Statement FC Utrecht vanwege besluit Gemeente Enschede

Burgemeester Bleker van Gemeente Enschede heeft besloten dat er geen supporters van FC Utrecht welkom zijn bij de wedstrijd FC Twente – FC Utrecht. Als reden hiervoor worden de ongeregeldheden aangevoerd rondom dezelfde wedstrijd in september 2021. FC Utrecht vindt dat met deze keus door de gemeente Enschede een route wordt ingezet die niet in het belang is van de voetbalsupporters en alle clubs in het Betaald Voetbal in Nederland.

FC Utrecht is recent indirect op de hoogte gebracht van het besluit van Burgemeester Bleker. Dit besluit komt als een verrassing voor de club uit Utrecht, legt Algemeen Directeur Thijs van Es uit: “Deze week is door Burgermeester Bleker dit besluit genomen, op basis van een wedstrijd uit september 2021. Door vanuit het openbaar bestuur plots en zonder enige vorm van overleg het besluit te nemen om uitsupporters niet toe te staan, maak je ook de keus om de samenwerking tussen clubs onderling en de rol van de KNVB in preventie van ongewenst gedrag niet serieus te nemen. Het is juist aan clubs en KNVB om met supporters en openbaar bestuur samen te zorgen voor een fantastische, positieve sfeer en beleving in stadions. Daar wordt al jarenlang en de afgelopen periode nog intensiever ook bij FC Utrecht hard en intensief op samengewerkt met supporters en de driehoek. Het collectief uitsluiten van supporters ontwikkelt zich inmiddels breder binnen Nederland en zorgt voor verwijdering in plaats van verbinding. Verbinding die juist nu nodig is om samen op te trekken tegen onacceptabel gedrag in woord en daad door individuen in de stadions en daarbuiten. Door het collectief stellen van duidelijke grenzen met consequenties, en het bekrachtigen van positief gewenst gedrag.

Wij zijn als club zijnde altijd voorstander van spelen met thuis- en uitpubliek, zoals voetbal hoort te zijn volgens ons,” aldus Van Es. “In onze ogen moet er altijd gezocht worden naar oplossingen, door clubs, supporters en samen met de KNVB en openbaar bestuur. Dit om te voorkomen dat plots collectief maatregelen zich voordoen, waar welwillende supporters de dupe van zijn, zoals nu het geval is. De collectieve maatregel die nu genomen is, staat hoog op de escalatieladder qua zwaarte, die juist bedoeld is om consequent, voorspelbaar en in bewuste stappen ongewenst gedrag uit te bannen. Voor ons allen is er werk aan de winkel.”

FC Utrecht heeft het besluit genomen ook geen bestuurlijke kaarten af te nemen voor deze wedstrijd. De club zal op korte termijn in overleg gaan met betrokken partijen, waaronder ook de supportersgeledingen.

Bron: fcutrecht.nl