Voorbeschouwing FC Utrecht – PEC Zwolle

Zondag 11 augustus om 14.30 uur begint dan eindelijk weer het nieuwe voetbalseizoen. Een start waar we allemaal naar uitkeken, maar we helaas niet bij mogen zijn van ‘onze’ burgemeester. Want in al haar wijsheid, besliste zij al heel snel na de rellen bij FCU – GAE dat alle FC Utrecht supporters gestraft moeten worden voor het gedrag van een groep vandalen die na afloop van deze wedstrijd zich richtten tegen politie en voor de nodige gewonden en vernielingen zorgden. Het aanpakken van alleen deze mensen was volgens Dijksma niet voldoende, nee, ook de supporters die zich gedroegen en na afloop van de verloren wedstrijd met een kater naar huis gingen, moesten gestraft worden.

Dit staaltje van onkunde heeft dus tot gevolg dat FC Utrecht zonder de gewenste 12e man moet starten tegen PEC Zwolle. Waarmee de burgemeester duidelijk aangeeft de belangen van anderen vooral niet belangrijk te vinden, maar zoals menig Utrechter al tijden denkt, toch vooral haar eigen belang voorop te stellen t.o.v. de stad. Zichzelf profilerend als er vooral een camera in de buurt is of op mooie reisjes naar verre buitenlanden om zich voor te doen als de beste burgemeester van het land. Onder haar verantwoordelijkheid willen bepaalde wethouders/gemeenteraadsleden niet meer met elkaar om de tafel. Velen van ons verlangen terug naar Jan van Zanen, die nu in Den Haag aan het roer staat. De vraag is ook waarom de universiteit niet moet sluiten na de rellen die studenten veroorzaakten. Is toch een vergelijkbare case? Maar goed, we zullen het voorlopig nog met deze ondemocratisch neergezette mevrouw Dijksma moeten doen in Utrecht. De studenten zullen het toejuichen en weer volop op haar partijgenoten stemmen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Uiteraard zijn de rellen niet goed te praten en moeten de veroorzakers keihard aangepakt worden, maar om dan maar gewoon 22.000 anderen te straffen omdat zij toevallig FC Utrecht supporter zijn, is een hele rare (enge) reden.

Laten we ons maar richten op het nieuwe seizoen en uitkijken naar het eerste bezoek aan de heilige tempel op 1 september. Zoals gebruikelijk is het weer een komen en gaan geweest van spelers. Waar de hoop was op een rustige periode waardoor er niet weer een heel elftal opnieuw ingepast en geboetseerd moet worden, zag trainer Ron Jans toch weer veel spelers vertrekken en ongeveer net zoveel spelers nieuw binnen druppelen op Overvecht. Toch is er sprake van optimisme bij onze trainer. Want een groot gedeelte van de basis staat nog wel. Dus zal er dit seizoen meer sprake zijn van inpassen dan van helemaal opnieuw opbouwen.

Vooral achterin lijkt er maar sprake te zijn van één verandering. Siebe Horemans (gekomen van Excelsior) lijkt daarin de nieuwe rechtsback na het stoppen van Van der Maarel en het vertrek van Ter Avest. El Karouani, Viergever en Van der Hoorn, met Barkas daarachter op de goal, zullen weer de achterhoede gaan vormen. De in de winterstop overgekomen Vesterlund is terugkomend van een blessure en zal het dan moeten opnemen tegen Horemans.

Op het middenveld lijkt het erop dat nieuweling Engwanda zich in de voorbereiding al het bewezen. Hij zou zomaar de nieuwe verdedigende middenvelder kunnen worden in plaats van de vertrokken Flamingo. Bozdogan is inmiddels weer hersteld van zijn blessure, maar heeft waarschijnlijk nog wel een achterstand doordat hij niet de gehele voorbereiding heeft mee kunnen doen. Dit geldt ook voor Booth en Aaronson, al zullen die wel fit genoeg zijn, maar het tweetal heeft voor Amerika deelgenomen aan de Olympische Spelen. Zij hebben de laatste anderhalve week van de voorbereiding wel weer meegemaakt. Iqbal heeft niet gespeeld voor Irak, dus hij heeft een volledige voorbereiding gedraaid.

In de aanval is het dringen geblazen. Min, Ohio en Descotte zijn de echte spitsen, waar eigenlijk maar voor één echte spits plaats is. Al kunnen alle drie misschien ook wel vanaf de buitenkant komen en wie weet zouden ze ook in een twee spitsensysteem kunnen renderen.

Het lijkt erop dat de eerste keuze voorlopig op David Min valt. Ohio was nog niet helemaal fit toen hij binnen kwam en Descotte zou zeker ook vanaf de zijkant kunnen spelen. Want ook die posities zijn nog niet duidelijk. Cathline kwam als laatste en de linksbuiten moet nog klaargestoomd worden, Okkels schijnt te vertrekken naar Preston North End, Lidberg naar Darmstadt, zou Blake verhuurd kunnen worden en heeft Romeny in de voorbereiding wel een goede indruk gemaakt. Ook is er nog de Spaanse aanwinst Rodríguez, die we nog niet veel aan het werk hebben gezien.

Voor de vermoedelijke opstelling gaan we maar even uit van de suggestie vanuit het AD:

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht:

Barkas

Horemans – Van der Hoorn – Viergever – El Karouani

Iqbal – Engwanda – Jensen

Toornstra – Min – Booth