De veerkracht van FC Utrecht

Veel gehoorde en onderbouwde statistieken zijn voor FC Utrecht dit seizoen dat scoren moeizaam gaat. Gezien het aantal kansen is dat een logische conclusie. En ook scoorde de ploeg van, inmiddels, René Hake tot nu toe slechts twee keer in het eerste kwartier van een duel. Ook vielen ‘slechts’ negen van de 30 gescoorde goals voor de rust.

Tegen deze achtergrond is het verklaarbaar dat FC Utrecht vaak reparatiewerk moest verrichten om toch de punten te pakken. En in de wedstrijden na de eerste uitoverwinning van het seizoen (pas geboekt op 22 december in Emmen) is er de trend ontstaan dat de ploeg van Hake veel weet goed te maken in het laatste kwartier. Zie hieronder de serie:

27-12-2020: FC Utrecht – AZ met de 2-2 van Dalmau in minuut 90+3
09-01-2021: FC Utrecht – FC Groningen met de 2-2 van Kerk in minuut 90+4
24-01-2021: FC Utrecht – Sparta met de 1-0 van Boussaid in minuut 88
30-01-2021: FC Utrecht – PEC Zwolle met de 3-3 van Ter Avest in minuut 90+6

Bovengenoemde vier duels leverde FC Utrecht zes punten op. Zonder de late goals was dat slechts één punt geweest. En dat is opvallend, want in de serie tot en met 22 december scoorde FC Utrecht dit seizoen alleen tegen RKC maar in het laatste kwartier (Sander van de Streek in minuut 85). Het werd toen 3-1, waardoor de overwinning definitief veilig werd gesteld.

Tegen VVV Venlo scoorde FC Utrecht zelfs twee keer in het laatste kwartier. Eerst maakte Ramselaar in minuut 85 de 2-0. Nadat VVV op 2-1 kwam in minuut 90+1 was het Mimoun Mahi die het duel definitief op slot gooide in minuut 90+5. Deze vorm van veerkracht leverde geen extra punten op, maar wel rust.