Speler uitgelicht: Djevencio van der Kust

Na afloop van FC Utrecht – AZ werd Djevencio van der Kust in het zonnetje gezet met de ‘Talent van het jaar award’. In dit artikel een korte blik op de linksback.

Van der Kust (geboren 30 april 2001) is doorgestroomd vanuit Jong FC Utrecht. Sinds Jong FC Utrecht debuteerde in de eerste divisie hebben onder meer Nick Venema, Ody Velanas, Mitchell van Rooijen, Jonas Arweiler, Maarten Paes en Tommy St. Jago vanuit Jong in het eerste gespeeld. En dit seizoen maakten, naast Van der Kust, ook Eros Maddy, Fabian de Keijzer, Rick Meijssen, Mees Rijks, Rocco Robert Shein en Ruben Kluivert hun debuut in het eerste elftal

Uit deze namen blijkt dat een debuut in het eerste zeker niet altijd een garantie is voor een succesvolle loopbaan bij FC Utrecht. Van der Kust heeft echter wel een mooie eerste stap gezet. Hij kwam in 2012 over van AVV Zeeburgia naar de jeugdopleiding van FC Utrecht. Op 10 januari 2020 maakte hij zijn debuut in Jong FC Utrecht (uit tegen De Graafschap) en kwam inmiddels 43 keer uit voor Jong FC Utrecht. Djevencio van der Kust ontwikkelde zich dus in een mooie opwaartse lijn.

Op 15 augustus 2021 maakte Van der Kust als invaller zijn debuut tijdens FC Utrecht – Sparta. En op 5 februari 2022 was er, in het duel tegen sc Cambuur, zijn eerste basisplaat. De back wist pas tien minuten voor de aftrap dat hij zou starten, want Django Warmerdam haakte toen geblesseerd af. Van der Kust was in eerste instantie vervanger van Warmerdam omdat ook Arthur Zagre afwezig was. Inmiddels zijn Warmerdam en Zagre weer beschikbaar, maar Djevencio van der Kust is ook na de trainerswissel nog basisspeler.

In gesprek met Voetbal International vertelde Van der Kust dat hij pas in de Onder 17 van FC Utrecht naar linksback ging. Door blessures was hij de enige fitte linkspoot, en zijn toenmalige trainer Ruud Heus zette hem op die positie. Daarvoor speelde hij altijd op het middenveld. Door veel naar filmpjes van Marcelo (Real Madrid) te kijken, hoopt de 1,78 meter grote back (zelf fan van Barcelona) uit te groeien tot een vaste waarde en moderne winger back. In die filmpjes ziet hij wat daarvoor wordt gevraagd en waaraan hij moet werken.

Wordt vast vervolgd!