post

FC Utrecht – HSK Zrinjski Mostar 1-1 (0-1)

In de heenwedstrijd van de tweede voorronde van de Europa League heeft FC Utrecht met 1-1 gelijkgespeeld tegen HŠK Zrinjski Mostar. De Domstedelingen waren de bovenliggende partij en kregen veel meer kansen dan de Bosniërs, maar verzuimden dat overwicht uit te drukken in de score.

Het vijftigste doelpunt van FC Utrecht in thuiswedstrijden in Europese clubtoernooien is er één om in te lijsten. En een plek te geven in de eregalerij van mooiste goals van de Domstedelingen in Europees verband allertijden. Gyrano Kerk is de maker. Met links – nota bene! – jaagt hij de bal na een klein uur spelen ongenadig hard in de verre kruising van het doel. Het is de gelijkmaker in de wedstrijd tegen HŠK Zrinjski Mostar: 1-1. Oh, het eerste doelpunt van FC Utrecht in Europa? Dat werd in 1980 gescoord door Gerard van der Lem; en daarmee is de huiskamerquiz dan ook direct afgerond. 

In de achtervolging
FC Utrecht moet vanaf speelminuut 34 in de achtervolging op de Bosniërs. Die komen op voorsprong door een snelle tegenaanval, waarbij Miljan Govedarica het eindstation is. De rappe aanvaller passeert David Jensen en zet de zesvoudig landskampioen van Bosnië en Herzegovina op voorsprong in Stadion Galgenwaard: 0-1.

Bovenliggende partij
Dat het Bosnische team de leiding neemt, gaat tegen het wedstrijdbeeld in. Op dat moment heeft FC Utrecht immers al de nodige kansen gehad, via Kerk, Adam Maher, Justin Lonwijk, Vacláv Černý en aanvoerder Willem Janssen. Geluk, en wat scherpte in de afronding wellicht, ontbreekt. En keeper Ivan Brkić houdt er behoorlijk wat ballen uit, ook dat.

Kansenregen
Dat blijft de voormalig Kroatisch jeugdinternational doen, ook nadat zijn team op voorsprong is gekomen. Ja, er is dus die kanonskogel van Kerk die keihard inslaat. Maar verder regent het kansen, voor FC Utrecht welteverstaan, die geen doelpunt opleveren. Lonwijk, Van de Streek, andermaal Lonwijk, Janssen, Sean Klaiber, Simon Gustafson, weer Kerk, invaller Patrick Joosten, nogmaals Van de Streek, nog eens Gustafson, invaller Nick Venema, weer Kerk, nog eens Maher en ook invaller Urby Emanuelson. Maar tegen de touwen? Nee, dat gaat de bal niet.

Twaalf Europese thuisduels zonder nederlaag
De remise tegen HŠK Zrinjski Mostar is de twaalfde wedstrijd in een reeks van Europese thuispartijen van FC Utrecht zonder nederlaag. Die serie is ingezet op 29 juli 2007. Dan wordt er voor 10.200 toeschouwers gelijkgespeeld tegen Hammarby IF uit Zweden. Daarna blijft FC Utrecht ongeslagen tegen achtereenvolgens KF Tirana, FC Luzern, Celtic, Liverpool, Steaua Boekarest, Napoli, FC Differdange, Valletta FC, Lech Poznan, Zenit Sint-Petersburg. En aan dat rijtje wordt dus HŠK Zrinjski Mostar toegevoegd. Dat laatste duel gaat de boeken in als de voetbalwedstrijd die bij de hoogste temperatuur ooit in Nederland is gespeeld.

Volgende week de return
Volgende week, op donderdag, is de return van de tweede voorronde van de Europa League. FC Utrecht gaat dan in Bosnië en Herzegovina de strijd aan met HŠK Zrinjski Mostar. Die wedstrijd begint om 19.00 uur. Informatie over de kaartverkoop is HIER te vinden.

FC Utrecht – HŠK Zrinjski Mostar 1-1 (0-1)
34. Miljan Govedarica 0-1
60. Gyrano Kerk 1-1

Gele kaarten: Gyrano Kerk, John van den Brom en Sean Klaiber (FC Utrecht) en Ivan Brkić (HŠK Zrinjski Mostar).

Toeschouwers: 17.221.

Scheidsrechter: Aleksei Eskov.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Emil Bergström, Willem Janssen, Leon Guwara; Adam Maher, Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Sander van de Streek (80. Urby Emanuelson), Vacláv Černý (62. Patrick Joosten); Justin Lonwijk (57. Nick Venema).

Opstelling HŠK Zrinjski Mostar: 
Ivan Brkić; Advan Kadušić, Slobodan Jakovljević (67. Renato Gojković), Tomislav Barbarić, Dario Rugasevic; Frane Čirjak, Edin Rustemović, Damir Šovšić; Miljan Govedarica, Irfan Hadžić (62. Ivan Lendrić), Mario Ticinovic (57. Staniša Mandić)

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto

4 thoughts on “FC Utrecht – HSK Zrinjski Mostar 1-1 (0-1)

 1. Eén zwaluw maakt nog geen zomer en geen zwaluw nog geen winter… Oftewel: ik hoop dat iedereen gaat inzien dat het aanvallen van plek nummer 3 echt (nog?) niet aan de orde is. Gelukkig heeft de staf dat ook nergens geroepen, maar het sentiment begon wel steeds meer te leven bij de achterban. M.i. niet gebaseerd op een serieuze krachtmeting. Die was er nu wel, en werd met een matig resultaat afgesloten. Onnodig en zeker nog recht te zetten. Ik denk dat deze groep de strijd met Vitesse en AZ zal moeten en kunnen aangaan.
  Door vakantie zag ik het duel op een kleine laptop. Dat geeft soms een wat onduidelijk beeld. Mij vielen echter wel twee zaken op:

  1) De backs stonden erg diep (had ik in Meppen real life gezien). Dat maakt het relatief trage centrum Bergström / Janssen kwetsbaar. De balans op het middenveld (met Maher er net voor) maakte gisteren te weinig goed, want iedere omschakeling was gevaarlijk en er bleven vaak veel spelers voor de bal. Ik was zelfs blij dat Guwara zich na de 0-1 vooral ging focussen op verdedigen in plaats van te veel mee aan te gaan vallen. Terwijl ik heel graag winger backs zie….
  2) Buitenspelers die vooral niet naar binnen trekken kiezen te weinig voor een actie naar de achterlijn en dan een terugtrekkende voorzet naar de penaltystip. Dat is veelal gevaarlijker dan een bal voor de pot slingeren. Nadat linkspoot Cerny op links werd vervangen door rechtspoot Joosten ontstond er meer variatie en dreiging op dat gebied.

  Ik hoop dat Van den Brom deze dagen gebruikt om goed te evalueren en zijn spelprincipes zo nodig anders in te vullen. Zoals het nu ging, voorzie ik te makkelijk tegengoals die niet altijd voldoende kunnen worden gecompenseerd door goals.

 2. Duidelijk is wel dat je met zo n traag centrum nooit met zoveel ruimte achter de verdediging kunt spelen, doe je dat wel dan krijg je dus zo n tegengoal, te langszaam in de omschakeling bij balverlies, diepe bal, een verdediger die een sliding inzet terwijl hij op zijn benen moet blijven staan en keurig afgemaakt.
  Wat het eigen spel betreft, 1 e helft tempo te laag, Lonwijk had moeten scoren, 2 e helft was zeker beter, maar ondanks dat je op papier 5 spitsen hebt, heb ik de echte spits en koele afmaker nog niet gezien.
  En dat daar spitsen bij zijn die niet wedstrijdfit zijn is helemaal een schande.
  Er is nog niets verloren al zal de tegenstander niet anders spelen dan dat ze nu deden, met zijn allen inzakken en hopen op een counter.
  En inderdaad Arnold een plek bij de eerste 3 zit er zeker niet in en zal ook volgens mij toekomst muziek blijven

 3. Tja, toch heb ik het idee dat FC Utrecht dit uit kan gaan beslissen, zonder echte spits zullen doelpunten schaars zijn, onbegrijpelijk dat Dalmau nog niet fit genoeg is. Wat doen die gasten in hun vrije tijd? Vreten en zuipen soms? Het zijn profvoetballers, leef daar dan ook naar. En dan heb ik het er niet over dat ze dagelijks een halve marathon moeten lopen. De manier van spelen die van de Brom gekozen heeft bevalt mij zeer, alleen snap ik Arnold ook, je moet daar wel de spelers voor hebben. Het is nog vroeg in het seizoen en nog niet iedereen is wedstrijdfit, dus kijken hoe het volgende week gaat. Maher is aanvallend een aanwinst. Kan nog steeds niet wennen aan dat gesjok van Gustaffson op het middenveld, hoewel het natuurlijk een uistekende technicus is.

 4. Gustafson teert daar te veel op en alleen met techniek red je het niet, zeker tegen de betere tegenstanders wordt hij dan gewoon overlopen, want zijn omschakeling bij balverlies is middelmatig.
  Het blijft een schande dat spelers niet wedstrijdfit zijn als ze van een andere club komen. Ze worden ook vanaf het begin betaald en anders een contract afsluiten waarin staat dat ze per wedstrijd worden betaald, zou ook voor bahabeck wel wat zijn

Comments are closed.