FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Specials

Visual

Verandering

04-11-2015

16 reacties


FC Utrecht staat in de belangstelling van velen. Om de problematiek die het resultaat is van een verkeerde straf van de KNVB na een smakeloos liedje dat door een paar mensen op de tribune in de vorige editie van FC Utrecht – Ajax gezongen werd. Kennelijk moet je dan de club bestraffen. Raar om twee redenen. In de eerste plaats omdat FC Utrecht er niks aan kan doen en er ook niks aan kon doen omdat het zo kleinschalig is dat het door niemand is waargenomen. En ten tweede om het feit dat de NS ook niet gestraft zou zijn als deze groep het in een trein had gezongen. Het resultaat is echter een straf van de KNVB die FC Utrecht keurig uitvoert. Dat resulteert uiteindelijk in het feit dat de Ajax supporters de komende wedstrijd niet bij FC Utrecht – Ajax aanwezig mogen zijn. Kunnen zijn want hun eigen gedrag is er ook debet aan dat de burgemeester van Utrecht zijn collega’s in Rotterdam en Den Haag volgt.

Daarnaast ging het na FC Utrecht – FC Twente over nog twee zaken. Barazite geeft vanwege zijn geloof vrouwen geen hand. Hij heeft (voorafgaand) officieel laten verklaren dat niet uit gebrek aan respect is maar dat hij de regels van zijn geloof daarmee volgt. Daarnaast werd er door een deel van het publiek het Bananenlied van Boswachters gezongen. Dit zijn zaken die in mijn ogen best onderwerp van discussie kunnen zijn maar Folkert Velten voetbalde nooit op zondag vanwege zijn geloof en dat was nooit een probleem. Het Bananenlied is nu ineens wel een probleem terwijl het al 15 jaar op deze manier gezongen wordt. Dat praat het niet goed maar geeft wel aan dat FC Utrecht nu erg onder een vergrootglas ligt.

En het allerergste is dat ik me om al die drie dingen eigenlijk helemaal niet druk maak. Ik maak me er druk om, en ik merk een hoop mensen met mij, dat FC Utrecht zoals we het al tientallen jaren kennen steeds verder wordt veranderd; afgebroken in mijn zienswijze. En het gebeurt stap voor stap en het resultaat daarvan is ook steeds maar in kleine stappen zichtbaar. Grotere lege plekken op tribunes, ontevreden supporters, mensen die vaker voor Fox kiezen of erger nog: iets helemaal anders gaan doen. De toeschouwersaantallen zijn duidelijk want we zijn de laatste jaren van zo’n 20.600 toeschouwers naar zo rond de 16.000 gegaan. En dat zijn dan verkochte of uitgegeven kaarten. Als je als seizoenskaarthouder niet komt, word je wel meegerekend. Uitgekookt. Zo lijkt het nog wat.

De afgelopen tijden heb ik me enorm gestoord aan zaken waarvan ik een aantal al eerder genoemd heb. Het zijn zaken waar meer mensen zich aan storen en alles bij elkaar opgeteld ben ik er van overtuigd dat ervoor zorgt dat mensen zich niet meer met de club kunnen identificeren en dan maar wegblijven. Ik noem ze hieronder.

Met de komst van Wilco van Schaik kwam de wind van het vermarkten van een beleving. Letterlijk zijn woorden en sindsdien staat bij alles van FC Utrecht de inhoudsloze kreet “Heart of life”. De club moest voor iedereen toegankelijk zijn en FC Utrecht moet een belangrijke sociale taak vervullen in de samenleving. Dat voor ‘Eye of the Tiger’ keihard door de speaker schalt dat we onze "fucking" handen omhoog moeten doen, is voor mij dan toch altijd even lastig uit te leggen aan mijn zevenjarige zoon. Overigens ook dat er op de tribunes als ketters gerookt kan worden. Op zich begrijpelijk, maar wel weer veel woorden en weinig daden als je met de hoofdsponsor zo hard ‘Stoptober’ promoot. Wees dan een club met ballen en verbied het roken in het stadion ook.

FC Utrecht is een club van het volk. Vroeger speelde we met Nissan op het shirt en de meest recente autosponsoren waren Škoda en Opel. Een vriendje van Van Schaik werkt echter bij Louwman en samen spraken ze af dat Wilco de Opel liet voor wat het was maar zelf in een Maserati ging rijden. Ondertussen in de tweede Italiaanse bolide, want de eerste was te verkopen door Louwman. Wat de club hier mee opschiet, kan ik niet beoordelen, maar ik kan me wel voorstellen dat Opel er niet blij mee is en dat de gemiddelde FC Utrechtsupporter zich hier niet mee kan identificeren. Ik heb begrepen dat de jaarcijfers inmiddels ook niet meer openbaar zijn dus dat werkt ook niet mee in het beeld ‘Club van het volk’. Het lijkt meer op ‘Fuck het volk’. Neem daarbij de sterk gestegen cateringprijzen en het feit dat je voor het busvervoer moet betalen en reken uit je winst.

Die ‘wij weten alles en jullie moeten knikken-mentaliteit’ zie ik bij meer zaken. Sinds Ten Hag aan het roer staat, hebben we een trainer die invallers laat warmlopen. Dit met de achterliggende gedachte dat de spelers dat zelf niet kunnen. Ik vraag me dan af waarom deze spelers überhaupt een profcontract hebben bij een eredivisieclub. Wie heeft die contracten getekend? Dat hele kleuterschoolgedoe langs de zijlijn is werkelijk beschamend. Overigens net als de besloten trainingen die we steeds vaker zien. Want die 10 gepensioneerden en 5 andere supporters mogen natuurlijk niet zien dat we een corner indraaien of dat Van der Maarel in het centrum traint.

De afgelopen anderhalve week wint FC Utrecht 3 keer in 8 dagen. Ietwat gelukkig tegen Zwolle, na verlenging tegen Groningen en na een leuke wedstrijd tegen Twente. Het resultaat is goed en het voetbal was tegen Groningen en Twente best heel aardig. En toch vond ik het het leukst om in Zwolle te zijn. En juist omdat ik daar niet meer in de omgeving van FC Utrecht zit. Tuurlijk liep Pim Koolwijk nog steeds met zijn armen over elkaar de topcoach uit te hangen bij warmlopers maar de twee ergste veranderingen, hoe klein ze ook zijn, hebben we gelukkig niet bij uitwedstrijden. Bij uitwedstrijden is een doelpunt voor FC Utrecht nog echt een geluksmoment. Bij thuiswedstrijden werd dat tot voor kort vergald door één aspect en sinds gisteren door twee aspecten:

1) Die Duits aandoende volksmennende stadionspeaker. Hij zal wel een keer naar FC Twente of Duitsland zijn geweest maar wij zijn FC Utrecht. Wij zitten in het hart van Nederland en hebben een eigen identiteit. Wij willen dat achterlijke geschreeuw niet dat hij de voornaam roept dat het publiek dan de achternaam roept. Of dat hij 5 minuten voor tijd eenzijdig de 12e man inzet. Neem de oude baan van je baas over en ga lekker lopen schreeuwen als dartscommentator. Daar wordt het wel gewaardeerd.

2) Zondag stond DJ Tony Jr. te draaien in het stadion. Nu verschillen smaken maar ik had zo het idee dat het niet heel erg aansloeg. Zijn doelgroep, en dat riep hij ook duidelijk, was de Bunnikside. Die zaten echter nog grotendeels lekker in hun eigen home. Daarna riep hij dat hij de nieuwe doelpuntentune had mogen maken. Ik schrok me de pleuris van het idee maar later bleek echt dat bij doelpunten niet het karakeristieke ‘La Cucamarcha’ van TNN klinkt maar een of andere mitrailleur.

Langzaamaan herken ik mijn eigen club niet meer en ik durf bijna niet te voorspellen wat er nog meer bedacht wordt om te veranderen. Clubkleuren veranderen? Naam veranderen? Ik krijg er echter steeds minder zin in om naar FC Utrecht te gaan en gezien de toeschouwersaantallen denken steeds meer mensen zo. Hierbij dus een serieuze oproep aan degene die aan het hoofd van deze organisatie staat.

Geachte heer Van Schaik, voordat u in het programmaboekje laat optekenen dat de club steeds dichter bij de supporters komt te staan, denk dan eerst eens na. Denk na of het wel klopt wat u beweert. Maar mijn oproep voor nu is om bovenstaande serieus te nemen aangezien het zo bedoeld is. Luister naar de supporters, zorg dat er echt binding is met de supporters en zorg dat de supporters en de club weer een eenheid worden en dat ze door al deze zaken die onder uw supervisie gebeuren niet uit elkaar groeien. Want als u op deze manier doorgaat, bent u straks echt alleen met een paar man in het stadion over.

Harrie Kovert

Reacties

Bij dit bericht zijn 16 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing