Voorbeschouwing FC Utrecht – AZ

Vanavond om 20 uur start speelronde 33 van de eredivisie, en alle duels hebben 20:00 uur als aanvangstijd. FC Utrecht neemt het op tegen AZ.

Voor FC Utrecht is dit qua competitie vooral een voorbereiding op de play offs. Deze zijn immers al veilig gesteld. Vitesse is zeker nog wel in te halen, en dat zou tot een betere startpositie in de play offs leiden (eerst uit, dan thuis). Maar voor het bereiken van het uiteindelijke doel, plaatsing voor de Conference League, mag dit niets uitmaken.
Voor AZ geldt dat er meer op het spel staat. De Alkmaarders staan twee punten achter op de nummer 4. Als dit de eindstand van de eredivisie wordt, dan zullen zij ook moeten deelnemen aan de play offs. Plek 4 geeft voor hen recht op directe plaatsing voor Europees voetbal.

Bij FC Utrecht ontbreekt de rest van dit seizoen in ieder geval ook doelman Fabian de Keijzer. Hij liep in Zwolle een vervelende blessure aan zijn bovenbeen op, en richt zich op de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Wel maakte aanvaller Henk Veerman in Zwolle weer minuten, maar hij lijkt vooral ingezet te gaan worden als stormram.

Voor FC Utrecht is de wedstrijd uiteraard wel bijzonder. Het is immers de laatste competitiewedstrijd van aanvoerder Willem Janssen in eigen huis. Zijn afscheid wordt opgeluisterd met een speciaal shirt. En het zal mooi zijn als hij vlak voor tijd met een voorsprong een publiekswissel kan krijgen. Janssen was echter zelf wel duidelijk: afscheid nemen met winst in de play offs is zijn enige doel.

Interim-trainer Rick Kruys zal voor dit duel vermoedelijk in grote lijnen hetzelfde team opstellen als in Zwolle. Natuurlijk wordt De Keijzer wel vervanger door Eric Oelschlägel. En de bezetting op de flank is ook een vraagteken, want zowel Sylla als Boussaid hebben daar geen onuitwisbare indruk achter gelaten. Wij verwachten daar Sylla, maar ook Almqvist is nog een alternatief.

Het duel begint dus om 20:00 uur en staat onder leiding van Jochem Kamphuis. Saillant detail: Serdar Gözübüyük is VAR van dienst. En wij verwachten de volgende opstelling:

Oelschlägel
Ter Avest – Van der Hoorn – Janssen – Van der Kust
Maher
Van de Streek – Timber
Gustafson
Sylla – Douvikas