Janssen en Mulenga aan de slag als individueel trainer

Willem Janssen en Jacob Mulenga versterken per direct de staf van FC Utrecht. De oud-spelers gaan aan de slag als individueel trainer, waar ze de focus hebben op de ontwikkeling van de spelers van het eerste elftal, alsmede de talenten van Jong FC Utrecht. Urby Emanuelson, reeds verbonden aan de FC, completeert het team van individueel trainers.

Meer dan 400 wedstrijden in de Eredivisie speelde hij, en meer dan 250 officiële duels in het shirt van FC Utrecht prijken er op het palmares van Willem Janssen. De oud-aanvoerder van FC Utrecht zette na vorig seizoen een punt achter zijn voetballoopbaan, waarin hij ook het shirt droeg van VVV-Venlo, Roda JC Kerkrade en FC Twente. Janssen ging direct na zijn voetbalcarrière aan de slag als technisch manager bij VVV-Venlo, waarna hij nu weer terugkeert bij FC Utrecht.

“Afgelopen seizoen was een enorm leerzaam seizoen voor mij, zowel als mens als op zakelijk vlak,” aldus Willem Janssen. “Ik heb het seizoen geëvalueerd en ben tot de conclusie gekomen dat mijn passie om dagelijks met spelers en met het spelletje bezig te zijn onverminderd groot is gebleven. Het trainersbloed, wat ik altijd gehad heb, kruipt dan waar het niet gaan kan. Eerder ben ik al bij diverse teams in de jeugdopleiding van FC Utrecht betrokken geweest, waar de ontwikkeling van spelers centraal staat. Dat gaat het ook staan in mijn nieuwe uitdaging bij FC Utrecht. Ik heb veel zin om met de spelers aan de slag te gaan en ze te begeleiden bij de volgende stappen in hun ontwikkeling!”

“Natuurlijk wilden we Willem vorig jaar al heel graag aan boord houden bij FC Utrecht,” legt Technisch Directeur Jordy Zuidam. “Ik ben altijd contact met Willem blijven houden en toen hij tot de conclusie kwam dat hij voor het trainersvak wilde gaan, was er voor ons alles aan gelegen hem weer terug te halen. Wij zien hem als een directe toevoeging aan de staf en kennen zijn kwaliteiten om spelers te begeleiden, maar ook zijn rugzak aan ervaring die hij meeneemt is bij zijn nieuwe rol enorm van toegevoegde waarde. Willem weet wat het is om profvoetballer bij FC Utrecht te zijn en wat er dan van je gevraagd wordt. We zijn blij hem aan boord te hebben.”

Jacob Mulenga, oud-speler van de Utrechtse FC, droeg tussen 2009 en 2014 in 113 duels het tenue van FC Utrecht. Hij wist hierin 45 keer te scoren. De uit Zambia afkomstige aanvaller vertrok na zijn periode bij de club uit de Domstad naar het Turkse Adana Demirspor om daarna te verkassen naar de Chinese competitie. In 2020 keerde Mulenga terug in Nederland om te voetballen bij Go Ahead Eagles. Bij de club uit Deventer nam Mulenga in 2022 afscheid van als profvoetballer. Eind maart van dit jaar sloot de oud-aanvaller aan bij de technische staf van FC Utrecht om zich te oriënteren op zijn toekomst. Hij gaat nu de functie van individueel trainer vervullen bij FC Utrecht.

“FC Utrecht heeft me afgelopen half jaar in het dagelijkse reilen en zeilen binnen de technische staf meegenomen en alle ruimte gegeven om me bekijken wat bij me past”, licht Jacob Mulenga toe. “Daar is de rol als individueel trainer uitgekomen, omdat ik energie krijg van het ontwikkelen van het individu. Vooral de aanvallers zal ik begeleiden met mijn ervaring, kennis en kunde. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik een bijdrage kan leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteiten.”

“Jacob heeft het afgelopen half jaar bevestigd wat we al in hem zagen toen hij nog op het veld stond: hij is iemand die anderen wil laten groeien, laten ontwikkelen”, vertelt Technisch Directeur Jordy Zuidam over Mulenga. “Hij gaat nu dagelijks aan de slag met onze spelers, met in het bijzonder de aanvallers, waardoor er alle aandacht en expertise is om hun kwaliteiten verder te ontwikkelen. Samen met Urby Emanuelson hebben we nu drie ervaren specialisten, waar onze spelers de vruchten van kunnen plukken bij het zetten van de volgende stappen en hiermee maken we als club weer de volgende stap in professionalisering.“

Bron: fcutrecht.nl