Demonstratie door Burgemeester van Enschede verboden

De Supportersvereniging FC Utrecht en Stichting True Support hebben gezamenlijk een demonstratiemelding gedaan om op zondag 22 januari 2023 te demonstreren. Dit rond 11.30 uur op de Oude Markt dan wel bij het stadhuis te Enschede. Als alternatieve locatie is verzocht om rond 12.30 uur bij het uitvak van het stadion te demonstreren. Dit met een groep van maximaal 150 FC Utrecht supporters. Een en ander is echter op vrijdag 20 januari jl. om 23.33 uur door de burgemeester van Enschede verboden.

Naar onze mening een laf en op een grondrecht inbreuk makend besluit. Op zijn zachtst gezegd zeer teleurstellend. Echter, dit was te verwachten van deze burgemeester en gemeente. Immers, zonder enige vorm van overleg is het besluit genomen om FC Utrecht supporters te verbieden om bij de wedstrijd aanwezig te mogen zijn. Wederom een burgemeester/gemeente die meent het ingezette normalisatietraject, waarbij overleg hoog in het vaandel staat, terzijde te kunnen schuiven. De telefonische mededeling dat het geen ‘eeuwigdurend’ besluit is en dat als het dit jaar goed gaat FC Utrecht supporters weer wel welkom kunnen zijn, is te lachwekkend voor woorden. Immers, als je een partij verbiedt ergens bij aanwezig te zijn, kan die partij ook niet aantonen zich wel/niet te kunnen gedragen. FC Utrecht supporters zijn niet aanwezig, dus gaat het goed en kunnen we volgend jaar dus weer gewoon afreizen burgervader?

Het was in ieder goed wel om in het besluit te lezen dat ook van de zijde van de FC Twente supporters het nodige is gebeurd dat niet door de beugel kon.

Ter voorkoming van misverstanden: Misdraag je je, dan dien je bestraft te worden(!). Maar dan wel op individuele basis en niet door middel van onterechte collectieve sancties.

Dit is wederom een voorbode van het kennelijke voornemen om toe te werken naar een landelijk verbod op uitsupporters. Daar zullen wij ons echter met hand en tand tegen blijven verzetten! Uitsupporters horen er bij! Samen met het Supporterscollectief Nederland (het overkoepelend orgaan van supportersclubs) en andere supportersclubs zullen we over verdere (grote) acties gaan overleggen. Nieuwe demonstraties liggen in het verschiet. De demonstratielocatie zal naar verwachting een gemeente zijn die een dergelijk negatief supportersbesluit heeft genomen. Enschede is er daar dus 1 van…

Oh ja, nog het volgende. FC Twente heeft zich wederom van haar beste zijde, not, laten zien door het uitvak open te stellen voor haar eigen supporters en dit commercieel als een ‘unieke belevenis’ te betitelen. Erg fijn voor je, FC Twente, dat je hierdoor toch nog wat euro’s binnen harkt, maar deze kortzichtigheid heeft wel tot gevolg dat je als club supportersonvriendelijke maatregelen eigenlijk promoot cq daarmee aangeeft het eigenlijk wel best te vinden. Net als FC Utrecht had FC Twente daar een statement over naar buiten moeten brengen. Maar nee, de euro’s zijn belangrijker. Daarbij verliest men gemakshalve ook nog even uit het oog dat de wedstrijd FC Utrecht-FC Twente, op 16 april, aanstaande is. Het besluit van de burgemeester van Enschede en de laconieke houding van FC Twente is voor de autoriteiten een voedingsbodem om straks ook in Utrecht uitsupporters te weren. Kennelijk vindt men dat van de zijde van FC Twente prima en willen de Tukkers de uitwedstrijd tegen ons niet bijwonen?

Bestuur Supportersvereniging FC Utrecht en bestuur Stichting True Support