post

Excelsior – FC Utrecht 3-3 (3-0)

FC Utrecht heeft een punt overgehouden aan een krankzinnige partij in Kralingen. Tegen Excelsior keek de ploeg van Hoofdtrainer Dick Advocaat binnen een half uur tegen een 3-0 achterstand aan. Maar dankzij een geweldige fase in de tweede helft werd er toch een punt geoogst op het Kralingse kunstgras: 3-3.

IJzig koel blijft hij. Simon Gustafson zet zichzelf achter de bal, die op de penaltystip ligt. Tien minuten ervoor staat Excelsior nog met 3-0 voor, nu heeft de Zweed de kans de gelijkmaker te scoren. En dat doet hij. Bekeken, in de hoek: 3-3. En daarmee is de comeback van FC Utrecht in Kralingen compleet.

Hongerige wolven
Een comeback dus. En wat voor een. In recordtempo speelt FC Utrecht de ruime achterstand van het bord, aan de boorden van de Maas. Daar is het Gyrano Kerk die zijn ploeg de eerste energiestoot geeft. Tien minuten na de rust schiet de aanvaller mooi binnen: 3-1. Als hongerige wolven vervolgen de Domstedelingen dan hun jacht op een treffer. En die komt er al gauw. Vijf minuten na de 3-1, is ook de 3-2 een feit. Invaller Nick Venema staat, zoals hij dat kan, op de juiste plek op het juiste moment: 3-2.

Van vrije trap naar penalty
Goed, en dan dus die strafschop. Of ja, vrije trap, eigenlijk. Want dat is wat Richard Martens geeft, na een overtreding op Oussama Tannane. Een vrije trap, net buiten de zestien. Maar dan mengt videoscheidsrechter Erwin Blank zich in het verhaal. Hij ziet vanuit zijn ruimte in Zeist op de beeldschermen dat de overtreding niet buiten, maar in het strafschopgebied is begaan. En dus: penalty voor FC Utrecht. Gustafson claimt de bal en klaart de klus.

Status quo
Vanaf dat moment schiet de wedstrijd in een impasse. Jawel, er zijn over en weer nog kansen. Maar waar FC Utrecht in het eerste deel van de tweede helft over het kunstgras lijkt te zweven, daar landt de ploeg na die gelijkmaker weer terug op de plastic sprieten. En Excelsior, dat lijkt op twee gedachten te hinken. Na een 3-0 voorsprong wil je eigenlijk niets anders dan drie punten, maar al helemaal niet met lege handen achterblijven. ‘Dan nog liever 3-3’, lijkt de bespeler van het Van Donge & De Roo Stadion uit te stralen.

Woudestein weent van geluk
Dat stadion, knus als het is, spat bijkans uit zijn voegen tijdens het eerste half uur van de match. De IJslander Elias Mar Omarsson bezorgt zijn team een vliegende start, door na zes minuten snoeihard raak te schieten van dichtbij: 1-0. Als twee minuten later een droge knal van Ryan Koolwijk de 2-0 oplevert, lijkt het voormalige Woudestein te wenen van geluk. Als Luigi Bruins na 25 minuten een penalty scoort, is het al helemaal gelukzaligheid troef.

Voor het eerst in elf jaar
Maar niet voor lang, dus. FC Utrecht, dat in de Eredivisie in de clubgeschiedenis 173 keer op een 3-0 achterstand kwam en in al die gevallen verloor, recht de rug op indrukwekkende wijze. De ploeg van Advocaat is de eerste die er sinds 2007 in slaagt in een uitduel een nederlaag te voorkomen na op een 3-0 achterstand te zijn gekomen. En dan te bedenken dat in de laatste negen speelminuten dat ook nog eens over de streep wordt getrokken met een man minder, na een rode kaart voor Sean Klaiber.

Toewerken naar Heracles-thuis
Advocaat’s team kan vanaf nu gaan toewerken naar de volgende opdracht: Heracles Almelo-thuis. Op zondag 9 december krijgen de Utrechters de formatie uit Overijssel op bezoek. Die dag wordt er in Stadion Galgenwaard om 12.15 uur afgetrapt.

Excelsior – FC Utrecht 3-3 (3-0)
6. Elias Mar Omarsson 1-0
8. Ryan Koolwijk 2-0
26. Luigi Bruins (strafschop) 3-0
55. Gyrano Kerk 3-1
61. Nick Venema 3-2
65. Simon Gustafson (strafschop) 3-3

Gele kaarten: Herve Matthys (Excelsior), Oussama Tannane, Mark van der Maarel, Willem Janssen (FC Utrecht).

Rode kaart: 85. Sean Klaiber (FC Utrecht, twee keer geel).

Toeschouwers: 4.400.

Scheidsrechter: Richard Martens.

Opstelling Excelsior:
Sonny Stevens; Jeffry Fortes, Herve Matthys, Thomas Oude Kotte, Lorenzo Burnet (74. Robin van der Meer); Jerdy Schouten (52. Dogucan Haspolat), Luigi Bruins, Ali Messaoud, Ryan Koolwijk (61. Mounir El Hamdaoui); Elias Mar Omarsson, Denis Mahmudov.

Opstelling FC Utrecht:
David Jensen; Sean Klaiber, Timo Letschert, Willem Janssen, Mark van der Maarel (46. Nick Venema); Simon Gustafson, Joris van Overeem, Urby Emanuelson; Sander van de Streek (82. Lukas Görtler); Gyrano Kerk, Oussama Tannane (90+3. Othmane Boussaid)

Bron: fcutrecht.nl
Foto: FCUPhoto

5 thoughts on “Excelsior – FC Utrecht 3-3 (3-0)

  1. Klaiber, wat een oliedomme, tweede gele kaart. Gustafsson heeft, behalve die penalty, alleen maar lopen sjokken. Voor de rest sloeg het voor rust helemaal nergens op, via een redelijke tweede helft toch nog 3-3. Gauw vergeten dit potje.

    • Zeker niet snel vergeten! Gustafson was dramatisch en maakte mede dat Excelsior voor rust op het middenveld alles lekker kon doen. En Tannane denkt zeker dat hij alles alleen moet doen. Voor beiden niet voor het eerst, voor beiden adviseer ik de bank.
      Ben wel blij dat Kerk al voor rust liet zien dat hij echt wel wat kan. Met Van Overeem vond ik hem de beste aan FCU-zijde. Klaiber had daarbij gekund, maar die tweede gele kaart haalt daar een dikke streep door.

  2. Natuurlijk deze wedstrijd niet vergeten, want dat wordt al te vaak gezegd na een slechte prestatie en dat was het dan ook een enorm slechte prestatie. Er zijn duidelijk een aantal spelers die denken dat ze beter zijn dan ze werkelijk zijn. Gustafson slentert voor de zoveelste keer over het, Tannane wekt alleen maar irritatie op en probeert iedere keer als hij in balbezit is wat moois te laten zien en toont een volstrekt misplaatste arrogantie, Klaiber dupeert het team door een domme 2e gele kaart. Waarschijnlijk denken de spelers nu ook nog dat ze een goede prestatie hebben geleverd door alsnog een punt te pakken. Dat je dat in een kwartier lukt zegt genoeg over de tegenstander , er is geen punt gewonnen maar 2 verloren

  3. Kleine nuance: spelers en technische staf moeten deze wedstrijd niet snel vergeten, als supporter van FC Utrecht doe ik dat echter wel en zeker de eerste helft. Come back in helft 2 was uitstekend, tot aan die oliedomme rode kaart van Klaiber. Tannane had een paar goede acties, maar mist het overzicht totaal. Kon tot 2 keer toe een vrijstaande speler aanspelen in de 16, maar deed dat niet. Geduld met deze egoïst is wel een keer op lijkt mij en Venema brengt met zijn snelheid diepte in het spel, een basisplaats lijkt mij wel zo verdiend en nodig. Overigens ontsnapte Janssen ook aan een tweede gele kaart met zijn provocerende applausje na zijn gele kaart. Dom van een aanvoerder.

  4. De gele kaarten die Janssen pakt zijn meestal overbodig en dom en inderdaad de scheids spaarde hem bij zijn reactie op zijn kaart. Wat Tannane betreft, dat is geen teamspeler die moet iets gaan doen waarbij hij niemand irriteert en de bal voor zichzelf mag houden. Venema kan nog geen hele wedstrijd aan en zoals hij nu wordt gebracht is prima. Voor de rest hard werken en niet het hoofd op hol laten brengen door bv. zijn zaakwaarnemer.

Comments are closed.