Voorbeschouwing Fortuna Sittard – FC Utrecht

Na de vervelende thuisnederlaag tegen Vitesse is het zaak nu toch vol gas door te gaan. Concurrent FC Twente verspeelde vrijdagavond twee punten, maar Heracles èn Fortuna Sittard zitten op het vinketouw voor de plekken 7 en 8. Want daar eindigen is een voorwaarde om aan de play offs te mogen meedoen, en dat is toch een minimaal doel in dit verder fletse jubiluemjaar.

Dat Fortuna Sittard één van de concurrenten is, lijkt toch een klein wonder. De ploeg van Utrechter Sjors Ultee begon deze competitie immers zeer matig, en zag al snel trainer / clubicoon Kevin Hofland aan de kant geschoven worden. Daarna werd de lijn omhoog ingezet. En dat is een prestatie van formaat. Aangezien Fortuna Sittard zonder enige play off-verwachting aan het seizoen is begonnen, is het mede daardoor een zeer gevaarlijke outsider.

René Hake kan nopg niet beschikken over Simon Gustafson, Justin Hoogma en Remco Balk. Achter de naam van Moussa Sylla staat een vraagteken, maar Eljero Elia zit naar verwachting wel weer bij de wedstrijdselectie. En dat zit Adrian Dalmau zeker. De Spaanse brekebeen is terug na zijn zoveelste blessure, en heeft nog een paar maanden om zijn kwaliteiten te laten zien. Mocht dat niet lukken, dan lijkt een zomers vertrek van de spits de enige manier om de partijen van elkaar te verlossen.

Helaas is ook Sander van de Streek afwezig. De clubtopscoorder viel in de slotfase tegen Vitesse met een blessure uit, en is nog onvoldoende hersteld. Een gemis. Van de Streek, die volgens geruchten door Arne Slot zou zijn benaderd voor een overstap naar Feyenoord, is immers een nuttige speler die voorop gaat in de strijd en op meerdere plekken inzetbaar is. Ondanks dat het er bij Van de Streek nooit gepolijst uitziet, zal zijn afwezigheid best impact hebben op de ploeg.

Vraag is natuurlijk of Hake nog meer wijzigingen gaat doorvoeren. Doelman Oelschlägel maakt een wisselende indruk, maar oogt onrustig doordat hij veel wegbokst. Hij is gehaald als stand in. De realiteit is verder dat oorspronkelijke eerste doelman Maarten Paes in zijn recente spaarzame optredens in Jong FC Utrecht ook geen overweldigende indruk maakt. En Thijmen Nijhuis lijkt het na zijn optredens in het eerste elftal, nog onder John van den Brom, inmiddels helemaal kwijt. Kortom: een lastige keuze voor René Hake, maar een keuze voor Maarten Paes lijkt nu wel uitlegbaar.

Het duel in Sittard staat onder leiding van ‘Team Kuipers’, en de aftrap is zaterdag al om 16:30 uur. Wij verwachten de volgende opstelling:

Paes
Ter Avest – St. Jago – Janssen – Warmerdam
Van Overeem
Maher – Ramselaar
Kerk – Mahi – Boussaid