De weg naar de play offs

FC Utrecht bewees zichzelf dit weekeinde een slechte dienst met de nederlaag in Emmen. Enerzijds liep het niet in op AZ, anderzijds wonnen concurrenten Heracles Almelo en Vitesse wel. Hierdoor zakte de ploeg van Dick Advocaat naar plek 7, de laatste positie die op dit moment recht geeft op deelname aan de play offs.

De relatieve mazzel van FC Utrecht dit weekeinde was dat zowel nummer 8 van de ranglijst Willem II (tegengoal in minuut 90+3 en daardoor gelijk gespeeld) en als nummer 9 FC Groningen (geen penalty in de extra speeltijd en daardoor geen kans op een remise) nauwelijks tot niet zijn ingelopen. Feit is inmiddels dat FC Utrecht dit seizoen nooit meer onder de 9e plek kan eindigen. Op dit moment staat sc Heerenveen op plek 10, en de Friezen kunnen maximaal op 46 punten komen. FC Utrecht heeft op dit moment al 47 punten. Voor de weg naar de play offs al FC Utrecht zich dus Willem II en FC Groningen onder zich dienen te houden. De exacte stand op de plekken 7, 8 en 9 is:

7 FC Utrecht 31-47 (54-45)
8 Willem II 31-43 (54-60)
9 FC Groningen 31-42 (34-37)

Wil FC Utrecht voorkomen dat Willem II evenveel of meer punten behaald, dan zijn zes punten uit de laatste die duels nodig. In dat geval is de ploeg van Dick Advocaat van geen enkel ander resultaat afhankelijk. Het resterende programma van de drie ploegen die strijden om plek 7 is:

FC Utrecht
Fortuna Sittard (thuis)
Ajax (uit)
sc Heerenveen (thuis)

Willem II
PSV (thuis)
FC Emmen (thuis)
ADO Den Haag (uit)

FC Groningen
PEC Zwolle (uit)
Fortuna Sittard (thuis)
FC Emmen (uit)