post

Toeschouwersaantallen gespecificeerd

Met de publicatie van het competitieschema voor de eredivisie ontbrandde op de social media ook weer de discussie over de voorkeursaanvangstijd van de thuisduels. Iedereen kan op basis van persoonlijke zaken natuurlijk een andere voorkeur hebben. Hoe blijkt dit globaal in de toeschouwersaantallen?

Daarvoor is een specificatie van de thuisduels in de eredivisie over het seizoen 2018 / 2019 gemaakt. Het is te kort door de bocht om alleen op basis hiervan harde conclusies te trekken, maar wat wel opvalt: qua toeschouwersaantallen is de zondagmiddag om 14:30 niet aantoonbaar de voorkeurstijd. In de  sheet onder dit artikel zijn de details opgenomen, maar wel drie conclusies over het afgelopen seizoen:

  1. Als er op een aanvangstijdstip minimaal twee thuisduels zijn gespeeld, dan is zondag 12:15 uur het moment met het hoogste gemiddelde, gevolgd door zondag 16:45 uur en vrijdag 20:00 uur. De zondag 14:30 uur komt dan op de vierde plek.
    Zowel op de zondag om 12:15 uur (Ajax) als om 16:45 uur (PSV) werd een club uit de traditionele top 3 ontvangen. Feyenoord was op zondag om 14:30 uur te gast.
  2. Het best bezochte thuisduel is traditioneel tegen Ajax, en dat was ook in 2018 / 2019 het geval. Dit duel ving aan op zondag om 12:15 uur. Pas op plek 4 van de best bezochte duels staat een duel dat op zondag om 14:30 uur aanving (tegen Feyenoord). De duels die op de plekken 2 en 3 staan, waren niet tegen een club uit de traditionele top 3. Deze duels waren namelijk tegen Vitesse en Heracles.
  3. De drie minst bezochte thuisduels vingen alle drie op zondag om 14:30 uur aan. Tegenstanders waren VVV Venlo, ADO Den Haag en FC Emmen. Bij het duel tegen VVV Venlo de kanttekening dat deze in de zomervakantie was.

Conclusies op basis van de analyse van één seizoen zijn zeker niet hard te maken. De indruk ontstaat wel dat de combinatie aanvangstijdstip en tegenstander meer invloed op het toeschouwersaantal heeft dan enkel het aanvangstijdstip. Na afloop van het seizoen 2019 / wordt deze analyse daarom herhaald.

Voor de cijfers is gebruik gemaakt van de officiële opgave van het aantal toeschouwers per duel gedaan door FC Utrecht.

Foto: FCUPhoto

3 thoughts on “Toeschouwersaantallen gespecificeerd

  1. Door het voorstel om nog een wedstrijd op zondag om 8 uur te laten beginnen af te keuren hebben de clubs voor het eerst eens hun tanden laten zien en niet voor het geld gekozen.
    Maar het blijft van de gekke dat er inmiddels 7 verschillende aanvangstijden mogelijk zijn waarbij het geld natuurlijk voorop heeft gestaan. Dus FOX bepaalt gewoon het wedstrijd schema en de aanvangstijden en de KNVB kijkt slechts naar het geld en is er helaas niet voor de clubs

  2. Zoveel verschillende aanvangstijden zijn gekkenwerk. Als supporter ben je al jarenlang overgeleverd aan de grillen van Fox, enerzijds te begrijpen, maar het slaat nergens meer op. Wat mij betreft zaterdagavond 20:45 en zondagmiddag 14:30. Gaat helaas nooit meer gebeuren.

  3. Pingback: De eerste seizoenshelft in cijfers | fcufans.nl | home of true support

Comments are closed.