post

FC Utrecht – AZ 2-2 (1-2)

Een doelpunt van Tasos Douvikas in de laatste minuut van de blessuretijd leverde FC Utrecht vanavond (woensdag) een punt op tegen AZ. Het duel, waarin de Alkmaarders na een kwartier met 0-2 aan de leiding gingen, eindigde in 2-2.

Het is een doelpunt waar FC Utrecht op jaagt, een goal die FC Utrecht ook verdient. En een treffer die er uiteindelijk ook komt: de gelijkmaker, tegen AZ. Mimoun Mahi slingert de bal in de laatste minuut van de blessuretijd voor het doel en daar is het Tasos Douvikas die precies op de juiste plek staat, en keeper Peter Vindahl Jensen van de Noord-Hollanders het nakijken geeft: 2-2.

Janssen het stralende middelpunt
Douvikas en consorten haasten zich naar de reservebank om het doelpunt te vieren. Daar zit de amper een minuut eerder vervangen Willem Janssen. Het stralende middelpunt – de wedstrijd staat in het teken van het afscheid van de captain, die voor de laatste keer een competitiethuispartij speelt – is ‘El Capitano’, die in het duel met de Alkmaarders als altijd voorop gaat in de strijd.

AZ schiet uit de startblokken
Is er aan het einde van de rit sprake van blijdschap bij de spelers en supporters van FC Utrecht, die in hun nopjes zijn met het feit dat de gelijkmaker die de ploeg zo verdient er in extremis ook daadwerkelijk komt, na een kwartier spelen zijn het slechts de 617 mensen in het gastenvak die in hun sas zijn. Vangelis Pavlidis heeft binnen vijftien minuten twee keer Eric Oelschlägel gepasseerd: 0-1 en 0-2.

Van de Streek schiet raak
FC Utrecht laat zich door die valse start niet van de wijs brengen. De ploeg van Hoofdtrainer Rick Kruys recht de rug, gaat op zoek naar de aansluitingstreffer en vindt die een minuut of tien voor rust ook. Sander van de Streek schiet de bal knap tegen de touwen: 1-2.

FC Utrecht slaat de klok
In de tweede helft is het FC Utrecht dat de klok slaat aan het Herculesplein. Na een fijne voorzet van Djevencio van der Kust komt Hidde ter Avest met een knaller van een schot op de proppen, dat tot verbazing van velen in het stadion niet in een doelpunt resulteert: een reflex van Vindahl Jensen zorgt ervoor dat het 1-2 blijft. Even later hoeft de doelman van de Alkmaarders niet in actie te komen, als Henk Veerman van dichtbij de gelijkmaker op zijn slof heeft. De spits schiet over.

Spitsengoal in de slottellen
Maar FC Utrecht blijft gaan, blijft knokken en blijft druk zetten op de laatste linie van AZ. Die houdt lang stand en is tegen veel pressie bestand, maar niet tegen de spitsengoal van Douvikas in de slotminuut: 2-2.

Zondag Willem II-uit, dan play-offs
Willem II-uit. Dat is de volgende wedstrijd op het programma van FC Utrecht, en tevens de laatste van dit seizoen in de Eredivisie. Daarna beginnen de play-offs om Europees voetbal. In de halve finale neemt FC Utrecht het op tegen Vitesse. De Utrechters treffen de Arnhemmers op donderdag 19 mei en zondag 22 mei. Wanneer er in Utrecht wordt gespeeld en wanneer in Arnhem, dat hangt af van de eindstand in de Eredivisie.

FC Utrecht – AZ 2-2 (1-2)
12. Vangelis Pavlidis 0-1
15. Vangelis Pavlidis 0-2
37. Sander van de Streek 1-2
90+5. Tasos Douvikas 2-2

Gele kaarten: Joris van Overeem (FC Utrecht), Dani de Wit (AZ).

Toeschouwers: 20.085.

Scheidsrechter: Jochem Kamphuis.