De neembare vesting Galgenwaard

Ooit straalde FC Utrecht uit dat de Galgenwaard een onneembare vesting zou moeten zijn. En zag bijvoorbeeld AZ wel eens alle hoeken van het veld. Denk hierbij, uiteraard, aan de 5-1 op 15 mei 2011, maar ook de 6-2 op 8 maart 2015 maakte indruk. En de finale van de play offs op 28 mei 2017 mocht er zijn. De kansloos geachte ploeg van toenmalig trainer Erik ten Hag hield de Alkmaarders uit Europa.

De kansloze 1-2 nederlaag van 9 oktober 2022 is helaas symbolisch voor een veel dieper issue. De Galgenwaard lijkt nu vooral een neembare vesting.

Allereest de cijfers in het lopende seizoen:

Gespeeld: 5 duels
Gewonnen: 1 duel
Gelijk: 2 duels
Verloren: 2 duels
Doelcijfers: 2-4

Als de ranglijst dit seizoen alleen op basis van thuisduels zou worden opgemaakt, dan bekleedt FC Utrecht plek 12. En in geen enkel stadion zijn er dit seizoen minder goals te noteren geweest tot nu toe.

De trend is met de aanstelling van Henk Fraser als hoofdtrainer niet doorbroken. Want FC Utrecht begon het seizoen 2021 / 2022 in eigen huis voortvarend, maar vanaf eind oktober 2021 kwam de klad er in. Vanaf die periode speelde FC Utrecht 12 keer thuis met de volgende cijfers:

Gespeeld: 12 duels
Gewonnen: 4 duels
Gelijk: 5 duels
Verloren: 3 duels
Doelcijfers: 16-15

FC Utrecht won dus 5 van de laatste 17 thuisduels, heeft in die 17 duels 22 punten behaald en een doelsaldo van 18-19. En dat is naar het thuispubliek toe alleen al zorgwekkend. Maar bedenk ook dat Heracles in het gehele seizoen 2021 / 2022 in 17 thuisduels 26 punten behaalde, en uiteindelijk toch degradeerde. De druk op de uitwedstrijden (waarvan er dit seizoen twee werden gewonnen) is daarbij dus veel groter, zeker als de doelstelling ‘meedoen om Europees voetbal’, behaald wil worden.