Voorbeschouwing FC Utrecht – Sparta Rotterdam

Na de 2-0 zege op Heracles heeft René Hake aangegeven de lijn van dat duel te willen doortrekken. Op zich ook logisch, want het elftal leek beter te staan dan de weken ervoor, en drie punten helpen natuurlijk altijd voor het vertrouwen.

Wat ook helpt, is een volgende overwinning. Allereerst won FC Utrecht in het kalenderjaar 2020 slechts twee keer twee duels achter elkaar. En in beide gevallen was één van die twee duels een bekerduel. Daarnaast betekent winst een stijging naar plek 8. En komen de play off-plekken weer in het zicht. Jordy Zuidam sprak eerder deze week op RTV Utrecht zijn vertrouwen in een hogere eindklassering van deze selectie uit. Daarbij zullen de pijlen gericht moeten worden op FC Twente. En het help als een club die eindigt in de top 7 de KNVB-beker wint. In dat geval gaan de nummers 5 tot en met 8 naar de play offs.

Tegen Sparta kan René Hake geen beroep doen op Emiel Bergström en Eljero Elia. Beiden zijn afwezig vanwege een hamstringblessure. Ook Maarten Paes zal niet ingezet worden, want de keeper maakt na zijn hersenschudding zondagavond om 20 uur zijn rentree tijdens Roda JC – Jong FC Utrecht.
Wel is nieuwe aanwinst Remco Balk onderdeel van de wedstrijdselectie. Hij zal geen basisplaats hebben, maar heeft wel uitzicht op speeltijd.

Het middenveld zal tegen Sparta naar verwachting dus in de basis zonder Simon Gustafson zijn. De Zweedse reserve-aanvoerder verbleef tegen Heracles de volle 90 minuten op de bank. En met Adam Maher, Joris van Overeem en Sander van de Streek leek de balans ook beter. Bart Ramselaar had een rol als ‘valse linksbuiten’, en kan zo tegen Sparta ook worden ingezet. Hij kan echter ook vanaf het middenveld spelen.

Naast Gustafson zullen Justin Hoogma en Mimoun Mahi ook niet in de basis starten. Deze ‘brede bank’ is voor een trainer lekker. De wintertransferwindow is nog open. En een vertrek van één of meerdere spelers is zeker nog mogelijk. Over de grootte van de selectie zei Jordy Zuidam op RTV Utrecht: ‘Je wilt meerdere systemen kunnen spelen en er moet voldoende concurrentie zijn.’

De brede selectie heeft ook nog een ander voordeel. Komende woensdag om 18:45 uur staat al weer het uitduel tegen AZ op het programma. In geval van blessures kan René Hake snel schakelen.

De aftrap van het duel tegen Sparta is zondag om 14:30 uur, en Serdar Gözübüyük is de scheidsrechter. Wij verwachten de volgende opstelling:

Oelschlägel
Ter Avest – St. Jago – Janssen – Warmerdam
Van Overeem
Van de Streek – Maher
Kerk – Dalmau – Ramselaar