Voorbeschouwing FC Groningen – FC Utrecht

Na in de vorige speelronde ‘de dans nog te hebben geopend’ is de ploeg van John van den Brom deze speelronde als laatste aan de beurt: uit tegen FC Groningen. Tijdens de interlandbreak werd er één keer geoefend, tegen PEC Zwolle, en in dat duel scoorde FC Utrecht voor rust relatief makkelijk. Na rust vielen er alleen te makkelijk tegengoals waardoor de 3-3 geen hele gekke uitslag was.

In diezelde interlandbreak werd doelman Maarten Paes positief getest op Corona. Het is niet bekend of hij klachten heeft, maar door zijn zelfisolatie is hij er in Groningen zeker niet bij. Bij afwezigheid van Fabian de Keijzer (polsblessure) kan Van den Brom kiezen tussen Eric Oelschägel of Thijmen Nijhuis.
De keuze lijkt daarbij op de zelf opgeleide Nijhuis te vallen.Deze doelman, geboren op 25 juli 1998 in Wierden, maakt al sinds de zomer van 2009 deel uit van de opleiding van FC Utrecht, en kwam inmiddels 65 keer uit op het tweede niveau met Jong FC Utrecht. Nijhuis is wel een debutant in de eredivisie.

Voorin blijft het behelpen. Na Dalmau is nu ook Mimoun Mahi door een blessure afwezig. Van den Brom zal daarom Moussa Sylla in de spits opstellen, en daarmee is eredivisiedebutant nummer twee een feit. Sylla zal vanaf rechts bediend worden door Gyrano Kerk, en Bart Ramselaar zal waarschijnlijk weer starten als valse linksbuiten. Volgens Van den Brom is Eljero Elia nog onvoldoende scherp voor een basisplaats.

Achterin lijkt alles helder. Mark van der Maarel verving de vertrokken Sean Klaiber tegen sc Heerenveen, en deed dat naar behoren. Willem Janssen is op de weg terug, maar zal niet direct in de basis staan. Dus het extreem jonge centrum St. Jago – Hoogma blijft staan. En op links doet Warmerdam het naar behoren, waaroor Leon Guwara de bank warm mag houden.
Mogelijk wordt deze verdediging nog wel geconfronteerd met Arjan Robben. De ex-international was enige tijd geblesseerd, en wordt bij FC Groningen weer op de bank verwacht.

Het middenveld blijft toch vragen oproepen. Gustafson en Maher zijn vaste waarden, maar wie speelt daarnaast? Boussaid is een optie, maar dan is het middenveld wel erg offensief. Daarom zal het naar verwachting gaan tussen Sander van de Streek en Joris van Overeem. Of kiest Van den Brom misschien voor een derde debutant in de persoon van Davy van den Berg? Hij ontbrak vrijdagavond bij Jong FC Utrecht, en hij zou de missende schakel kunnen zijn.

Scheidsrechter van dienst is Jeroen Manschot, en wij verwachten om 16:45 uur de volgende opstelling:

Nijhuis
Van der Maarel – St. Jago – Hoogma – Warmerdam
Van Overeem
Maher – Gustafson
Kerk – Sylla – Ramselaar