HSK Zrinjski Mostar – FC Utrecht 2-1 (na verlenging)

Het Europese avontuur van FC Utrecht is ten einde. De Domstedelingen slaagden er niet in om in het Bijeli Brijeg Stadion af te rekenen met HŠK Zrinjski Mostar. FC Utrecht kwam in de eerste helft wel op de zo felbegeerde voorsprong, maar incasseerde daarna nog twee treffers: 2-1.

De bal komt via de lat van het doel van FC Utrecht terug het veld in en belandt precies voor de voeten van Staniša Mandić. De aanvaller van HŠK Zrinjski Mostar aarzelt oog in oog met de Deense sluitpost dan niet, en treft doel. De stand is dan 2-1, en er resteren nog zo’n tien speelminuten in de tweede helft van de verlenging.

Op koers
Daarin doet FC Utrecht wat het in de 110 minuten die daaraan voorafgaan ook doet: op zoek gaan naar een doelpunt. Maar dat blijkt tegen de defensief sterke tegenstander in de Bosnische warmte bepaald geen sinecure. Ja, er wordt gescoord. Door Simon Gustafson. De Zweed schiet op slag van rust vanuit een vrije trap de bal door zowel de armen als de benen van Ivan Brkić. FC Utrecht ligt dan uitermate goed op koers voor het bereiken van de volgende ronde, dankzij de zo felbegeerde ‘uitgoal’.

Balans
Maar van dat doelpunt kan pas (optimaal) worden genoten, als de tegenstander uit Mostar niet ook tot scoren komt. En juist dat doet de ploeg van de Kroatische oefenmeester Hari Vukas. Halverwege de tweede helft is het Irfan Hadžić die de bal vanuit een bepaald niet eenvoudige hoek tegen de touwen prikt. De stand 1-1, en de balans daarmee weer hersteld. Immers: een week eerder, als beide ploegen elkaar in een historisch heet Stadion Galgenwaard treffen, is dat de eindstand.

Minder kansen
FC Utrecht heeft voortdurend de overhand en de bal meer in het bezit dan de Bosnische ploeg, die ondertussen loert op het plaatsen van snelle tegenaanvallen. Door schoten vanuit de tweede lijn en een flink aantal hoekschoppen zorgt FC Utrecht ook voor aanvallend gevaar, maar de vele grote kansen zoals die er een week eerder aan het Herculesplein nog zijn, blijven in het Bijeli Brijeg Stadion achterwege.

Einde avontuur
Zo komt er in de tweede voorronde van de Europa League een einde aan het Europese avontuur van FC Utrecht, jaargang 2019/2020. De ploeg van trainer/coach John van den Brom reist morgen (vrijdag) terug naar Nederland, om daar direct de voorbereiding op de eerste competitiematch van het seizoen op te pakken. Zondag gaan de Domstedelingen op bezoek in het Cars Jeans Stadion bij ADO Den Haag.

HŠK Zrinjski Mostar – FC Utrecht 2-1 (0-1)
45+1. Simon Gustafson 0-1
65. Irfan Hadžić 1-1
111. Staniša Mandić 2-1

Gele kaarten: Slobodan Jakovljević, Ivan Čurjurić (HŠK Zrinjski Mostar), John van den Brom, Adam Maher, Giovanni Troupée (FC Utrecht).

Toeschouwers: 

Scheidsrechter: Antti Munukka.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber (87. Giovanni Troupée), Emil Bergström, Willem Janssen, Leon Guwara; Adam Maher, Simon Gustafson, Sander van de Streek; Gyrano Kerk (106. Urby Emanuelson), Justin Lonwijk (80. Joris van Overeem), Vacláv Černý (66. Issah Abass).

Opstelling HŠK Zrinjski Mostar:
Ivan Brkić; Advan Kadušić, Slobodan Jakovljević, Tomislav Barbarić, Dario Rugasevic; Frane Čirjak (59. Ivan Čurjurić), Edin Rustemović (78. Semir Pezer), Damir Šovšić; Miljan Govedarica (87. Mario Ticinovic), Irfan Hadžić (103. Ivan Lendrić), Staniša Mandić

Bron: fcutrecht.nl

11 thoughts on “HSK Zrinjski Mostar – FC Utrecht 2-1 (na verlenging)

 1. Enige tijd geleden gaf ik op deze site in een comment aan mijn bedenkingen te hebben bij de tactische vermogens van Van den Brom. Kijk even naar vanavond:
  – geen Plan B toen Zrinjski ging aanvallen,
  – onbegrijpelijke wissels,
  – vorige week bleek al dat Lonwijk geen spits is, maar hij bleef hem in de punt zetten,
  – te weinig snelheid om zo diep te spelen met de backs,
  – 13 corners zonder gevaar (is te trainen).

  Natuurlijk blunderde Jensen enorm bij de 2-1. Maar als er gezond met de kansen was omgegaan, dan was dat irrelevant geweest. Ik vind dit echt een wanprestatie van de eindverantwoordelijke trainer / coach.

  • Tijdens een wedstrijd is de invloed van een coach m.i. zeer beperkt. Maar voor de wedstrijd is de aanpak (uitgaande van de standaard speelwijze en het specifieke strijdplan) er wel. Daar had Van den Brom vooraf moeten anticiperen. Hoe?

   Door zijn team naar de mogelijkheden te laten spelen. In de basis verdedigers met minder ruimte in de rug (vanwege snelheid en specifieke kwaliteiten), want met minder tegengoals is de afhankelijkheid van kansen ineens veel minder. Zeker de tegengoal thuis was dodelijk, dat blijft het gevolg van dat verouderde systeem dat uitgoals dubbel tellen.
   Verder mis ik ook balans op het middenveld. Het lijkt alsof er alleen door Maher mee wordt verdedigd.Ondanks alle verhalen voor de wedstrijd zag ik ook gisteren weer een paar counters met veel spelers voor de bal. Kun je je de kans voor rust herinneren waarbij een middenvelder van HSK ongestoord kon schieten. Het leek toen organisatorisch nergens op.
   En aanvallend. Tjah, dat er geen spits beschikbaar is moge duidelijk zijn. In de voorbereiding scoorde Lonwijk makkelijk als hij van achter de spitsen kwam. Nu stond hij heel diep en dat leidde, net als bij Van de Streek vorig seizoen, tot niets. Het vasthouden aan 1-4-3-3 leverde thuis al een enorm gemis aan kansen op vanwege het ontbreken van een killer (want ik snap waarom Venema gisteren volledig werd genegeerd, dat komt echt niet alleen door die ene kans thuis). Zorg dan met 1-4-4-2 voor meer variatie, ook in de wetenschap dat er geen kapstok beschikbaar is.

   Met andere woorden: Van den Brom moet zijn team voorbereiden, dat heeft hij m.i. verzuimd. Het gaat om de actie voor de wedstrijd waarin ik niet snap waarom hij vast blijft houden aan zijn principes. En met de wissels verbeterde er niets. Cerny en Kerk eruit snap ik, maar vooral het inbrengen van Van Overeem en Emanuelson (die op mij uitgeblust overkomt) leidde alleen maar tot meer organisatorische chaos.

   Tenslotte Jensen. Het lijkt wel alsof hij zenuwachtig wordt als er een bal bij hem in de buurt komt. Er gaat geen rust van hem uit, en dat slaat over op de verdedigers. Die wisselwerking moet doorbroken worden. Ik heb Paes vorig seizoen in Jong ook best zien schutteren, maar in de voorbereiding maakte hij nu een betere indruk. Verder viel het me in de laatste twee play off-duels tegen Vitesse, toen Jensen geblesseerd was, al op dat de invloed van een andere keepers op de rust van de verdedigers (drie ervan stonden er gisteren weer) positief was. Ook hier is Van den Brom degene die een beslissing moet gaan nemen.

 2. Dacht met de uitschakeling door wat Luxemburgse amateurs enige jaren terug wel de grootste blamage te hebben meegemaakt, maar gisteren komt daar aardig bij in de buurt. Allereerst de opmerking van thuisfluiter die is nietszeggend en kinderachtig, kan je na iedere wedstrijd wel maken.
  Natuurlijk een nieuwe trainer, hoop nieuwe spelers, allemaal toppers volgens Zuidam, is nog geen team, blessures en spelers die niet wedstrijdfit zijn, schandalig, maar dan nog mag je natuurlijk van deze ploeg niet verliezen. Inderdaad Arnold de trainer moet zijn elftal laten spelen naar zijn mogelijkheden en dat heeft hij niet gedaan. Wilde zijn stempel te veel op de wedstrijd drukken terwijl alleen het resultaat telt.als je moet scoren vind ik een wissel Emanuelson voor Kerk vreemd.De door vele verguisde Advocaat was daar een meester in. Wedstrijden winnen begint achterin en een goede organisatie, maar met een centrum Janssen, Bergstrom, met veel ruimte achter hun rug laten spelen terwijl ze te weinig snelheid, hebben wordt dat lastig. Als dan ook de keeper al wedstrijd na wedstrijd laat zien in een vormcrisis te zitten wekt dat ook weinig vertrouwen bij de verdedigers. Op het middenveld ondanks Maher te weinig creativiteit en spelers die te langszaam omschakelen bij balverlies, voorin blijft behelpen zonder echte spits, want ook daar had Advocaat gelijk in. De trainer had beter moeten weten, vloog er vorig jaar met AZ ook in de eerste ronde uit. Met priet praat van we controleerden de wedstrijd, waren beter, tot die gelijkmaker was er niets aan de hand, hadden het meeste balbezit win je geen wedstrijden. Winnen is het enige dat telt en als dat met mooi voetbal kan is dat meegenomen maar zeker geen noodzaak. Zou vd. Brom aanraden nog wat wedstrijden van Utrecht onder Advocaat te bekijken.
  Gesprekje met de keeper lijkt mij ook niet overbodig, op een gegeven moment is de maat vol en houdt het natuurlijk op.

  • Ok, mijn eerste reactie was misschien wel erg kort door de bocht. Dit elftal had altijd van dat Bosnische team moeten winnen. FC Utrecht heeft het vorige week thuis laten liggen. Het feit dat Dalmau niet fit was/is, is toch wel mede bepalend geweest. Kerk is een leuke speler, maar zoals al seizoenenlang bekend bepaald geen goalgetter. Het feit dat Venema helemaal niet gespeeld heeft doet vermoeden dat hij gewogen en te licht bevonden is. Enorme tegenvaller dit, nu maar weer volle bak focus op de competitie, het is niet anders. Ik blijf erbij dat Utrecht een heel behoorlijke selectie heeft, dat mag iedereen nu ook laten zien op het veld. Ik vond de eerste goal van die Bosniërs, trouwens vooral een gevolg van niet/halfslachtig verdedigen. Daar valt niet tegenaan te coachen. Die bal ging er mooi in, maar een vent had veel resoluter verdedigd.

   • Ik snapte je eerste reactie uiteraard volkomen. Ik zat met een gefrustreerde puber, want we hadden de mogelijkheid om naar Malmö te gaan. Zijn reactie was nog veel korter door de bocht.

    • Ik zie een patroon voor wat betreft het hele Nederlandse voetbal. De clubs spelen in een Mickey Mouse competitie hier, zelfs voor een club als FC Utrecht is het makkelijk in het linkerrijtje te eindigen. Ajax steekt met kop en schouders boven alle andere clubs uit. Zelfs een club als PSV lijkt in korte tijd een onoverbrugbare achterstand te hebben opgelopen op Ajax. Leuk voor Ajax zelf, maar op langere termijn heeft die club hier ook niets aan. In Europese wedstrijden, hoe zwak de tegenstander op papier ook is, worden andere dingen gevraagd van spelers en technische staf. Kars stelt terecht dat winnen het enige is wat telt. Utrecht speelde in een afgelegen oord, waarschijnlijk op een kwalitatief mindere grasmat tegen een tegenstander waar ze voor de loting nog nooit van gehoord hadden waarschijnlijk. Mij viel gisteren vooral het slordige balverlies op en regelmatig miste ik het mes tussen de tanden, wat in dit soort wedstrijden nodig is. Wedstrijden tegen Ajax zijn wat betreft veel makkelijker. Een pijnlijke constatering, want intrinsieke motivatie hoort altijd uit de spelers zelf te komen. Welke opstelling een trainer ook het veld in stuurt.

     • Volledig eens! In dit soort wedstrijden dient alles, maar dan ook alles in het teken te staan van winnen. En dat is geen voetballer in Nederland gewend. Het ergste is dat Van den Brom bij zijn enige ‘internationale’ klus bij het grove vuil is gezet. En dus heel erg Nederlands denkt. Zie ook de vroege uitschakeling van AZ vorig jaar, en de 7-1 tegen Lyon.

 3. Had vorige week al het gevoel dat het slecht zou aflopen. Hoorde iedereen zeuren over het theater wat die gasten maakten, maar dat 1 van de zaken die bij het internationale voetbal hoort, maar zouden de zaken daar wel ff rechttrekken. Niets van dat alles dus. Gebleken is dat ook Utrecht geen enkele tegenstander kan onder schatten, want ongemerkt is dat vanaf het moment dat deze tegenstander was geloot natuurlijk gebeurd en is typisch Nederlands. Je weet niets van de club, laat staan van de spelers en dat werkt onderschatting in de hand. Voor deze blamage zijn geen excuses, onbegrijpelijk dat spelers die vorig jaar de ballen uit de broek hebben gespeeld om Europees voetbal te halen, nu zo n prestatie neerzetten.
  Dickie werd vorig seizoen door velen verguisd maar heeft wel laten zien wie de baas was en hoe je goede resultaten haalde waardoor ook de doelstelling werd gehaald., want daar gaat het nog steeds om. Leuk voetbal, meeste balbezit en controle over de wedstrijd daar krijg je geen punten voor, resultaat daar gaat het om op dit niveau, waar de echte kerels zouden moeten opstaan
  Eens kijken of er zondag wel 11 kerels staan, die dat ook uitstralen en laten zien, want dat de tegenstander er op zal klappen lijkt me duidelijk.

 4. Natuurlijk was dat hoogst irritant maar was wel 1 van de oorzaken dat Utrecht nooit tempo in de wedstrijden kreeg en zich steeds meer ging lopen ergeren wat ook weer ten koste ging van het spel. Dan krijg je ook in deze fase niet de beste scheidsrechter toegewezen. Kortom het is al eerder gezegd in deze wedstrijden komt er veel meer kijken dan het spelletje alleen en daar had men zich niet genoeg tegen gewapend.

Comments are closed.