Voorbeschouwing FC Utrecht – RKC Waalwijk

Gevierd na de thuiswedstrijd tegen Feyenoord, verguisd na het uitduel tegen FC Twente. Een ploeg is zo goed of slecht als de laatste wedstrijd, en FC Utrecht is bij de achterban geen uitzondering op die regel.

Toegegeven: in Enschede was het spel beroerd en de nederlaag onnozel. Zeker met de resultaten in uitduels van vorig seizoen (er werden toen 28 punten op vreemde bodem behaald) was dit duel een fikse tegenvaller. En ook de weer tegenvallende Simon Gustafson moest het ontgelden. De introverte Zweed liet te weinig zien welke kwaliteiten hij heeft, en leek weer vooral zijn eigen wedstrijd te spelen. Daardoor is hij alles behalve geliefd bij de achterban.

Of Gustafson start tegen RKC? Wij zouden graag zien dat Sander van de Streek als aanvallende middenvelder start. Hij is voetballend minder dan Simon Gustafson, is soms ook wat ongelukkig, maar speelt iedere wedstrijd met erg veel energie. De Barnevelder raakte zijn basisplek kwijt door een blessure in de voorbereiding. Maar was vorig seizoen ook clubtopscoorder, en verdient op basis daarvan krediet in de strijd om een plaats in de basis.

Quinten Timber is zaterdagavond zeer waarschijnlijk afwezig, want hij is ziek. In dat geval zal Joris van Overeem zijn eerste basisplaats van het seizoen hebben. Hij verloor deze door zowel de komst van Timber als door transferperikelen (die uiteindelijk nergens in resulteerden). Maar zijn kans lijkt nu te komen, en dan is dit voor hem direct een mooi moment om het René Hake nog lastiger te maken bij de keuze van de middenvelders.

Tegenstander RKC Waalwijk was twee seizoenen geleden nog een laagvlieger, maar laat dit seizoen een ander gezicht zien. Met ervaren spelers als Michiel Kramer, Alexander Büttner, Vurnon Anita en Jens Odgaard lijkt de ploeg van trainer Joseph Oosting dit seizoen weg te kunnen blijven van het degradatiegevaar. En deze tegenstander mag en kan dus op geen enkele wijze worden onderschat. De punten zijn voor FC Utrecht hard nodig om net onder de top 3 mee te kunnen doen.

Scheidsrechter van dienst is Richard Martens. En als hij zaterdag om 21 uur fluit voor de aftrap, dan verwachten wij onderstaande opstelling in een 1-4-2-3-1 formatie:

Paes
Ter Avest – Van der Hoorn – Janssen – Warmerdam
Maher – Van Overeem
Sylla – Van der Streek – Ramselaar
Douvikas