VAR-communicatie in het stadion

De KNVB start vanaf speelronde 10 in de Eredivisie met VAR-communicatie op de videoschermen in de stadions. Bij het thuisduel met PSV zal bij een VAR-ingreep op de videoschermen aangegeven worden wat de reden van de ingreep is, zodat duidelijk is voor het publiek waarom het spel stilligt.

De Eredivisieclubs hebben in overleg met de Eredivisie CV en de KNVB afgesproken om de VAR-communicatie vanaf het weekend van 19 oktober op de videoschermen in de stadions te tonen. Alleen de stadions van FC Emmen, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk beschikken in de Eredivisie nog niet over geschikte videoschermen. Zodra deze clubs zover zijn, kunnen ze ook gebruik maken van de VAR-communicatie.

Verbeterpunten
Eén van de verbeterpunten die voortkwamen uit het eerste seizoen VAR in de Eredivisie, was dat het publiek beter geïnformeerd wilde worden over VAR-situaties. Te vaak wisten toeschouwers niet precies waarom de VAR ingreep. Een manier om daar meer duidelijkheid over te verschaffen, is de vermelding op de videoschermen in de stadions.

Op het moment dat de VAR contact zoekt met de scheidsrechter over een mogelijke herziening van een beslissing, wordt vanuit het ARAG KNVB Replay Center per tablet ingevoerd om welke situatie het gaat. Bijvoorbeeld: ‘check mogelijk hands’ of ‘doelpunt afgekeurd – buitenspel’. Dit bericht wordt rechtstreeks gepubliceerd op de videoschermen.

Bron: fcutrecht.nl