post

Samenvatting van de eerste seizoenhelft

De winterstop is aangebroken, en op 19 januari 2019 hervat FC Utrecht de competitie weer met een uitduel tegen AZ. En wie had na speelronde 6 durven dromen dat FC Utrecht als vierde de winterstop in zou gaan. Immers: na speelronde 6 stond FC Utrecht op plek 15 met slechts vijf punten. Op de website van VI werd Dick Advocaat na FC Utrecht – Ajax als volgt geciteerd: ‘Het was hier begin dit seizoen heel erg onrustig, We begonnen met vijf punten en hebben er nu 28. We staan op de vierde plaats. Daar konden we alleen maar van dromen.’
Toch is hier een kleine nuance op zijn plek. Op 16 september 2016 verloor FC Utrecht onder Erik ten Hag thuis met 1-5 van FC Groningen. Na die speelronde in het seizoen 2016 / 2017 (ook de 6e) stond FC Utrecht op plek 16, om uiteindelijk dat seizoen op plek 4 af te sluiten.

Hoe is de eerste seizoenshelft van het seizoen 2018 / 2019 op hoofdlijnen verlopen?

Gemiddeld aantal punten per duel
FC Utrecht behaalde 28 punten in 17 duels. Dat is gemiddeld 1,65 punt per duel. Vorig seizoen behaalde FC Utrecht 54 punten in 34 duels, en daarmee 1,59 punt per duel. In de winterstop van het seizoen 2017 / 2018 had FC Utrecht, net als nu, 28 punten. Het stond toen op plek 6 (achter onder meer PEC Zwolle). Er is wel één verschil. Voor de winterstop van het seizoen 2017 / 2018 had FC Utrecht 18 duels moeten spelen. Het duel tegen Feyenoord werd echter afgelast. Volgens schema speelde FC Utrecht voor die winterstop wel twee keer tegen NAC Breda. Die tweeluik leverde één schamel punt op.

Doelpunten
In de beginfase van dit seizoen had FC Utrecht veel moeite met scoren. En lukte het geen van de aanvallers om tot scoren te komen. Inmiddels is die kritiek verstomd, en leverden duels tegen De Graafschap (vijf goals), Excelsior, sc Heerenveen en Heracles Almelo (allemaal drie goals) voldoende redenen tot juichen op. Ook wisten de aanvallers Gyrano Kerk (vijf), Nick Venema (eveneens vijf), Cyriel Dessers (vier) en Oussama Tannane (één) te scoren. Deze aantallen behaalden zijn in eredivisie- en bekerverband.

Wat valt verder op?

 1. Dit seizoen scoorde FC Utrecht 30 keer in 17 eredivisieduels. Vorig seizoen scoorde FC Utrecht voor de winterstop 27 keer in 17 eredivisieduels.
 2. In het huidige seizoen hebben vijf clubs in eredivisieverband meer gescoord dan FC Utrecht (de traditionele top 3, sc Heerenveen en Heracles Almelo). AZ scoorde net zo vaak als FC Utrecht.
 3. Dit seizoen incasseerde FC Utrecht 23 tegengoals in 17 eredivisieduels. Vorig seizoen incasseerde FC Utrecht voor de winterstop 28 tegengoals in 17 eredivisieduels.
 4. In het huidige seizoen hebben vier clubs in eredivisieverband minder tegengoals dan FC Utrecht (wederom de traditionele top 3 en Vitesse).

Spelers
In het huidige seizoen zetten FC Utrecht tot nu toe 24 verschillende spelers in. Van deze groep kwam alleen Jong FC Utrecht-speler Tim Brinkman slechts één keer in actie in het bekertoernooi, en nog niet in de eredivisie. De top wat betreft het aantal speelminuten in eredivisieverband is volgens de website www.whorscored.com):

 1. Wllem Janssen (1.530 minuten; hij miste nog niets)
 2. David Jensen (1.440 minuten)
 3. Sean Klaiber (1.435 minuten)
 4. Simon Gustafson (1.366 minuten)
 5. Joris van Overeem (1.332 minuten)

Opvallend is dat Cyriel Dessers (232 minuten in de eredivisie dit seizoen) inmiddels bijna is bijgehaald door Nick Venema. De spelers uit de Academy staat dit seizoen inmiddels op 212 minuten in de eredivisie. Venema kwam onder Jean Paul de Jong helemaal niet in actie; ook niet in 2017 / 2018. Dessers kwam voor het laatst als invaller in actie op 25 november tegen De Graafschap. Volgens VI is het de verwachting dat Cyriel Dessers de komende periode FC Utrecht gaat verlaten.

Gele en rode kaarten (eredivisie)

 1. In totaal incasseerde FC Utrecht dit seizoen voor de winterstop 26 gele kaarten. Alleen Feyenoord (15), Ajax (17) en PSV (25) kregen er minder. Vorig seizoen incasseerde FC Utrecht voor de winterstop in de eredivisie 29 gele kaarten.
 2. In totaal incasseerde FC Utrecht dit seizoen voor de winterstop vier rode kaarten (inclusief de geseponeerde voor Simon Gustafson). Dit zijn er net zo veel als sc Heerenveen en Excelsior. Alleen Vitesse en Feyenoord scoorden met vijf keer rood hoger. Vorig seizoen incasseerde FC Utrecht voor de winterstop twee rode kaarten

Toeschouwersaantallen (eredivisie)
Het duel tegen Ajax was uitverkocht. En FC Utrecht trok voor de winterstop gemiddeld 18.383 toeschouwers (in negen duels). Vorig seizoen trok FC Utrecht over het hele seizoen gemiddeld 18.971 toeschouwers in de 17 thuisduels. Voor de winterstop speelde FC Utrecht in 2017 / 2018 zeven keer thuis, en behaalde in die duels gemiddeld 18.604 toeschouwers.

Foto: FCUPhoto