Voorbeschouwing FC Utrecht – sc Cambuur

Henk in de basis? Of toch op de bank? Na de overwinning op Sparta en het aantrekken van Henk Veerman lijkt er rondom FC Utrecht een andere sfeer te hangen. En om deze positieve wending vast te houden, is winst op sc Cambuur vandaag noodzakelijk. Enerzijds om te voorkomen dat de Friezen over FC Utrecht heen gaan, anderzijds om in het spoor te blijven van Vitesse, AZ en FC Twente.

Het verhaal van Henk Veerman is bekend: hij wilde al een aantal jaren graag naar FC Utrecht vanwege de belofte aan een overleden vriend. Telkens nam het lot een andere wending, maar nu is hij er. De afgelopen periode bij sc Heerenveen maakte hij niet bepaald een betrokken en gemotiveerde indruk meer. Het is te hopen dat hij zich nu herpakt. Want een breekijzer / doelpuntenmaker kan FC Utrecht goed gebruiken. Dat is de afgelopen periode meer dan eens gebleken.

Naast de vraag of Veerman start (wij denken van niet) heeft René Hake wel te maken met afwezigen: Tommy St. Jago (is op de weg terug), Hidde ter Avest, Arthur Zagre en Sander van de Streek ontbreken vanwege blessures. Vooral Van de Streek leek tegen Sparta het ontbrekende puzzelstukje en zal node worden gemist.

De vraag is welk systeem Hake wil spelen. In de afgelopen periode zagen we soms een 1-4-2-3-1, maar daarin stond Douvikas te veel op een eiland. Henk Veerman zou dat beter in kunnen vullen. Maar in een 1-4-4-2 met Mahi en Douvikas in de aanval en een zwervende Boussaid lijkt het makkelijker om de ruimte te benutten. Nu speelt sc Cambuur minder compact dan Sparta, dus ook een meer traditionele 1-4-3-3 ligt nog voor de hand. Onze vermoedens ziet u als u naar de door ons verwachte opstelling kijkt. Wel is vooraf zeer waarschijnlijk dat Willem Janssen terugkeert in de basis.

En gelukkig is er weer publiek bij! Vrijdagavond keek de schrijver van deze voorbeschouwing op TV naar NAC – FC Emmen, en het viel hem op hoeveel verschik een relatief kleine groep supporters al kan maken. Het is de te hopen dat de circa 8.000 vandaag echt de 12e man zijn. Want laten we eerlijk zijn: dit sc Cambuur doet het goed en staat zeker niet toevallig zo hoog. Misschien ook wel de hand van oude bekende Foeke Booy?

De aanvangstijd van het duel is al om 16:30 uur, en de scheidsrechter is Edwin van de Graaf. Wij verwachten de volgende opstelling:

De Keijzer
Van der Maarel – Van der Hoorn – Janssen – Warmerdam
Maher – Gustafson – Timber
Boussaid
Douvikas – Mahi