Opinie: iedere club krijgt de trainer die het verdient

Zo maar wat namen

Jean-Paul de Jong
John van den Brom
René Hake

De overeenkomst tussen deze drie trainers? In het tijdperk na Erik ten Hag hebben zij alle drie hun contract als hoofdtrainer van FC Utrecht niet uitgediend. Voor de ‘tussenpausen’ Dick Advocaat en Rick Kruys geldt dat niet. FC Utrecht is in mijn optiek nog geen trainerskerkhof. Maar het zou zo maar kunnen dat Henk Fraser aan deze lijst wordt toegevoegd en dat er toch een volgende stap naar een trainerskerkhof wordt gezet….

Hoe kan dat toch?
De functie van trainer bij een betaald voetbalclub is er volgens mij één die veel te makkelijk wordt ingevuld. Een trainer moet in mijn ogen in ieder geval de volgende facetten van het vak erg goed beheersen om sowieso in het betaald voetbal terecht te kunnen komen:

 • Spelers beter maken en scherp houden
 • Een team bouwen en verbeteren
 • Een team op meerdere manieren laten spelen
 • Jeugdspelers inpassen
 • Adviseren bij het aantrekken en afstoten van spelers
 • Ego’s managen
 • Assistenten op de juiste wijze aansturen
 • Advies inwinnen om te besluiten wie er spelen (ook op medische gronden)
 • De pers te woord staan
 • Interne en externe stakeholders (waaronder supporters) informeren
 • Met alle vormen van druk om kunnen gaan

En dat alles moet leiden tot prestaties van het team op het veld.

Frans van Seumeren
Om de juiste trainer op de juiste plek te krijgen, is er als basis een goede profielschets nodig. En zal er een selectietraject moeten worden uitgevoerd. En dat kost tijd. Maar die tijd nemen profclubs in de praktijk zelden. Denk hierbij ook hoe aanstellingen bij FC Utrecht, in ieder geval volgens de pers, tot stand zijn gekomen:

 • Van Seumeren heeft na het vertrek van Erik ten Hag zelf de spelersgroep meegedeeld dat Jean-Paul de Jong de nieuwe hoofdtrainer was. Einde discussie. Maar De Jong sneuvelde binnen een jaar.
 • Van Seumeren was groot fan van John van den Brom. En dus werd hij aangesteld. Uiteindelijk was FC Utrecht blij met het tussentijdse vertrek van de Amersfoorter naar Genk. Dit leverde nog een afkoopsom op in plaats van dat er één betaald moest worden.
 • Henk Fraser was een droomkandidaat voor Van Seumeren. Hij was in het onderhandelingstraject duidelijk: of FC Utrecht zonder WK of geen FC Utrecht.

Van Seumeren handelde deels als eindverantwoordelijke en, wat mij betreft helaas, deels als supporter. Want het lijkt dat er onvoldoende naar de kwaliteiten van de aangestelde trainers is gekeken, maar dat de gunfactor bij in ieder geval De Jong, Van den Brom en Fraser de doorslag gaf.

13 in een dozijn
Na Erik ten Hag heeft FC Utrecht te vaak een ’13 in een dozijn’-trainer onder contract gehad. Met uitzondering van tussenpaus Dick Advocaat heeft geen van de trainers een prestatie op zijn CV staan die de indruk geeft dat de trainer over kwaliteiten beschikt om FC Utrecht als geheel echt beter te maken. Het is allemaal te veel van hetzelfde, en daarmee ook niet genoeg om FC Utrecht beter te maken.

Hoe dan wel?
Roepen dat iets niet goed is, is makkelijk. Ik heb geen zicht op hoe het intern gaat, en hoop dat Fraser de ‘Ten Hag-route’ doet en dit seizoen nog veel punten gaat behalen. Maar voor de aanstelling van een volgende trainer hoop ik dat FC Utrecht in ieder geval een goede profielschets maakt en op basis daarvan kandidaten gaat spreken en beoordelen. En gezien alle ambitie ook de lat zo hoog mogelijk legt.

En ja: dat kost geld, waarschijnlijk meer dan wanneer er een volgende ’13 in een dozijn’-trainer wordt aangesteld. Die investering geeft echter een verhoogde kans op resultaat en dus op waardetoename van spelers. En er zijn dan naar verwachting ook nog eens minder nieuwe spelers (met alle inpassingsproblemen van dien) nodig om volgende stappen te zetten.

Iedere club krijgt de trainer die het verdient
Op dit moment verdient FC Utrecht Henk Fraser als trainer, want hij was de droomkandidaat van grootste fan Frans van Seumeren. Ik vind alleen wel dat FC Utrecht in de toekomst trainers verdient die na een zakelijk selectietraject in staat worden geacht de club naar een hoger niveau te brengen. En daar ook op worden beoordeeld.

Was getekend,
Y1610