FC Utrecht eigenaar van Stadion Galgenwaard

FC Utrecht heeft met stadioneigenaar Jan Spelt een akkoord bereikt over de aankoop van Stadion Galgenwaard. FC Utrecht wordt eigenaar van Stadion Galgenwaard, al meer dan 50 jaar het onderkomen van de club uit de Domstad. Met de aankoop wordt de naam ‘Stadion Galgenwaard’ gewaarborgd en voor eeuwig vastgelegd.

FC Utrecht speelt al vanaf de oprichting in 1970 op de plek van Stadion Galgenwaard, dat door de jaren heen verschillende grote en kleine renovaties heeft ondergaan. FC Utrecht-supporters, maar ook mensen uit de hele wereld hebben prachtige momenten beleefd in het onderkomen van FC Utrecht.

Er werden memorabele wedstrijden gespeeld in het stadion, in het geheugen gegrift van vele supporters. FC Utrecht speelde er Europese wedstrijden tegen mondiale topclubs, zoals Real Madrid, Celtic, Liverpool en Zenit. Ook beleefden ze er prachtige momenten in de Eredivisie, in de KNVB Beker en in de play-offs. Het stadion was ook de plek waar artiesten zoals Prince optraden, waar in 1998 het WK Hockey werd gehouden, in 2005 het WK Voetbal voor teams onder 20 jaar gespeeld werd, met onder meer Messi op het strijdtoneel, en in 2017 het EK Vrouwenvoetbal werd afgetrapt.

“Een fantastische ontwikkeling, dat we eigenaar worden van onze thuisbasis, ons stadion”, vertelt Algemeen Directeur Thijs van Es. “We zijn onze aandeelhouders zeer erkentelijk dat zij dit mede mogelijk hebben gemaakt door extra financiën beschikbaar te stellen. Met de club zijn we altijd aan het bekijken waar we kunnen doorgroeien en de volgende stappen kunnen zetten. Stadion Galgenwaard in eigen beheer nemen is een belangrijke stap in deze strategie. Ook nu we nog geen zwarte cijfers kunnen overleggen, is het belangrijk om de lange termijn visie te blijven volgen om de club te laten groeien. Het is een investering in de toekomst.

Op langere termijn gaat het ons namelijk niet alleen een financiële besparing van de huur opleveren, we zien ook mogelijkheden voor exploitatie van de zalen – zoals in het Supportershome – en op het vlak van gebiedsontwikkeling in het stadiongebied. De gesprekken over de gebiedsontwikkeling lopen al langer met de Gemeente Utrecht en diverse (top)sportclubs, waar wij natuurlijk nu een nog belangrijkere rol in kunnen vervullen.

We weten wat Stadion Galgenwaard voor onze supporters betekent, maar ook voor andere mensen rondom de club. Het is niet alleen het decor van de thuiswedstrijden van het vaandelelftal, maar ook een plek van verbinding. Er gebeurt veel meer dan voetbal in het stadion, denk aan maatschappelijke activiteiten, individuele trajecten van U4U, conferenties, evenementen en beurzen.

Stadion Galgenwaard is een iconische plek voor velen, een begrip in Utrecht, maar zeker ook in de rest van Nederland. Een naam die klinkt als een klok, ver buiten de Utrechtse stadsgrenzen. Deze naam gaan we vereeuwigen. Dat betekent dat Stadion Galgenwaard voor altijd Stadion Galgenwaard blijft heten.

Daarnaast gaan we vanaf 2024 de stoeltjes in het stadion vervangen en de juiste kleuren van het logo weer terug laten komen in Stadion Galgenwaard. Dit is een veelgehoord verbeterpunt in de diverse enquêtes die ingevuld worden na de wedstrijd en in de overleggen met de geledingen een terugkerend agendapunt. De komende tien jaar gaan we stapsgewijs ook andere faciliteiten in het stadion verbeteren”, besluit Van Es.

Bron: fcutrecht.nl