Voorbeschouwing FC Utrecht – Willem II

Het wordt een regen- en stormachtige zondagmiddag. Volgens de weersvoorspellingen in ieder geval letterlijk, maar het is te hopen dat Willem II dat zondag net na 16:15 uur eveneens figuurlijk heeft ervaren. Zoals John van den Brom in zijn voorbeschouwing al zei: ‘Aanvallende insteek, spectaculair en mooi voetbal met steun van de supporters. Dat is het ultieme, maar dat moet eerst nog even gebeuren.’

In de laatste twee duels werden vier punten gehaald, en op papier waren de resultaten misschien naar verwachting. Alleen was het veldspel stroperig, en werd de 3-1 overwinning tegen FC Emmen pas in de slotseconden van de extra speeltijd veilig gesteld. Zeker omdat het, enigszins Grieks getinte, Willem II meer kwaliteit mag worden toegedicht dan FC Emmen is het effectief omgaan met de kansen van groot belang. Hier schortte het in ieder geval aan.
Maar FC Utrecht krijgt ook erg gemakkelijk tegengoals. De eredivisie is inmiddels aanbeland in speelronde 8, en er is nog geen enkele clean sheet te noteren. Ook dat is iets om hard aan te werken, en vooral de roep om een echte controleur op het middenveld is daardoor onder de supporters hoorbaar.

Vorig seizoen was Joris van Overeem een deel van het seizoen die controleur. De middenvelder kampt echter al geruime tijd met blessureleed. Hij is hard op de weg terug, maar het duel van vandaag komt nog te vroeg voor hem. Van Overeem rolde eigenlijk bij toeval in die rol, doordat de oorspronkelijke controleur Rico Strieder vorig seizoen pas na de winterstop inzetbaar was. De Duitser lijkt dit seizoen zijn scherpte volledig kwijt, en is dit seizoen nog geen moment onbetwist basisspeler geweest. Hij oogt erg ongelukkig in die rol, en lijkt ook tegen Willem II op de bank te starten.

Daarnaast is de kans groot dat Adrian Dalmau en Jean-Christophe Bahebeck afwezig zijn. Beiden hebben de afgelopen week nauwelijks met de groep kunnen trainen, en John van den Brom verwacht hen er niet bij tegen Willem II. Los van de discussie over hun fitheid: er ontbreekt veel scorend vermogen. Mogelijk schuift Sander van de Streek daarom door naar de punt van de aanval. En de verwachting is dat Jonas Arweiler voor het eerst op de bank mag plaats nemen tijdens een officieel duel van het eerste elftal. De Duitse spits is goed op dreef bij Jong FC Utrecht, en een plek in de wedstrijdselectie van het eerste elftal zou om die reden alleen al verdiend zijn. Arweiler kwam dit seizoen in de Keukenkampioendivisie tot twee goals en vier assists. Hij was daarmee bij bijna de helft van de goals van Jong FC Utrecht betrokken.

Het duel begint vandaag om 14:30 uur, en staat onder leiding van scheidsrechter Edwin van de Graaf. De geboren Leidschendammer wordt geassisteerd door Ruud Bexkens en Erik Kleinjan. Robin Gansner is vierde official en Erwin Blank is de VAR.

Wij verwachten de volgende opstelling:

Paes
Klaiber – Janssen – Hoogma – Guwara
Maher
Ramselaar – Gustafson
Kerk – Van de Streek – Abass