Voorbeschouwing FC Utrecht – FC Twente

John van den Brom gaf in een interview aan dat je als trainer altijd je beste spelers opstelt en niet op de bank zet. Toch begint langzaam de vraag te rijzen of dit betekent dat ook het beste team wordt opgesteld? Want de beste voetballers hoeven natuurlijk niet het beste team te vormen. De trainer zweert bij bepaalde spelers en stelt deze altijd op. Afgelopen zondag een teleurstellend resultaat bij FC Groningen. Niet dat er altijd maar even gewonnen moet worden in Groningen, maar de wedstrijd ontwikkelde zich dermate dat FC Utrecht de drie punten mee had moeten nemen naar de Galgenwaard.

Helaas is het een terugkerend verhaal. Twee punten blijven opvallen. De slechte start in de eerste helft en het gebrek aan fitte spitsen. Omdat hier in voorbeschouwing te analyseren gaat te ver, maar het is wel zorgelijk en men zou zich binnen de club toch eens moeten afvragen wat daar mis gaat. Maar laten we de focus richten op de wedstrijd van vanavond tegen FC Twente. Ook deze wedstrijd zal geen makkelijke walk-over worden. FC Twente presteert boven verwachting en heeft twee spelers met een link naar FC Utrecht. Dario Dumic kwam jaren geleden over van N.E.C. en heeft eigenlijk nauwelijks een kans gekregen bij FCU en is vooral verhuurd aan andere clubs. FC Twente heeft de verdediger gekocht van FC Utrecht maar Dumic zal ongetwijfeld willen laten zien dat hij gewoon een goede verdediger is voor de Nederlandse eredivisie. Vaclav Cerny wordt van FC Utrecht gehuurd. Waar de buitenspeler in Galgenwaard nog geen indruk kon maken, laat hij bij FC Twente inmiddels wel zien dat hij een goede voetballer is. Met het vertrek van Kerk op termijn aanstaande is dat natuurlijk een goede ontwikkeling.

Bij FC Utrecht vanavond geen Bergström, Dalmau en Mahi. Dat Dalmau er weer niet bij is, is zo langzamerhand het vermelden niet meer waard. De Spaanse aanvaller heeft in dienst van FC Utrecht nog nauwelijks wedstrijden gespeeld. Hij gaat in het rijtje komen van andere spitsen die bij FC Utrecht niet of nauwelijks speelden wegens blessures of niet tot hun recht kwamen. Zonde, want met een spits die er 15 tot 20 inschiet per seizoen, zou het makkelijker zijn om de gevestigde orde in paniek te brengen. Tegen FC Groningen speelde Moussa Sylla in de spits. De Fransman, die afgelopen zomer met veel bombarie werd gepresenteerd als Wonderkid, zou langzaam gebracht gaan worden, maar moet door omstandigheden nu al vol aan de bak. Tegen FC Groningen liet hij één keer zijn klasse zien, maar werd het doelpunt afgekeurd.

Ook vanavond start Elia weer vanaf de bank. De met grote trom binnengehaalde vleugelspeler is volgens de technische staf nog (steeds) niet in de vorm die een basisplaats rechtvaardigt. De vraag is of Maarten Paes weer in de goal staat. Door zijn coronabesmetting nam Nijhuis zijn plek in tegen Groningen. Maar Paes speelde weer met Jong FC Utrecht tegen Jong Ajax en liet daar zien waarom hij eerste doelman is. Van den Brom zei bij de voorbeschouwing dat Paes best wel een jasje had uitgedaan en er bekeken wordt of hij al zover is dat hij de belasting aan kan. Verder zijn er weinig vraagtekens en zal de basis grotendeels de vaste kern zijn. Dus nog geen basisplaatsen voor Van Overeem of Janssen (die achterin node wordt gemist en hopelijk binnenkort minuten kan maken als vervanger van Hoogma).

De wedstrijd begint om 18.45 uur en wordt uitgezonden op Fox1. De scheidsrechter is vanavond Kevin Blom. Volgende week speelt FC Utrecht een uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Daar tussendoor is er nog een ronde voor de knvb beker, maar gezien het belang dat die organisatie aan het bekertoernooi geeft, laten we dat maar even voor wat het is.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Paes

Van der Maarel – St. Jago – Hoogma – Warmerdam

Van de Streek – Maher – Gustafson

Kerk – Sylla – Ramselaar