Voorbeschouwing Sparta – FC Utrecht

Eindelijk is het interlandvoetbal weer voorbij en kunnen we weer kijken naar de eredivisie. Daarin neemt FC Utrecht het vandaag (zondag) op Het Kasteel op tegen Sparta.

De ploeg van Ron Jans sprokkelde tijdens de afgelopen periode (tussen de twee interlandbreaks) wel punten bij elkaar. Het voetbal was zeker niet groots, maar daar had Jans al voor gewaarschuwd. En de verwachting is dat de sprokkelen tot de winterstop door zal gaan waarna er doorgeselecteerd kan worden om wat meer balans in de selectie aan te brengen.

Sparta is zeker een lastige tegenstanders, want de Kasteelheren hebben de goede lijn van het vorige seizoen moeiteloos doorgetrokken. Toch is Sparta thuis niet oppermachtig, want van de zes thuisduels werden er twee gewonnen, twee gelijk gespeeld en twee verloren. Het feit dat de ploeg van Ron Jans met vertrouwen aan dit duel kan vinden (tijdens de interlandbreak werd er immers een oefenduel gewonnen), is fijn.

Bij FC Utrecht geen Ole Romeny, Zakaria Labyad (ziek) en Mike van der Hoorn. Laatstgenoemde heeft tegen Excelsior een gebroken rib opgelopen, en wordt dit kalenderjaar niet meer op het veld verwacht. Daarom is de verwachting dat Ryan Flamingo in het centrum zijn opwachting maakt naast Mobido Sagnan. En is de hoop dat er tactisch een oplossing is die er voor zorgt dat vooral Flamingo de opbouw veel kan verzorgen.
De plek die Flamingo op het middenveld achter laat, zal naar verwachting worden ingevuld door Can Bozdogan. De Duitser liet voor de interlandbreak zien weer iets van zijn oude vorm terug te krijgen. Misschien staat hij niet helemaal op zijn natuurlijke plek. En dan komen we weer bij het doorselecteren.

Tevens is de vraag wie de diepe spits zal zijn. Over Isac Lidberg is al veel gezegd en geschreven, maar echt een andere spits is er op dit moment niet. Ook Mats Seuntjens, die vooral ongelukkig oogt, lijkt niet de aangewezen persoon. En wie verder kijkt, zal zien dat Mees Rijks in Jong FC Utrecht al heel lang geen onuitwisbare indruk achter laat. Ook Jesse van der Haar, vrijdag nog scorend tegen De Graafschap, is in Jong FC Utrecht geen basisspeler. Dit is dus duidelijk een hoofdpijndossier, en Ron Jans heeft al wel laten doorschemeren dat er, mede vanwege de vervelende blessure van Anthony Descotte, in de winterstop verder wordt gekeken. Maar voor nu? Wij gokken erop dat Seuntjens weer eens een kans krijgt, maar hopen op een verrassend alternatief.

Het duel begint om 16:45 uur en staat onder leiding van Joey Kooij. Wij verwachten de volgende opstelling:

Barkas
Ter Avest – Flamingo – Sagnan – Leliendal
Bozdogan
Arzakan – Toornstra – Freulo – Booth
Seuntjens