post

FC Utrecht – Vitesse 3-1 (2-0)

FC Utrecht heeft in de heenwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal een verdiende overwinning geboekt op Vitesse. In een sfeervol Stadion Galgenwaard werd het 3-1 voor de Domstedelingen.

Amper een minuut staat hij binnen de lijnen, Pontus Almqvist. En dan al wordt de Zweed, de vervanger van Quinten Timber, in de zestienmeter van Vitesse door oud-FC Utrecht’er Riechedly Bazoer ten val gebracht. Arbiter Dennis Higler wijst gedecideerd naar de stip, en al minstens zo vastberaden benut Simon Gustafson tien minuten voor tijd de penalty. Een toch al uitbundige Bunnikside wordt door de Scandinaviër in extase gebracht: 3-0 voor FC Utrecht.

Strijdlustig FC Utrecht
Vijf minuten later doet Patrick Vroegh nog wel iets terug namens Vitesse. Hij bepaalt de eindstand op 3-1. Dat doet niets af aan de verhoudingen op het veld in Utrecht. Daar is het FC Utrecht dat vanaf het eerste fluitsignaal tot en met het einde strijdt voor elke meter en, mede daardoor, goed voor de dag komt.

Droomstart
Al in de derde minuut is het raak. Aanvoerder Willem Janssen, dan net begonnen aan zijn 31ste wedstrijd in de play-offs om Europees voetbal, kopt vanuit een corner raak en bezorgt FC Utrecht met die rake kopbal een droomstart: 1-0.

Treffer Douvikas afgekeurd
Niet heel veel later denkt Tasos Douvikas de marge te verdubbelen. De Griek kopt de bal voortreffelijk in de verre hoek, buiten bereik van Jeroen Houwen. Dik 17.000 supporters in Stadion Galgenwaard veren op, maar van een treffer is geen sprake: buitenspel. Douvikas komt snel daarna opnieuw in scoringspositie, maar stuit dan op Houwen. 

Van de Streek koelbloedig
Komt de doelman van Vitesse in het onderonsje met Douvikas nog als winnaar uit de strijd, in speelminuut 21 moet hij voor de tweede keer de bal uit het net vissen. Sander van de Streek is, na een formidabele pass van Othmane Boussaid, oog in oog met de Arnhemse goalie koelbloedig en rondt bekwaam af: 2-0.

Kansen na de break
Is FC Utrecht in de eerste helft heer en meester in Stadion Galgenwaard – de ploeg van Hoofdtrainer Rick Kruys geeft geen kansen weg, maar krijgt er zelf wel de nodige -, na de rust is de boel wat meer in balans met kansen over en weer. Via FC Utrecht zijn onder anderen Douvikas (schot, gekeerd door Houwen) en Hidde ter Avest (schot, gekraakt) gevaarlijk, voordat Gustafson vanaf de penaltystip voor de derde Utrechtse goal tekent.

Zondag: Vitesse – FC Utrecht
Zondag is de terugwedstrijd van de halve finale van de play-offs om Europees voetbal. In GelreDome in Arnhem begint de match om 18.00 uur. Alle 500 beschikbare tickets voor het uitvak waren begin deze week al over de toonbank gegaan. 

FC Utrecht – Vitesse 3-1 (2-0)
3. Willem Janssen 1-0
21. Sander van de Streek 2-0
81. Simon Gustafson (strafschop) 3-0
85. Patrick Vroegh 3-1

Gele kaarten: Djevencio van der Kust, Sander van de Streek (FC Utrecht), Thomas Buitink, Sondre Tronstad, Danilho Doekhi (Vitesse).

Toeschouwers: 17.524.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Opstelling FC Utrecht: 
Eric Oelschlägel; Hidde ter Avest, Mike van der Hoorn, Willem Janssen, Djevencio van der Kust; Joris van Overeem, Quinten Timber (79. Pontus Almqvist), Simon Gustafson (90+3. Mark van der Maarel), Sander van de Streek; Tasos Douvikas (70. Mimoun Mahi), Othmane Boussaid (79. Henk Veerman).

Opstelling Vitesse:
Jeroen Houwen; Danilho Doekhi, Riechedly Bazoer, Enzo Cornelisse (56. Toni Domgjoni); Eli Dasa, Sondre Tronstad, Million Manhoef, Matús Bero, Nikolai Baden Frederiksen (46. Patrick Vroegh); Loïs Openda, Thomas Buitink (56. Daan Huisman)

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto