Voorbeschouwing FC Utrecht – Feyenoord

De laatste wedstrijd voor de winterstop is in meerdere opzichten tegen een oude bekende. Uiteraard hebben FC Utrecht en Feyenoord al veel onderlinge duels gespeeld, maar ook kwamen ze eerder dit seizoen al tegen elkaar uit in Rotterdam (1-1). En inmiddels staat bij Feyenoord Dick Advocaat als tussenpaus aan het roer. Vorig jaar om deze tijd was dat een klus die hij bij FC Utrecht klaarde. En uiteindelijk tot winst in de play offs leidde.

FC Utrecht heeft een bijzondere periode achter de rug. Op 1 december werd in een onthutsend zwakke partij thuis met 0-1 van degradatiekandiaat RKC verloren. Na die wedstrijd dreigde, mede met het oog op het programma (drie keer een uitduel, dan Feyenoord thuis), ineens wat onrust te ontstaan. Echter: de drie uitduels werden gewonnen waardoor het bekeravontuur doorgaat en waardoor de ploeg van John van den Brom inmiddels toch weer op plek 5 staat. En hoe het vandaag ook afloopt: FC Utrecht gaay de winterstop nooit lager in dan plek 7, een positie die na speelronde 34 recht geeft op deelname aan de play offs. Bij winst blijft FC Utrecht op plek 5, maar wordt de achterstand op Willem II gereduceerd tot één punt.

John van den Brom beschikt over een grotendeels fitte selectie. Jean-Christophe Bahebeck liep in het bekerduel tegen FC Groningen een ogenschijnlijk zware blessure op. Uit de berichten die naar buiten sijpelden lijkt de ernst van zijn blessure meevalt, maar het is onwaarschijnlijk dat Bahebeck vandaag bij de wedstrijdselectie zit. Ook Bart Ramselaar is er vandaag niet bij, en dat was tegen FC Groningen ook al het geval. Maar het goede nieuws is dat Adrian Dalmau weer bij de wedstrijdselectie zit. Hij is nog niet in staat om de volle 90 minuten te spelen, maar kan aanvallend wel voor een extra impuls zorgen. En ondanks dat FC Utrecht al 32 keer scoorde (alleen Ajax, AZ en PSV scoorden meer) lijkt het verzilveren van kansen soms een vak apart.

Als gevolg van de beschikbaarheid van spelers en de eerdere resultaten lijkt het onwaarschijnlijk dat Van den Brom veel wijzigingen doorvoert in zijn basis. Voor Bahebeck zal naar verwachting Issah Abass spelen. De Ghanees scoorde in De Kuip eerder dit seizoen, en was toen met zijn snelheid een ware plaag voor het toenmalige centrale duo van Feyenoord. Dat wapen lijkt nog steeds goed van pas te komen, als is Feyenoord-aanwinst Marco Senesi inmiddels wel een beter verdediger dan zijn voorgangers gebleken. Maar met Dalmau en Makienok achter de hand kan John van den Brom tijdens de wedstrijd zo nodig nog voor variaties kiezen.

Voorafgaand aan het duel wordt aanvoerder Willem Janssen in het zonnetje gezet, want hij heeft inmiddels 200 officiële duels voor FC Utrecht gespeeld. In de huidige eredivisie komt dat nog maar weinig voor. Alleen heeft FC Utrecht in Mark van der Maarel ook nog een speler die dat aantal officiële duels met 284 inmiddels al ruimschoots is gepasseerd.

Het duel in een goed-gevulde Galgenwaard vangt om 14:30 uur aan. De arbitrage is in handen van Team-Kuipers (Björin Kuipers geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zienstra. Vierde official is Joey Kooij en Rob Dieperink is de VAR.

Wij verwachten de volgende opstelling:

Paes
Klaiber – Janssen – Hoogma – Van der Maarel
Van Overeem
Maher – Gustafson
Van de Streek
Kerk – Abass