post

Nog een prijs voor Tasos Douvikas: de David di Tommaso Trofee

Topscorer Tasos Douvikas van FC Utrecht is de winnaar van de David di Tommaso Trofee van het seizoen 2022/2023. De Griekse spits bleef de Amerikaan Taylor Booth en zijn landgenoot Vasilis Barkas voor. Douvikas is de eerste buitenlandse winnaar van de door SupportersVereniging FC Utrecht georganiseerde publieksprijs sinds Sébastien Haller in 2015.

Douvikas is bezig aan zijn tweede seizoen in Utrechtse dienst en is deze jaargang met afstand de meest productieve speler van de Utrechtse FC. Toch is dat doorgaans geen garantie voor een hoge eindklassering in het David di Tommaso Trofee-klassement; twee van de vorige tien winnaars waren aanvallers: Haller in 2015 en Gyrano Kerk in 2020.

Aanvaller Douvikas is de eerste Griekse winnaar van de David di Tommaso Trofee, die eerder al in de wacht werd gesleept door voetballers uit Nederland, Frankrijk, Ghana, België en Denemarken.

Het podium is dit jaar volledig buitenlands, met twee Grieken en een Amerikaan. De laatste keer dat de drie hoogst geëindigde spelers allemaal uit het buitenland kwamen, was in 2010. Toen won de Belg Dries Mertens, die de Roemeen Mihai Nesu en de Deen Michael Silberbauer voorbleef.

Douvikas is de opvolger van Quinten Timber, die vorig seizoen voor Bart Ramselaar en Willem Janssen op de hoogste podiumplek eindigde.

Booth, runner-up, is de eerste Amerikaan die op het podium eindigt in de geschiedenis van de David di Tommaso Trofee; een prijs die is vernoemd naar de in 2005 in zijn slaap overleden FC Utrecht-speler David di Tommaso.

Keeper Barkas heeft als huurling een plek in de Top 3 verworven: een primeur. De Griek is de eerste doelman sinds David Jensen in 2017 die bij de populairste drie spelers van FC Utrecht eindigt.

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto