post

FC Utrecht – Ajax 1-3 (0-1)

FC Utrecht heeft het vanmiddag (zondag) afgelegd tegen Ajax. In de laatste competitiewedstrijd van het jaar 2018 waren de Amsterdammers met 1-3 te sterk voor de Domstedelingen, die pas in blessuretijd op de knieën gingen.

De voorzet komt van Nieuwegeiner Sean Klaiber, de kopbal van Nick Venema uit Austerlitz. Het onderonsje tussen spelers uit de provincie Utrecht, opgeleid door de FC uit de Domstad bovendien, levert de 1-2 op. De aansluitingstreffer. Een doelpunt – knap gemaakt door Venema, met het hoofd – dat weer hoop geeft. En het startsein vormt voor een even spannende als hectische slotfase.

Advocaat speelt troefkaarten uit
In het laatste kwartier van de wedstrijd jaagt FC Utrecht nadrukkelijk op de gelijkmaker. Hoofdtrainer Dick Advocaat legt met Sander van de Streek en Jean-Christophe Bahebeck twee offensieve troefkaarten op tafel en hoopt in het full house dat Stadion Galgenwaard deze middag is op z’n minst de puntenpot te splitten: een gelijkspel behoort tot de mogelijkheden. Dat vóel je, dat hangt in de lucht.

Scherpe counter maakt einde aan Utrechtse hoop
Maar in de eindfase van de aanval valt de bal voor de Utrechters steeds net niet lekker. Het dichtst bij de gelijkmaker is Bahebeck. De gretig ingevallen aanvaller dwingt doelman Andre Onana tot een uiterste redding, en die verricht de international van Kameroen ook. In de blessuretijd van de wedstrijd countert Ajax goed onder de Utrechtse pressie uit en dat levert de beslissing op. Na een rush van Hakim Ziyech is het Frenkie de Jong die de eindstand op 1-3 bepaalt. Scheidsrechter Dennis Higler besluit nog wel de beelden te bekijken vanwege twijfel over obstructie van Kasper Dolberg, maar ziet in de actie van de Deen, die Joris van Overeem opving en zo de achtervolging op Ziyech bemoeilijkte, geen overtreding.

Tadic benut pingel
Een eerder VAR-moment resulteert wél in een herziene beslissing. Na beelden van een onderonsje tussen Willem Janssen en Dolberg uitvoerig te hebben bekeken, besluit Higler de bal op de stip te leggen en de captain van de Utrechters de gele kaart te geven. Vanaf elf meter, in de zestigste minuut van de partij, verdubbelt Dusan Tadic de marge: 0-2.

Dolberg trefzeker
Na een klein kwartier spelen neemt Ajax de leiding in Stadion Galgenwaard. De Deen staat aan het einde van een snel uitgevoerde Amsterdamse tegenaanval en passeert koelbloedig zijn landgenoot David Jensen (0-1). In de eerste helft kan FC Utrecht in offensief opzicht weinig afdwingen. Al krijgen de Domstedelingen wel een grote mogelijkheid, vanuit een strak aangesneden vrije trap van Oussama Tannane. Maar meer dan een hoekschop levert die poging niet op.

Winterstop
Voor FC Utrecht is nu de winterstop aangebroken. De ploeg van Hoofdtrainer Advocaat hervat de competitie op zaterdag 19 januari in het AFAS Stadion. Daar is AZ die dag de opponent van de Domstedelingen, die in 2019 op zondag 27 januari voor het eerst weer spelen in Stadion Galgenwaard. Daar komt die dag Willem II op bezoek.

FC Utrecht – Ajax 1-3 (0-1)
14. Kasper Dolberg 0-1
60. Dusan Tadic (strafschop) 0-2
74. Nick Venema 1-2
90+5. Frenkie de Jong 1-3

Gele kaarten: Maximilian Wöber, Andre Onana (Ajax), Oussama Tannane, Willem Janssen (FC Utrecht).

Toeschouwers: 23.226.

Scheidsrechter: Dennis Higler.

Opstelling FC Utrecht: 
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Nicolas Gavory (73. Jean-Christophe Bahebeck); Simon Gustafson (73. Sander van de Streek), Joris van Overeem, Urby Emanuelson; Gyrano Kerk (46. Mark van der Maarel), Nick Venema, Oussama Tannane.

Opstelling Ajax: 
Andre Onana; Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Daley Blind, Maximilian Wöber (61. Daley Sinkgraven); Lasse Schöne, Donny van de Beek, Frenkie de Jong; Hakim Ziyech, Kasper Dolberg, Dusan Tadic

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto

8 thoughts on “FC Utrecht – Ajax 1-3 (0-1)

  1. Terechte nederlaag, ondanks 10 minuten na de 2-1 waarin Utrecht een licht overwicht kreeg. Geen schande deze nederlaag. Wat wel een schande is, is dat de wedstrijd weer eens werd gestaakt, omdat een hersenloze idioot een strijker naar Onana gooide. De Bunnikside maar eens 3 thuiswedstrijden op slot doen. Wellicht gaat het zelfreinigend vermogen daar dan eens omhoog.

    • Helemaal eens. Belachelijke actie. Soms schaam je je diep voor die idioten. Dit was weer zo’n moment. Geen schande om van dit Ajax te verliezen maar het mocht wel allemaal wat feller. Van der Maarel gaf in de tweede helft het goede voorbeeld. De beuk erin. Knok ervoor. Gustafson mag voorlopig op de bank. Let maar eens op hem bij de eerste goal. Hopeloos.

  2. Je zou toch denken dat een aantal spelers na de wedstrijd tegen Feyenoord zouden hebben begrepen dat je zonder strijd en het winnen van de duels geen wedstrijden wint. Maar tot de 75 e minuut was het een copie van afgelopen donderdag. Dat de nederlaag was ingecalculeerd is me te makkelijk. Als je met deze instelling het veld in gaat kan je net zo goed de wedstrijd schriftelijk afdoen. zeker Tannane en Gustafson gaven de indruk er zo over te denken en niets van donderdag te hebben geleerd. Deze spelers voegen echt niets toe en het wordt tijd dat ze dat gaan begrijpen door ze na de winterstop maar even op de bank te zetten. Ajax heeft de hele wedstrijd geen moeite gehad met een bijzonder mak Utrecht. Jammer voor de supporters. Dat er door een pillende slikkende idioot een vuurwerkbom werd gegooid vanaf de Bunnik Side, waardoor iemand zwaar gewond had kunnen raken roept om een signaal van de club en ook de spelers. Een levenslang stadion verbod met melden op het politie bureau tijdens de wedstrijden of een vuurwerkbom laten vasthouden die iets te snel afgaat. Op sociale controle hoef je niet te rekenen bij die hersenlozen op de Bunnik Side. Dus controleer daar nu eens echt. De spelers zouden een gebaar kunnen maken door niet meer langs dat uitschot op de Bunnik Side te gaan na afloop.
    Schep ook zo snel mogelijk duidelijkheid over, eventueel, een andere trainer en staf. Maar geen mensen op die plekken met een Utrecht verleden. Blijf wel dromen over een middenveld na de winterstop van Amrabat, Ramselaar en Ayoub en toen werd ik wakker.

  3. Over 1 zaak ben ik het weleens met Advocaat, wat de VAR betreft is er sprake van volstrekte willekeur, gisteren was natuurlijk geen penalty tegen AZ en ook vanmiddag dacht de VAR die in Zeist naar 12 schermen zit te kijken, ik zit hier niet voor Jan L. …. Dus zal maar eens in de scheids zijn oor schreeuwen penalty, penalty. Als je een beetje scheidsrechter bent beslis je zelf in zo n situatie en niemands anders.
    En de grote clubs blijven bevoordeeld bij zulke beslissingen

  4. Kan kloppen, maar wees dan consequent en geef bij iedere keer als er wordt vastgehouden een penalty, bij een bal die in de 16 komt uit een vrije trap of corner, want nu is het net vrij worstelen. Een scheids die geen overtreding waarneemt, door de VAR naar het scherm wordt gedwongen, dan rood geeft en na de wedstrijd zegt dat hij er volledig naastzat kan natuurlijk niet, wedstrijd van Fortuna. Het kan niet zo zijn dat een wedstrijd wordt beslist door iemand die op 12 schermen in Zeist naar de wedstrijd zit te kijken.

Comments are closed.