
Maher – Ramselaar
Van de Streek
Kerk – Bahebeck