post

Vacante spitspositie: geen Nick Venema?

Al voor de komst van Dick Advocaat naar FC Utrecht was de spitspositie een issue. Cyriel Dessers raakte vorig seizoen, ondanks zijn relatief hoge doelpuntenproductie, steeds verder uit beeld. En na de komst van Dick Advocaat kreeg Dessers twee keer een kans als basisspeler: tegen Feyenoord (voortijdig gewisseld), en tegen MVV (trefzeker vanaf elf meter). Tegen FC Groningen mocht Dessers nog invallen, maar dat was het.

Het aantrekken van Simon Makienok is alles behalve een succes. Hij raakte vorig seizoen al na twee officiële duels zwaar geblesseerd aan zijn knie waardoor het seizoen voorbij was. Dit seizoen kreeg hij in de voorbereiding een terugslag in zijn herstel. Hij viel wel drie keer in, maar dat was het dan ook. Makienok kreeg een nieuwe terugslag. En de vraag is nu wanneer hij fit en volledig op niveau terug komt.

Vlak voor het einde van de transferdeadline haalde FC Utrecht Jean-Christophe Bahebeck. Geen echte centrumspits, maar wel op die positie bruikbaar. Helaas, Bahebeck kwam nog niet in actie in een officieel duel. Hij was niet wedstrijfdit toen hij binnen kwam. Tegen NAC zat hij het volledige duel op de bank, en niets leek een rentree in de weg te staan. Een blessure gooide echter de plannen in de war, en Bahebeck is nog enige weken ‘out’.

Gedurende de afgelopen periode startte Sander van de Streek nog wel eens als spits. De van origine middenvelder was tegen AZ zijn basisplaats kwijt, en Oussama Tannane mocht het als spits proberen. Of Advocaat dat als een succes ziet, valt te betwijfelen. Volgens AD-journalist Tim Reedijk lijkt Lukas Görtler tegen Willem II op een basisplaats af te stevenen. De Duitser was in het gehele vorige seizoen twee keer trefzeker, en toonde zich in de jaren daarvoor ook geen killer.

De spitspositie lijkt daarmee vacant. Maar afgelopen maandag tijdens Jong FC Utrecht – FC Twene was Nick Venema (Austerlitz, 9 april 1999) met zijn goal bijna het enige lichtpuntje aan Utrechtse zijde. Dick Advocaat zegt over Venema tegen het AD: ‘Hij heeft het beste schot van heel FC Utrecht. Als je hem rondom het zestienmetergebied de bal geeft en de vrijheid om te schieten… Hij heeft echt een pegel in z’n benen, dat is ongelooflijk.’
Toch heeft Venema nauwelijks speeltijd in het eerste van FC Utrecht. Hij kwam vorig seizoen vier keer als invaller in actie (één goal). Al deze vier invalbeurten waren onder Erik ten Hag. Onder Jean-Paul de Jong kwam Venema zowel vorig seizoen als dit seizoen niet in actie in een officieel duel van het eerste elftal. Interim-trainer Dijkhuizen liet de eigen jeugdspeler voor het eerst dit seizoen invallen tegen FC Emmen. Vervolgens had Venema nog twee invalbeurten (wederom één goal) onder Advocaat. Ondanks vier goals in de Keuken Kampioen Divisie zat Venema tegen NAC en AZ niet eens meer bij de wedstrijdselectie van Advocaat.

In het AD geeft Advocaat tevens aan wat de beperkingen van Venema zijn: ‘Maar zijn spel, dat moet hij verbeteren. Ik heb met Michael Mols gezeten, misschien kan hij iets met ‘m gaan doen. Eén van Mols’ specialiteiten was de aanname en het wegdraaien en dat is een beetje het manco bij Nick.’ Advocaat vindt dat er bij Venema wel het één en ander bij dient te komen, en lijkt daarom (voorlopig) niet van plan om middels Venema de vacante spitspositie van FC Utrecht te vervullen.

Foto: John de Weerdt