De KNVB werkt aan drie scenario’s

De greep van het Coronavirus is onverminderd sterk aanwezig op ons dagelijkse leven. En logischerwijs ligt ook het profvoetbal wereldwijd in heel veel landen stil.

Toch is de KNVB voor Nederland bezig met het uitwerken van scenario’s voor het moment waarop er weer gevoetbald mag worden. Op de website van de voetbalbond staan deze kort toegelicht:

  1. De competities worden uitgespeeld voor 30 juni (en in ieder geval tot en met eind mei zonder publiek).
  2. De competities worden uitgespeeld na 30 juni.
  3. De competities worden niet uitgespeeld.

Bij deze competities zijn natuurlijk wel vragen. Bij iedere scenario in ieder geval een vraag:

  1. Wat betekent uitspelen voor 30 juni voor de play offs en de bekerfinale?
  2. Wat betekent uitspelen na 30 juni voor aflopende spelerscontracten?
    Voor de invulling van dit scenario is een UEFA-kalenderwerkgroep aan de slag gegaan. De Vereniging voor Contractspelers (VVCS) vindt dat dit niet per land kan worden geregeld, maar verwacht ook niet dat maatregelen rondom ‘ineens’ langer doorlopende contracten verplicht kunnen worden.
  3. Hoe wordt bepaald wie Europees spelen als een competitie niet wordt uitgespeeld? En hoe gaat het met de beker? En met promotie en degradatie?

Primair lijkt het eerste scenario de minste impact op het sportieve verloop van de competitie te hebben, Maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat er na 6 april al weer snel een hervatting van de eredivisie plaats gaat vinden. Clubs trainen al even niet meer, en de verwachting is dat bijvoorbeeld de Bundesliga al zeker tot eind april stil ligt. Onduidelijkheden te over dus.