Voorbeschouwing FC Utrecht – ADO Den Haag

Om de druk maar direct duidelijk te maken: FC Utrecht dient te winnen van ADO Den Haag. Enerzijds is de club uit de residentie het seizoen zeer matig begonnen, en lijkt voor hen vooral ‘niet degraderen’ het uitgangspunt. Anderzijds is FC Utrecht na de eerdere resultaten van deze speelronde weggezakt naar plek 12 (en zelfs Heracles kan er nog overheen). Natuurlijk heeft de ploeg van René Hake een duel minder gespeeld, maar FC Utrecht heeft al 16 verliespunten tegen bijvoorbeeld 8 voor Vitesse en Feyenoord, 10 voor AZ en 12 voor FC Twente en sc Heerenveen (stand 6 december voor het duel van 12:15 uur). Kortom: de punten zijn nodig om de aansluiting niet nu al volledig te verliezen.

René Hake heeft de beschikking uit een vrijwel fitte selectie, want volgens de berichten op de sociale media ontbreekt alleen Adam Maher. Willem Janssen en Tommy St. Jago zullen weer terugkeren in de selectie. En dus is er meer dan genoeg keuze.
Een belangrijke vraag is: welk systeem hanteert René Hake? Eerder gaf hij aan voor 4-3-3 te gaan, maar in het duel tegen Feyenoord hanteerde hij toch een variant op 4-4-2. Bart Ramselaar gaf aan daar tevreden mee te zijn, maar voor buitenspelers als Eljero Elia en Daniel Arzani betekent dit nog minder zicht op een basisplaats. Mogelijk is het een voorbode dat Arzani vrijdagavond al een basisplek had bij Jong FC Utrecht.

Daarnaast valt de wisseling rondom de rechtsbackpositie op. Mark van der Maarel startte daar tegen Feyenoord nadat eerder Giovanni Troupée die positie innam. Daarnaast werd Van der Maarel tegen Feyenoord in de tweede helft vervangen door Sylian Mokono. Hij is de rechtsback van Jong FC Utrecht, en mocht dus invallen terwijl Troupée op de bank bleef. De verwachting is nu daarom dat in ieder geval Troupée niet zal starten.

Het middenveld stond tegen Feyenoord goed, en zal tegen ADO Den Haag op die manier ook prima kunnen functioneren. Er zullen alleen goals gemaakt moeten worden. Want een andere statistiek is ook duidelijk: ADO Den Haag maakte deze competitie slechts negen goals, maar FC Utrecht kwam er slechts tot tien. Tegen Heracles, Ajax en PEC Zwolle waren er ook nog eens weinig kansen; tegen Feyenoord werd er te slordig omgegaan met de kansen. En dat pleit er nu toch maar eens voor om goaltjesdief Adrian Dalmau de kans te geven. De Spanjaard lijkt na anderhalf jaar blessureleed volledig fit. En zal zijn criticasters graag hun ongelijk willen bewijzen.

Een gewaarschuwd team telt voor twee: ADO Den Haag pikte vorige week huidige subtopper sc Heerenveen twee punten af. En zal ook niet naar De Galgenwaard komen met aanvallende intenties. Het is daarom zaak de ploeg van Ruud Brood zo snel mogelijk duidelijk te maken dat de punten in Utrecht dienen te blijven.

Het duel begint zondag om 14:30 uur, en de scheidsrechter is Sander van der Eijk. Wij verwachten deze opstelling:

Paes
Van der Maarel – St. Jago – Hoogma – Warmerdam
Van Overeem – Ramselaar – Gustafson
Van de Streek
Kerk – Dalmau