FC Utrecht – PSV 2-2 (2-0)

Een strijdlustig FC Utrecht pakte vanavond (zondag) een punt tegen PSV. De Eindhovense koploper keek in Stadion Galgenwaard halverwege de match tegen een 2-0 achterstand aan en kwam pas vlak voor tijd op gelijke hoogte met het team van Hoofdtrainer Dick Advocaat: 2-2.

Balverovering, dieptepass op maat, knappe rush, bekeken schot. Het tweede doelpunt dat FC Utrecht deze middag in een regenachtig Stadion Galgenwaard scoort tegen PSV is er geen waar een heel lange reeks balcontacten aan voorafgaat. En dat maakt ‘m juist zo mooi, en knap. Sander van de Streek is het die Gyrano Kerk in de ruimte aanspeelt. Kerk, terug in de basis, zet het op een lopen en drukt op precies het juiste moment af. Keeper Jeroen Zoet duikt nog wel, maar kan er niet bij. De bal past exact in de ruimte die hij laat in de verre hoek: 2-0 voor FC Utrecht.

Weinig balbezit, hoog rendement
En dan te bedenken dat er op dat moment nog geen veertig minuten zijn gespeeld in Utrecht. PSV weet even niet wat het overkomt, aan het Herculesplein. De Eindhovenaren hebben het gros van de tijd de bal, maar zijn daarmee weinig effectief. Zeker niet vergeleken met de Utrechters, die aan amper dertig procent balbezit voldoende hebben om de koploper knikkende knieën te bezorgen.

Droomstart dankzij Van de Streek
Van de Streek, de man die de tweede goal van de partij voorbereidt, is degene die het eerste doelpunt van de dag op zijn naam schrijft. Vanuit een hoekschop – een week geleden scoort FC Utrecht ook al vanuit een corner, dan in Zwolle tegen PEC – brengt Nicolas Gavory de bal voor het doel. Van de Streek doet méér dan de bal koppen. Hij valt ‘m aan, als het ware. Geen oog voor PSV’s Daniel Schwaab, enkel en alleen voor die lederen kogel. En dan: pats! De kop ertegen, en de bal vervolgens al even hard tegen de touwen: 1-0. Een droomstart voor FC Utrecht, dat na zes minuten aan de leiding gaat tegen PSV; een team dat dit seizoen slechts drie keer eerder op achterstand is gekomen.

Beuken op de muur
In de tweede helft trekt FC Utrecht een defensieve muur op, waarop PSV vanaf het begin begint te beuken. De vraag is: houdt de muur stand, en zo ja: hoe lang? De eerste flinke breuk wordt door de Brabanders toegediend na een klein uur spelen. Na een slimme loopactie werkt Luuk de Jong de bal binnen: 2-1.

Remise
Billenknijpen is het vanaf dat moment voor de ruim negentienduizend supporters in Stadion Galgenwaard, die zien hoe FC Utrecht met man en macht tracht verdere averij te voorkomen. Dat lukt niet. Vijf minuten voor tijd is het opnieuw De Jong die optimaal gebruikmaakt van de – weinige, trouwens – ruimte die hem wordt geboden. Van dichtbij bepaalt hij de stand op 2-2. Ook een discutabel moment, waarbij Simon Gustafson in de Eindhovense zestien ten val wordt gebracht door Denzel Dumfries, brengt daar geen verandering meer in. De Utrechtse penaltyclaim wordt weggewuifd, de remise is een feit.

De Graafschap-uit
De volgende klus die wacht op de Utrechtse ploeg: De Graafschap-uit. FC Utrecht speelt op zondag 17 februari in Doetinchem tegen de Superboeren en voor dat duel is de kaartverkoop al in volle gang. De volgende thuiswedstrijd van de Domstedelingen is op zaterdag 23 februari. Dan komt Excelsior op bezoek in Stadion Galgenwaard. En ook voor die match zijn via INTERNET en in de FC Utrecht Fanshop al tickets verkrijgbaar.

FC Utrecht – PSV 2-2 (2-0)
7. Sander van de Streek 1-0
38. Gyrano Kerk 2-0
58. Luuk de Jong 2-1
86. Luuk de Jong 2-2

Gele kaarten: Simon Gustafson (FC Utrecht), Steven Bergwijn (PSV).

Toeschouwers: 19.005.

Scheidsrechter: Pol van Boekel.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Nicolas Gavory; Joris van Overeem, Sander van de Streek, Simon Gustafson; Gyrano Kerk, Michiel Kramer (90+1. Mark van der Maarel), Othmane Boussaid (82. Leon Guwara).

Opstelling PSV:
Jeroen Zoet; Denzel Dumfries, Daniel Schwaab, Nick Viergever, Pablo Rosario, Jorrit Hendrix, Gastón Pereiro (73. Mohamed Ihattaren); Hirving Lozano (69. Cody Gakpo), Luuk de Jong, Steven Bergwijn

Bron: fcutrecht.nl

10 thoughts on “FC Utrecht – PSV 2-2 (2-0)

 1. Wat een wedstrijd! Goed geknokt en een punt verdiend. De VAR blunders waren dit keer eerlijk verdeeld, PSV had in de eerste helft een penalty moeten hebben, FC Utrecht in de tweede helft. Nu graag dezelfde strijdlust in de resterende wedstrijden.

 2. Natuurlijk is het vervelend dat de gelijkmaker alsnog valt maar 1 punt was wel het maximaal haalbare.
  De VAR heeft opnieuw laten zien dat er sprake is van volstrekte willekeur. Als je vaststelt dat er wordt vast gehouden in de 16 meter, doet het er niet toe hoe maar is dat gewoon een penalty. Als er een overtreding in de 16 meter plaats vindt, kan het niet zo zijn dat het feit of het per ongeluk is of niet de maatstaf is en ook dit is gewoon een penalty. Daarnaast was het oordeel van Advocaat over zijn linksback en keeper ook niet mals , en volstrekt terecht. De rechtsback gaat geweldig in de fout bij de 2e goal door de bal niet de tribune in te schieten, zoals hij vorige week ook volstrekt onnodig een penalty veroorzaakte en Jensen had die eerste goal gewoon moeten hebben.
  Vraag me trouwens af wie en hoe bahabeck is gekeurd, moet toch ook voordat hij bij Utrecht tekende al zo blessure gevoelig zijn geweest.

   • Klopt, uit het interview bleek duidelijk dat dit zijn beslissing was. Ik denk ook dat Letschert goed is weggekomen bij het vasthouden van De Jong in de eerste helft. Lijkt een beetje op marchanderen van Van Boekel. En die assistent voor de vakken N tot en met Q. Wat oogde dat dramatisch…..

    Over de wedstrijd: 2-2 is wat mij betreft een prima resultaat. Na het vertrek van Tannane lijkt er weer een betere spirit in de selectie te zitten. En dat is nodig, want het wordt nog een hele klus om de play offs te halen.

 3. Inderdaad worden de play offs een lastig verhaal. De mazzel is wel dat na AZ alles heel kort op elkaar zit, maar 3 punten komend weekend zijn noodzakelijk

 4. Het gaat erom dat van Boekel ten onrecht rekening met het feit hoe er wordt vastgehouden en of iets per ongeluk is. Dus bij van Boekel kan het zijn dat hij de volgende keer wel een penalty geeft bij vasthouden of bij per ongeluk een overtreding maken. Dat is dus de willekeur en de inconsequentie

 5. Volgens mij is de oplossing voor de problemen met de VAR heel simpel: Als de VAR een besluit neemt is dit bindend, net als bij het tennis en hockey. Laat de VAR beelden desnoods ook in de stadions zien. Van Boeken was zeker aan het marchanderen gisteren, want in de rust heeft hij ongetwijfeld gezien dat hij fout zat bij het vasthouden door Letschert van Luuk de Jong. Het enige “positieve” wat je van de beslissingen van van Boekel kunt zeggen is dat beide ploegen nu op dezelfde manier benadeeld zijn. Maar uiteraard is dat wel het laatste waar de VAR voor in het leven is geroepen. Het was in ieder geval een verdiend punt en met een betere linksback en keeper was de overwinning zeker geweest. Komt ook nog bij dat, ondanks zijn doelpunt, de techniek aan de bal van Kerk dramatisch is, zoals hij die bal meeneemt in de slotfase waardoor hij die kans om zeep helpt, echt dramatisch slecht, zoals heel vaak als hij aan aangespeeld wordt. Maar goed, hij heeft in ieder geval gescoord.

 6. Over de techniek van Kerk hebben we het al eerder gehad. Vraag me dan altijd af wat er tijdens al die trainingen gebeurd. Een bal goed aannemen en goed verwerken kun je leren, maar dan moet je dat ook wel doen. Als ik bepaalde dingen zie bal aanname, verkeerde kant dekken of tackle/ sliding met verkeerde been vraag ik me echt af wat al die trainers langs de kant aan het doen zijn. Zie ze vaak met de handen in de zak of armen over elkaar staan te kijken ipv met spelers bezig zijn om hun tekort komingen te verbeteren

  • Precies Karsj, mijn neefje van 14 heeft het aannemen van een bal van mijn vader, zijn opa geleerd, bij mijn ouders in de achtertuin. Herhalen, herhalen, herhalen. Ik vind dat onbegrijpelijk dat er nog steeds betaald voetbclubs zijn die daar veel te weinig aandacht aan besteden. We worden wekelijks getrakteerd op de meest waanzinnige fouten op dit gebied, bijna geen enkele club uitgezonderd. Geldt ook voor het inspelen over een paar meter. Bizar.

Comments are closed.