Voorbeschouwing FC Utrecht – Fortuna Sittard

Afsluiten met een overwinning is de week afsluiten in stijl. Want na uitwinst op Sparta en Excelsior’31 wil het thuispubliek vast worden getrakteerd op drie punten. John van den Brom was daar in zijn voorbeschouwing duidelijk over: hij verwacht iedere thuiswedstrijd winst.

De vraag is welke elf spelers daarvoor in de basis gaan starten. Van den Brom heeft voldoende keuze, maar tegen Excelsior’31 kon niet iedere speler overtuigen. Daarom lijkt terugvallen naar de basis van vorige week logisch, al ontbrak toen Simon Gustafson wel. En wie staat er linksback? Mark van der Maarel verving Leon Guwara op een goede en sobere wijze tijdens diens schorsing. Diezelfde Guwara maakte tegen Excelsior’31 alleen weer het eerste doelpunt van het duel (en zijn eerste in een officiële wedstrijd voor FC Utrecht).
Maar sinds het duel tegen PSV lijkt Joris van Overeem een vaste waarde. Daar was vooraf wel twijfel over, want in de gezamenlijke AZ-tijd kwam Van Overeem onder Van den Brom op een zijspoor. De realiteit is echter ook dat Van Overeem na de komst van Dick Advocaat vorig seizoen steeds vaker als breker op het middenveld speelde. En in de periode dat Van Overeem geblesseerd was, werd het gemis aan de invulling van die rol steeds duidelijker.

Doordat buitenspelers Vaclav Cerny en Patrick Joosten nog niet hebben kunnen overtuigen, lijkt Van den Brom ook meer naar een 4-4-2-systeem toe te zijn gegaan. Dat werkte in ieder geval in oktober goed, want Adam Maher, die inmiddels in vier opeenvolgende duels heeft gescoord, werd uitgeroepen tot beste speler van de maand oktober.

Adrian Dalmau is de enige afwezige in de selectie van FC Utrecht, en alle licht geblesseerden van afgelopen donderdag zijn inzetbaar. Eén opdracht is duidelijk: Mark Diemers uit de wedstrijd houden. De oud-speler van FC Utrecht is een zeer belangrijke pion bij het opgeleefde Fortuna Sittard. Bij Fortuna Sittard nog een oude bekende: Sjors Ultee. De geboren Utrechter met een verleden bij DVSU is in Sittard begonnen aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Hij is op dit moment tevens de jongste hoofdtrainer in de eredivisie.

De scheidsrechter vanmiddag is afkomstig uit Groningen, en heeft Jochem Kamphuis. Hij wordt geassisteerd door Rob van de Ven en Mark Strijkers. Vierde official is Edgar Bijl, en Siemen Mulder is de VAR. Aanvang van het duel is 14:30 uur, en wij verwachten de volgende opstelling:

Paes
Klaiber – Janssen – Hoogma – Van der Maarel
Van Overeem
Ramselaar – Gustafon
Maher
Kerk – Van de Streek