Voorbeschouwing AZ – FC Utrecht (beker)

Vanavond is het KNVB-bekerduel tussen AZ en FC Utrecht. En ongetwijfeld zal er rondom dit bekerduel worden teruggedacht aan het eredivisieduel van 28 januari. Maar eigenlijk onterecht, want het is vanavond een duel waar een winnaar uit de bus moet komen. En de verwachting is ook dat beide ploegen vooral defensief zullen hebben geleerd van de spectaculaire 5-5.

Bij FC Utrecht is vandaag sowieso Modibo Sagnan afwezig. De centrale verdediger liep tegen sc Heerenveen een blessure op die hem vandaag belemmert te spelen. Ook de al langer afwezigen Bart Ramselaar (bijna terug), Tommy St. Jago en Ramon Hendriks zullen er niet bij zijn. Verder zijn naar verwachting Bas Dost en Amin Younes afwezig.

Belangrijker is: wie zijn er wel? Dat Tazos Douvikas in de punt van de aanval start, moge duidelijk zijn. De hardwerkende Griek straalt vertrouwen uit en is op dit moment zelfs topscorer in de Eredivisie. Het vervangen van Sagnan is op meerdere manieren mogelijk. Hoofdtrainer Michael Silberbauer geeft telkens aan hard te werken aan de automatismen. En is ook tijdens wedstrijden geen grote wisselaar. Het is daarom voor de hand liggend dat Mark van der Maarel zijn opwachting in de basis maakt. De routinier kan zowel centraal als op linksback uit de voeten. In het laatste geval schuift Nick Viergever naar het centrum.
Een andere optie is dat Ruben Kluivert zijn opwachting maakt in het centrum. In dat geval kan Nick Viergever op linksback blijven. Maar ongeacht de keuze voor Van der Maarel of Kluivert: alleen Nick Viergever blijft als linksbenige verdediger beschikbaar. Want het heeft er nog steeds alle schijn van dat Djevencio van der Kust FC Utrecht inruilt voor een avontuur in de MLS. Van der Kust zat bijvoorbeeld tegen sc Heerenveen ook niet bij de wedstrijdselectie.

De aftrap van het duel is vandaag om 18:45 uur en de wedstrijd wordt uitgezonden op ESPN 1. Scheidsrechter van dienst is Jochem Kamphuis en wij verwachten de volgende opstelling:

Barkas
Klaiber – Van der Hoorn – Viergever – Van der Maarel
Bozdogan – Toornstra
Van de Streek
Booth – Douvikas – Boussaid