Waar kan het seizoen eindigen?

Met de 2-1 nederlaag tegen Feyenoord kwam er voor FC Utrecht een einde aan een reeks van 9 duels zonder nederlaag. Maar de stand op de ranglijst is wel duidelijk: plek 13 met 17 punten uit 16 duels en een doelsaldo van 17-26. Die positie op de ranglijst ligt ver van de doelstelling (top 7) af. En in de eredivisie zit alles zo dicht bij elkaar dat er ook nog steeds naar onderen gekeken dient te worden.

Na het verloren uitduel in Volendam gaf hoofdtrainer Ron Jans aan dat het tot de winterstop ‘punten sprokkelen’ zou worden. En de ongeslagen reeks is daar wel een goede invulling van. Er werd in die reeks in de eredivisie namelijk slechts 3 keer gewonnen en vooral 5 keer gelijk gespeeld.

Waar kan het seizoen eindigen?

FC Utrecht behaalde gemiddeld 1,06 punt per duel. Vertaald naar 34 duels zou FC Utrecht daarmee eindigen op 36 punten. Dat is tricky, want één of twee punten minder kan al een probleem veroorzaken. Zo degradeerde Heracles in het seizoen 2021 / 2022 uiteindelijk terwijl het na 34 duels 34 punten had. En een paar speelronden voor het seizoenseinde nog meedeed voor de play-offplekken voor Europees voetbal.

Nu zijn alle punten behaald onder Ron Jans, en hij nam het na 4 speelronden over van Michael Silberbauer. Jans behaalde de 17 punten in 12 duels en daarmee behaalde hij gemiddeld 1,42 punt per duel. Als dat gemiddelde de komende 18 speelronden blijft staan, dan gaat FC Utrecht nog 25 punten halen. En komt daarmee uit op het veilige aantal van 42 punten. In theorie zou hiermee de play offs nog behaald kunnen worden, maar eerst verder stijgen op de ranglijst is de eerste prio.

Verder heeft Ron Jans bij zijn aanstelling beloofd dat FC Utrecht meer zou gaan scoren in thuisduels. Tot nu toe scoorde FC Utrecht voor eigen publiek 10 goals in 8 duels. Alleen RKC, FC Volendam, PEC Zwolle en Vitesse deden het op dat vlak nog slechter.
Gemiddeld scoorde FC Utrecht in thuisduels dus 1,25 goal. Ter vergelijking: vorig seizoen lag dat gemiddelde na 17 thuisduels op 1,18 goal. Er is dus een hele kleine stijging zichtbaar. En in het voordeel van Ron Jans spreekt ook dat hij pas bij thuisduel drie voor het eerst op de bank zat. Onder zijn leiding werd thuis 9 keer gescoord in 6 duels (gemiddeld 1,5 keer per thuisduel).

Het lijkt waarschijnlijk dat er tijdens de winterstop renovatiewerkzaamheden aan de selectie gaan plaats vinden. Vanwege de langdurige afwezigheid van Anthony Descotte lijkt een extra spits noodzakelijk. Ook gaat het gerucht dat Ron Jans de selectie wil terugbrengen naar 18 veldspelers en 3 keepers. Op dit moment heeft Jans de beschikking over 23 veldspelers en 3 keepers.

Duidelijk is sowieso dat het behalen van een plaats in de play offs al een behoorlijke uitdaging wordt. Vorig seizoen behaalde de nummer 7 van de eredivisie (FC Utrecht) 54 punten. En om dat aantal te behalen, zijn er nog 37 punten nodig. Bij een gunstige bekerwinnaar kan nummer 8 nog deelnemen aan de play offs. Die positie werd vorig seizoen behaald door sc Heerenveen met 44 punten. Ook daarvoor moet FC Utrecht er dan dit seizoen nog 27 behalen.