post

Doorselecteren op goals

Het seizoen 2020 / 2021 is afgelopen, en heeft helaas geen ticket voor Europa opgeleverd. Eigenlijk is dat weinig verassend, want er is in de eredivisie dit seizoen liefst 14 keer gelijk gespeeld door FC Utrecht. En daardoor zijn er 28 potentiële winstpunten verspeeld. Natuurlijk is het ene gelijke spel het andere niet, want zet bijvoorbeeld de 1-1 in de Arena eens af tegen de 1-1 thuis tegen sc Heerenveen. Maar sinds het seizoen 1996 / 1997 (toen FC Utrecht als 12e eindigde) is er niet meer zo vaak gelijk gespeeld. En alleen in het seizoen 1991 / 1992 werd er maar meer gelijk gespeeld: 15 keer met een 11e plek op de ranglijst tot gevolg. Daarmee is de conclusie dat het dit seizoen op de ranglijst zo maar beroerder had kunnen aflopen.

René Hake gaf na het verloren duel tegen Feyenoord al aan dat hij gaat doorselecteren, zonder verder op details in te gaan. Goals lijken daarin een sleutelwoord. Want ondanks dat er in het kalenderjaar 2021 alleen maar meer goals zijn gemaakt door Ajax (50), PSV (41), AZ (40) en Feyenoord (35) waren de 34 doelpunten in dit kalenderjaar onvoldoende om Feyenoord op de ranglijst te passeren.

Wat valt er op bij FC Utrecht rondom goals?

Expected goals
In de voetbalstatistiek wordt gewerkt met ‘expected goals’. Deze worden berekend door aan iedere kans een waarde toe te rekenen. En daarmee kan worden berekend hoeveel goals een team zou kunnen scoren. Uiteraard speelt subjectiviteit van de persoon die de kans beoordeeld hierbij een rol, maar door ieder team in een competitie op dezelfde wijze te beoordelen ontstaat een beeld voor vergelijkingen.

De website Tussen de Linies heeft de expected goals voor de eredivisie in beeld gebracht. Daaruit blijkt het volgende:

  • Op basis van expected goals had FC Utrecht er 67,5 kunnen maken. Zet dit af tegen de 52 die er werkelijk werken gemaakt. Een negatief verschil van 15,5.
  • Eredivisieconcurrent Feyenoord had er volgens expected goals 68,4 kunnen maken. In werkelijkheid maakten de Rotterdammers er 64. Een negatief verschil van slechts 4,4.
  • FC Groningen had er volgens expected goals 39,4 kunnen maken, maar scoorde in werkelijkheid 40 keer. En dus een positief verschil van 0,6.

Deze statistiek geeft een belangrijke indicatie: efficiënt omgaan met kansen is lonend.

Het laatste kwartier
FC Utrecht scoorde dit seizoen in de eredivisie 10 keer in het laatste kwartier. En vijf van deze goals leidde er toe dat er ofwel toch een punt ofwel toch drie punten werden gehaald.
Zelfs kreeg FC Utrecht in het laatste kwartier van een eredivisieduel slechts 5 goals tegen. En alleen in het thuisduel tegen ADO Den Haag werd het hierdoor gelijk in plaats van een overwinning.

In het (voortijdig afgebroken) seizoen 2019 / 2020 speelde FC Utrecht 25 eredivisieduels. Daarin werd 14 keer in het laatste kwartier gescoord. En kreeg FC Utrecht in die periode van een duel zelf 5 goals tegen. Daarin is het volgende terug te zien:

  • FC Utrecht was in het laatste kwartier van een duel in de eredivisie (seizoen 2020 / 2021) relatief efficiënt, zowel middels zelf gescoorde goals als middels geïncasseerde tegengoals.
  • Maar ook hier is een afname van het aantal zelf gescoorde goals zichtbaar. Van 14 in 25 duels (2019 / 2020) naar 10 in 34 duels (2020 / 2021).

Drie spelers uitgelicht
Het maken van een goal en het voorkomen van een tegengoal is uiteraard een teaminspanning. Toch hieronder even de spotlight op drie spelers:

Adrian Dalmau
De Spanjaard werd in de zomer van 2019 overgenomen van Heracles Almelo. Hij kwam in twee seizoenen bij FC Utrecht niet tot zijn recht. Zie hiervoor de cijfers, verzameld op de website Transfermarkt.

  • Adrian Dalmau deed mee in 28 duels (alle competities).
  • In die duels speelde hij 1.112 minuten (dus gemiddeld bijna 40 minuten per duel).
  • En hij scoorde in deze periode acht keer (dus gemiddeld eens per 139 minuten).

Bij Heracles Almelo kwam Dalmau in één seizoen tot 34 duels (alle competities), 2.616 minuten en 19 goals (dus gemiddeld eens per 67 minuten). De effectiviteit van de Spanjaard is daarmee bijna gehalveerd.

Mimoun Mahi
Mahi werd vaak genoemd als grootste kansenmisser. Desondanks leek René Hake meer vertrouwen te hebben in Mahi dan in Dalmau. Mahi viel ondanks een naderende knieoperatie, in de play offs twee keer in (totaal 46 minuten) tegen één keer voor Dalmau (totaal 32 minuten).

De vraag is daarom: is dit seizoen voor Mahi uitzonderlijk op het gebied van gemiddeld gescoorde aantal goals per gespeelde minuut? Hieronder een overzicht, gebaseerd op de website Transfermarkt, per club waar Mahi in het eerste elftal speelde:

  • FC Groningen: in 138 duels (alle competities) maakte Mahi 39 goals in 9.243 minuten. Dat is één goal per 237 minuten.
  • FC Zürich: in 19 duels (alle competities) maakte Mahi 3 goals in 1.256 minuten. Dat is één goal per 419 minuten.
  • Sparta Rotterdam: in 41 duels (alle competities) maakte Mahi 8 goals in 2.191 minuten. Dat is één goal per 274 minuten.

Bij FC Utrecht kwam Mahi in 25 duels tot 1.448 minuten en 9 goals. Dat is één goal per 161 minuten. Mahi was daarmee afgelopen seizoen productiever dan ooit tevoren.

Sander van de Streek
Door de fans werd Van de Streek gekozen tot speler van het seizoen. En met 11 eredivisiegoals was hij clubtopscorer èn verbeterde hij zijn persoonlijke doelpuntenrecord in dienst bij FC Utrecht. Dit is in het licht van de laatste seizoenen geen opvallend aantal voor de clubtopscorer:

  • In 2019 / 2020 was Gyrano Kerk dit met 10 goals (in een voortijdig afgebroken seizoen).
  • In 2018 / 2019 waren Gustafson, Kerk en Van de Streek gedeeld clubtopscorer met ieder 8 goals.
  • In 2017 / 2018 was Zakaria Labyad cubtopscorer met 12 goals.

Daarmee deed aanvallende middenvelder / schaduwspits Van de Streek het naar behoren en passend binnen de trend van FC Utrecht.

Aantal verschillende doelpuntenmakers
Tenslotte is het scoren van een goal een teameffort. Daar valt het volgende op:

  • In 2020 / 2021 zette FC Utrecht 33 spelers in (alle competities), en 14 spelers wisten doel te treffen. Dat is 42% van de ingezette spelers.
  • In 2019 / 2020 zette FC Utrecht 30 spelers in (tot het moment van afbreken van de competitie), en 16 spelers wisten doel te treffen. Dat is 53% van de ingezette spelers.
  • In 2018 / 2019 zette FC Utrecht 28 spelers in, en 17 wisten doel te treffen. Dat is bijna 61% van de ingezette spelers.

Conclusie inzake het scorend vermogen
Als FC Utrecht gaat doorselecteren, dan is scorend vermogen een belangrijk criterium, en dit geldt voor de hele selectie. VVV Venlo heeft in zeer extreme zin aangetoond dat één veelscorende speler geen garanties geeft.
Het aantrekken van Anastasios Douvikas door FC Utrecht is daarbij een eerste belangrijke stap. Er dient alleen te worden doorgepakt om er voor te zorgen dat er minder kansen worden gemist, en daardoor minder wordt gelijk gespeeld dan afgelopen seizoen. Want het aantal behaalde overwinning geeft zeker een houvast.

Foto: FCUPhoto