De seizoenstart cijfermatig in perspectief

Na een competitiestart (let op: de Europese wedstrijden vallen buiten beschouwing) met twee overwinningen in de eredivisie was de ploeg van John van den Brom medekoploper. En was er optimisme. In de drie daaropvolgende duels werd slechts één punt behaald. Daardoor verdween veel van het optimisme, en was er kritiek op het feit dat FC Utrecht op transferdeadlineday Emil Bergström liet gaan. En geen enkele nieuwe speler meer aantrok.

Er zijn veel meningen over de competitiestart. Vraag is alleen wel: hoe verhoudt deze zich tot de voorgaande seizoenen? In dit artikel zijn puntenaantallen, doelpunten voor en tegen, en gele en rode kaarten van dit seizoen en de vijf voorgaande seizoenen tegen elkaar afgezet. Uiteraard is het meetpunt iedere keer na vijf duels.

De conclusies?

1) In twee seizoenen waren na vijf duels minder punten behaald dan in dit seizoen. Aan het puntenaantal na vijf duels valt echter weinig voorspellende waarde te hechten. Zo had FC Utrecht er in 2016 / 2017 slechts drie, maar eindigde het uiteindelijk op plek 4. In geen van de andere seizoenen uit dit artikel eindigde FC Utrecht zo hoog.

2) In geen van de seizoenen uit dit artikel scoorde FC Utrecht meer dan in het huidige seizoen. En dan te bedenken dat er tegen VVV Venlo veel kansen werden gemist, en dat de spitsen Dalmau en Bahebeck beiden veel meer minuten hebben gemist dan gespeeld.

3) In geen van de seizoenen uit dit artikel kreeg FC Utrecht zo veel tegengoals als dit seizoen. In twee seizoenen kreeg FC Utrecht er één minder tegen. Dat lijkt weinig, maar op 34 duels scheelt dit ruim zes tegengoals.

4) Alleen vorig seizoen had FC Utrecht na vijf duels meer rode kaarten dan dit seizoen (twee tegen één). Daarbij de kanttekening dat zowel de beide rode kaarten vorig seizoen als de rode kaart dit seizoen tot stand kwamen na inmenging van de VAR. In de seizoenen voor 2018 / 2019 was er geen VAR.

5) In twee seizoenen kreeg FC Utrecht meer gele kaarten dan in het huidige seizoen. Vooral de afgelopen seizoenen lag het aantal lager. Adam Maher en Simon Gustafson staan beiden op twee gele kaarten. Eredivisiebreed hebben elf clubs al meer gele kaarten gekregen dan FC Utrecht.

Seizoen 2014 / 2015 (trainer: Robbie Alflen)
Punten 7
Gescoord 5
Tegengoals 7
Rode kaarten 0
Gele kaarten 9
Positie na 34 duels 11
Seizoen 2015 / 2016 (trainer: Erik ten Hag)
Punten 8
Gescoord 8
Tegengoals 6
Rode kaarten 0
Gele kaarten 8
Positie na 34 duels 5
Seizoen 2016 / 2017 (trainer: Erik ten Hag
Punten 3
Gescoord 6
Tegengoals 8
Rode kaarten 0
Gele kaarten 4
Positie na 34 duels 4
Seizoen 2017 / 2018 (trainer: Erik ten Hag)
Punten 9
Gescoord 8
Tegengoals 6
Rode kaarten 0
Gele kaarten 6
Positie na 34 duels 5 Jean-Paul de Jong direct na de winterstop trainer
Seizoen 2018 / 2019 (Trainer: Jean-Paul de Jong, interim Marinus Dijkhuizen)
Punten 5
Gescoord 5
Tegengoals 8
Rode kaarten 2
Gele kaarten 6
Positie na 34 duels 6 Dick Advocaat was trainer vanaf duel 6
Seizoen 2019 / 2020 (trainer: John van den Brom)
Punten 7
Gescoord 10
Tegengoals 9
Rode kaarten 1
Gele kaarten 7