FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

We komen niet voor het voetbal

02-05-2014

9 reacties


Nog één wedstrijd en dan zit het seizoen 2013/2014 er op. Het begon zo mooi; Europees voetbal en ook nog tegen een club uit Luxemburg. Dat had twee voordelen. Ten eerste was de uitwedstrijd goed rijdbaar en ten tweede betekende dat voor FC Utrecht nagenoeg zeker een volgende ronde.

Uiteraard is het bij iedereen bekend dat dat laatste het geval niet bleek te zijn en het gemor van de supporters begon. Zelfs diverse speelronden in de Europa League later werd de bloedlijn die FC Utrecht zou volgen (maar die nu Differdange volgde) bijgehouden. Als dit, als dat, als zus, als zo... een aantal ronden later waren we volgens sommigen nog steeds beter dan de clubs die van Differdange wonnen.

Arrogantie
De supporters zijn hier kapot gegaan aan hun eigen arrogantie. Wij zouden wel even van Differdange winnen. Dezelfde arrogantie die de Ajacieden later hadden bij Red Bull Salzburg. Jammer dat het vergelijk gemaakt kan worden maar het is de waarheid.

Langzaamaan begon ook het gemor op de trainer, u weet wel, die geniale tacticus, die oude topvoetballer, die echte Utrechter die zo lekker bezig was met voetbal en niet met zaken als pers en publiciteit. Ineens was het een stille nikszeggende kerel die zijn team niet beter kon maken en die niet ingreep bij het dramatische voetbal van dit jaar.

Paria
De spelers, die waren ook aan de beurt. Van der Maarel, altijd voorop qua inzet, altijd doen wat het team en de trainer van hem verlangt, spelend op de raarste posities, was ineens een paria. Hij zou nog niet meekunnen bij een hoofdklasser. Heerings, ook zo’n speler die je nooit hoort zeiken maar die wel pas net in de eredivisie speelt en die dus ervaring om hem heen nodig heeft; ook hij was een speler die het bij niemand meer goed kon doen. Ik houd het bij deze twee voorbeelden want anders kan ik het hele team af.

Waar het mij om gaat is dat FC Utrecht in mijn ogen een club is waarvan niemand verwacht dat ze kampioen wordt, waarvan niemand verwacht dat we een Messi-light in de selectie hebben, waarvan iedereen weet dat spelers als Mols uitzonderingen waren en waar we types willen en mogen verwachten als Stijn ‘Als je denkt dat je echt niet meer kan, heb je nog 50%.’ Vreven, Jean-Paul ‘Als het nodig is, grijp ik mijn tegenstander gewoon!’de Jong en Mitchell ‘Wat nou gestrekt been, ik kop hem toch!’ van der Gaag. Spelers waarvan het plafond niet zo hoog ligt maar die het plafond ophogen door keihard te werken, nooit op te geven en soms zelfs over de scheef te gaan als de club daarom vroeg.

Tattoos
Dit waren jongens die zichzelf niet enorm overschatten en die niet constant liepen te zeiken, schemerden met andere clubs en in interviews spraken over tattoos, krachttraining om angst in te boezemen en dat ze zelf de leiders in het veld dachten te zijn.

Dat soort spelers moeten we wat mij betreft ook weer hebben. Want ik kan me het seizoen 2010-2011 nog goed herinneren. Toen hadden we 3 fantastische Europese thuiswedstrijden en twee leuke (als één van de weinigen vond ik Liverpool uit geen zak aan en vind ik de club Liverpool al helemaal niks) uitwedstrijden. Spelers als Dries ‘de vallende en doorrollende kabouter’ Mertens, Kevin ‘FC Utrecht is een prachtclub maar ik zit er al weer 6 maanden dus ik ben weg’ Strootman en Michel ‘Ik ben zo goed dat ik bij FC Utrecht mijn best niet meer doe, niet meer duik en dus geen punten meer pak’ Vorm hadden dat we dat seizoen. Met daaromheen spelers als Van Wolfswinkel, Asare, Schut, Wuytens en Silberbauer. Een seizoen waarvan iedereen vergeten lijkt te zijn dat het voetbal tijdens de gewone competitie niet om aan te zien was. Als je al licht depressief was, was je na zo’n wedstrijd zwaar suïcidaal.

Passanten
En dat het in dat jaar zo slecht was, dat was pas een schande. Toen hadden we meer potentie. Maar toen werd het verbloemd door Europees ‘succes’. Maar daar gaat het voor ons toch helemaal niet om? Als we succes wilden hebben, gingen we wel naar Ajax; als we mooi voetbal wilden zien, gingen we wel naar München of Madrid. FC Utrecht supporters moeten pas op de plaats maken; diep in hun hart kijken en toegeven waarom we naar het stadion gaan.

We komen voor inzet op het veld en gezelligheid op de tribune. We komen voor een zeker gelijkspel waarbij verlies ingecalculeerd is en winst een groot feest betekent. En we zitten, nogmaals: wat mij betreft, niet te wachten op een allegaartje van passanten die geen Nederlands (willen leren) spreken, en alleen maar bezig zijn met zichzelf en zo snel mogelijk weer weg willen. Ik hoef trouwens ook niet van dit soort Nederlandse passanten. Geen types zoals je er zoveel ziet bij Vitesse en Twente of oud-spelers zoals Touzani, Kali en Kuyt. Die verraden de club voor een dubbeltje.

Vermarkten
Ik wil gewoon hard werken zien, inzet en een beetje agressie op het veld en niet het veelgevraagde tactisch vernuft, technische hoogstandjes en tikkie-takkie-voetbal met 75% balbezit.  Dat hoort niet bij de club. Net zo min als een voorzitter die de club als een product ziet dat hij moet vermarkten. Liefst gepaard gegaan door vele Engelse marketingtermen. Een FC Utrecht supporter verwoordde het onlangs helemaal juist: “Van Schaik is de koning van marketing in woorden. Daden blijven ver achter.” Laat de club zo voetballen zoals ik net zei en dan komt het snel goed.

En op dit moment hoor ik FC Utrecht-supporters zeggen dat we met de mogelijke uitloop van diverse spelers het team voor volgend jaar maar om Willem Janssen moeten bouwen. Prima voetballer voor FC Utrecht maar als je je hele team om een nuttige middenvelder moet bouwen, word ik gesterkt in mijn mening dat we bij FC Utrecht voor FC Utrecht komen en niet voor het (mooie) voetbal.

Harrie Kovert
@HarrieKovert

Foto: FCUPhoto

Reacties

Bij dit bericht zijn 9 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing