Voorbeschouwing FC Utrecht – sc Heerenveen

De transferwindow is gesloten. Met de huidige selecties zullen de clubs hun seizoen moeten afmaken. Alhoewel, FC Utrecht bijvoorbeeld zou er nog een speler bij kunnen halen. Ook gaat er als het goed is nog één vertrekken. De window is dan wel dicht in Nederland, maar spelers zonder contract mogen nog wel bij een club tekenen en in landen als VS is de markt nog open. Maar de meeste zaken zijn inmiddels wel gedaan. Ondanks een karrevracht aan nieuwe spelers in de zomer, toch nog drie aanwinsten voor FC Utrecht. Tevens zijn er de nodige spelers vertrokken, waaronder de met veel tam tam gehaalde Moussa Syla. Helaas heeft de Fransman de hoge verwachting die het technisch apparaat had geschapen, niet kunnen bevestigen. Bij tijd en wijle liet hij zijn klasse zien, maar vaker toch niet. Ook de aan Cambuur verhuurde Mahi kon, mede door chronische blessures, de verwachtingen niet inlossen. Het AD (nooit meer spreken over Utrechts Nieuwsblad want na de deadline geen enkel zinnetje over de FC Utrecht aanwinsten in de krant) sprak later wel al over de nieuwe spelers die de volgende miljoenen voor de club moeten binnenharken, maar laten we eerst maar eens zien wat hun kwaliteiten zijn.

Want we zijn er tegenwoordig erg goed in om meteen maar weer hoog van de daken te roepen als er een goede wedstrijd wordt gespeeld. Natuurlijk, het was genieten in Alkmaar, maar de verwachtingen knallen dan meteen weer de hoogte in. Uiteraard geholpen door de media, die maar al te graag zien dat FC Utrecht weer omhoog geschreven wordt om daarna weer in een diep dal te vallen. Gelukkig liet onze coach in alle interviews optekenen dat er nog het nodige te verbeteren is. De vijf tegengoals bijvoorbeeld, die bijna allemaal voortkwamen uit Utrechtse fouten. Beginnend vanavond tegen sc Heerenveen moet de achterste linie, uiteraard geholpen door de rest van het team scherper verdedigend optreden. Een aantal spelers zijn uitermate bedreven in het wijzen naar vrijstaande mensen als er weer een bal invliegt, maar het is beter als je van tevoren coacht. Achteraf is altijd makkelijk. Ook is het te hopen dat er korter en agressiever op de man verdedigd wordt.

Nu de langdurig geblesseerden Hendriks en St. Jago lijken terug te gaan keren, krijgt Silberbauer wel wat meer mogelijkheden om centraal te wisselen. Vooral Mike van der Hoorn maakt nog niet de indruk die we hadden verwacht bij zijn terugkeer. Hopelijk zien we vanavond een fellere Van der Hoorn. Na het gelijke spel in Alkmaar zal de coach waarschijnlijk weinig reden tot wisselen zien. Bas Dost is nog steeds geblesseerd en de nieuwelingen zullen nog wel even wat tijd nodig hebben om te wennen aan de speelstijl. Voor Ramselaar zal de wedstrijd nog wel te vroeg komen, waarbij het natuurlijk jammer is dat hij geen ritme op kan doen bij Jong FC Utrecht.

Heerenveen moet het doen zonder spits Sarr. Hij vertrok aan het einde van de transferwindow nog naar Frankrijk. Een fikse aderlating voor de Friezen, die wel een flink bedrag op hun rekening konden bijschrijven. Sydney van Hooydonk zal vanavond ongetwijfeld de spitspositie bezetten.

De wedstrijd vanavond begint om 20.00 uur in de Galgenwaard en staat onder leiding van scheidsrechter Manschot. Hij vervangt de origineel aangestelde Martens. De Bunnikside is volledig uitverkocht, op Zuid en City zijn nog voldoende plekken beschikbaar. Er geldt bij deze wedstrijd wel een clubkaartverplichting. Aanstaande dinsdag speelt FC Utrecht de bekerwedstrijd in Alkmaar tegen AZ. Volgend weekend gaat de ploeg op bezoek bij Vitesse in Arnhem. Helaas weer zonder uitsupporters.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Barkas

Klaiber – Van der Hoorn – Sagnan – Viergever

Toornstra – Van de Streek – Bozdogan

Booth – Douvikas – Boussaid