Voorbeschouwing PEC Zwolle – FC Utrecht

De winterstop is voorbij. Morgen start de tweede helft van de competitie en FC Utrecht mag meteen op de vrijdagavond aan de bak. In Zwolle wacht PEC. Een tegenstander die er momenteel niet al te best voor staat, die dus gebrand zal zijn om meteen een eerste stap te maken om weg te komen uit de gevarenzone. Gezien de ambitie en de stand van de ranglijst, zal FC Utrecht ook gaan voor de drie punten. Maar hoewel er een goed trainingskamp gedraaid is in Spanje, zijn er toch zorgen over de personele bezetting. De oefenwedstrijd tegen Bayer Leverkusen werd dan wel mooi gewonnen, het negatieve resultaat was een aantal blessures.

Maarten Paes, Willem Janssen en Adam Maher vielen geblesseerd uit. Inmiddels is voor de doelman al een vervanger gehaald. Jeroen Zoet wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van PSV, wat doet vrezen voor een lange blessure van onze eigen jonge doelman. Hopelijk valt het mee en kan Paes op het gemak herstellen. Of het weken of maanden gaat duren is nog niet duidelijk, maar voor een keeper is een schouderblessure wel heel erg vervelend. Met Zoet hoopt de club een goede vervanger binnen te hebben. Duidelijk is hiermee dat David Jensen definitief is afgeschreven. De Deense doelman zou druk bezig zijn met het vinden van een andere club. Een jammerlijk afscheid dreigt van de doelman, die vooral het eerste anderhalf jaar een uitstekende indruk maakte maar begin dit seizoen zijn plek verloor aan Paes.

Willem Janssen is morgen wel beschikbaar, voor Adam Maher komt de wedstrijd tegen PEC Zwolle in ieder geval nog te vroeg. Dat geldt ook van Bart Ramselaar en JC Bahebeck. Beiden zijn fit (enig voorbehoud blijft altijd bij Bahebeck) maar nog niet wedstrijdfit. Mogelijk dat beide spelers dinsdag tegen FC Eindhoven er weer bij zijn. Volgens berichtgeving op twitter is een andere aanvaller, Makienok, ziek. Andere berichten spreken dat ook hij bezig is met een transfer. Justin Hoogma ontbreekt als gevolg van een schorsing. Hierdoor zal Van den Brom achterin moeten gaan schuiven. Tommy st. Jago was een mogelijke optie, maar zou ook geblesseerd zijn. Daarom is de verwachting dat Mark van der Maarel verhuist van de linksbackpositie naar centraal. Guwara zou dan de opwachting weer maken als linksback, hoewel Culhaci (linksback van Jong FC Utrecht) ook bij de selectie zit. Lonwijk is ook geblesseerd en FC Utrecht verhuurde Patrick Joosten aan Sparta en Troupée aan FC Twente.

Positief is wel de terugkeer van Dalmau. De Spaanse spit kwam dit seizoen nog niet al teveel in actie, maar is nu helemaal fit. Tegen Leverkusen liet hij al meteen zien een echte spits te zijn en de rust waarmee hij zijn doelpunt maakte, belooft veel goeds. Hopelijk krijgen de supporters te zien wat er ook van hem verwacht werd toen hij tekende voor de club. Doelpunten zijn namelijk van harte welkom. Het is dus wel een beetje de vraag wat de opstelling gaat worden van FC Utrecht. Het ontbreken van Ramselaar en Maher zal opgevangen moeten worden. Mitchell van Rooijen speelde tegen Leverkusen verdienstelijk op de plek van Maher, maar Strieder is natuurlijk ook een optie en Urby Emanuelson zal misschien ook wel denken aan speeltijd. Daarbij is ook de vraag of Van de Streek weer als valse linksbuiten wordt ‘misbruikt’ of dat hij lekker achter Dalmau mag spelen en zo ook weer gevaarlijk kan zijn als regelmatig scorende ‘10’. Gezien de mogelijke 5-3-2 opstelling van PEC Zwolle zou kiezen voor een vier mans middenveld, met controleurs Van Overeem en Strieder en Streekie op 10 niet zo’n verkeerde gedachte zijn. Morgenavond om 20.00 uur weten we het zeker wat het is geworden. Dan wordt er afgetrapt in Zwolle onder leiding van scheidsrechter Kamphuis. Een overwinning zal zorgen voor een goed gevoel richting het einde van het seizoen, richting play-offs of misschien wel meer.

Komende dinsdag wacht ook al snel de belangrijke bekerwedstrijd tegen FC Eindhoven. Mooi om te zien dat bij beide uitwedstrijden FC Utrecht wordt gesteund door goed gevulde uitvakken. Tegen Zwolle is het uitvak bijna vol, tegen Eindhoven is die uitverkocht. Volgende week speelt FC Utrecht weer op vrijdag in de competitie. Dan wordt er in de Galgenwaard gespeeld tegen ADO Den Haag.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:
Zoet
Klaiber – Janssen – Van der Maarel – Guwara
Van Overeem – Strieder – Gustafson
Kerk – Dalmau – Van de Streek