Op weg naar speelronde 34 en de play offs

FC Utrecht is nog niet verzekerd van plek 6, maar wel zeker van deelname aan de play offs. Wie kunnen daarin de tegenstanders worden? Na speelronde 32 is dat beeld als volgt:

  • Bovenin kunnen Ajax, PSV en AZ al niet meer worden ingehaald door de ploeg op plek 4 (Vitesse). Deze clubs zijn daarmee al verzekerd van Europees voetbal zonder het toetje van de competitie.
  • Vitesse en Feyenoord zijn nog met elkaar in gevecht voor plek 4. Daar heeft Feyenoord de bijna onmogelijke opgave om vijf punten in twee duels in te lopen. Feyenoord lijkt daarmee in de play offs te komen.
  • FC Utrecht kan in theorie nog over Feyenoord heen, maar in twee duels vier punten goedmaken is een grote uitdaging. Plek 6 lijkt daarmee het hoogst haalbare.
  • FC Groningen heeft na FC Utrecht op dit moment de beste papieren voor deelname. Sparta en Heracles kunnen nog in punten gelijk komen, maar hebben allebei een minder doelsaldo. Sparta en Heracles kunnen niet meer over FC Utrecht heen, waarmee FC Utrecht niet lager kan eindigen dan op plek 7.
  • Sparta staat op dit moment op plek 8; de laatste plek met recht op deelname aan de play offs. Sparta staat in punten gelijk met Heracles, maar Sparta heeft een beter doelsaldo.
  • Ook Fortuna Sittard, sc Heerenveen en FC Twente kunnen in theorie nog over Sparta en Heracles heen. Voor deze clubs geldt een achterstand van 3, 4 respectievelijk 5 punten achterstand op Sparta en Heracles. Dat is met twee nog te spelen duels wel een uitdaging.

De deelname van FC Utrecht aan de play offs is dus zeker, en die van Feyenoord en FC Groningen is meer dan aannemelijk. De laatste plek zal zeer waarschijnlijk gaan naar Sparta of Heracles.

Dit seizoen zijn de halve finales en de finale van de play offs allemaal in één wedstrijd. De ploeg die in eredivisie-eindstand het hoogst geklasseerd is, speelt thuis. De wedstrijden zijn op:

  • woensdag 19 mei om 18:45 en 21:00 uur (halve finales; op basis van de huidige stand zou dan FC Utrecht – FC Groningen om 18:45 uur zijn)
  • zaterdag 22 mei om 20:00 uur (finale)