Scoren, waar ligt de uitdaging?

FC Utrecht leidde met 0-2 in De Kuip, maar verloor dat duel uiteindelijk wel met 4-2. Gezien de verhoudingen op het veld was dat geen gekke uitslag. Opvallender is misschien wel dat FC Utrecht twee keer scoorde, want scoren blijft een uitdaging. Waar ligt die uitdaging?

Na 27 speelronden heeft FC Utrecht slechts 33 keer gescoord. Dat zijn 49 doelpunten minder dan koploper PSV. Maar realistischere vergelijkingen zijn:

  • Ook Fortuna Sittard en Heracles scoorden 33 goals in 27 duels.
  • Slechts vier clubs scoorden minder: FC Volendam, Almere City (allebei 27 goals in 27 duels), RKC Waalwijk (25) en Vitesse (21).
  • Op dit moment zijn Taylor Booth en Victor Jensen clubtopscoorder. Beiden hebben vijf goals gemaakt. Booth deed dat in 13 duels, Jensen kwam tijdens 22 duels in actie. Op dit vlak doet FC Utrecht het net zo slecht als FC Volendam (daar is Mühren met 5 goals clubtopscoorder). Alleen Vitesse doet het slechter, want daar zijn Van Ginkel en Manhoef gedeeld clubtopscoorder met 4 goals.

Wel hebben 15 verschillende spelers dit seizoen gescoord. Dat verschilt, ook afgezet tegen het aantal ingezette spelers, nauwelijks van de voorgaande seizoenen. De echte uitdaging is daarom om spelers individueel meer te laten scoren. Vergelijk FC Utrecht vorig seizoen met FC Utrecht nu. Vorig seizoen scoorden er ook 15 spelers uit de selectie, maar was Tasos Douvikas topscoorder met 19 goals. Door zijn productie speelde FC Utrecht eigenlijk al heel lang mee voor de play offs. Nu moet daar echt voor gevochten worden.

In de winter heeft de komst van Sam Lammers (4 goals in 11 wedstrijden, maar ook 3 assists) in ieder geval een kentering gebracht. Lammers lijkt voor het komende seizoen onhaalbaar, en daarom is nu de uitdaging hem zo snel mogelijk vervangen. Of hem toch binnen halen.