FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

Paniek om Utrecht

30-07-2011

37 reacties


Fans vrezen voor bijrol in de eredivisie als meer versterkingen uitblijven.
De boodschap van technisch directeur Foeke Booy dat er na het halen van drie Zweden (Nilsson, Gerndt, Martensson), de Japanner Takagi en hoogstwaarschijnlijk de Paraquaanse keeper Fernandez niets meer bijkomt, is bij veel fans van FC Utrecht negatief ontvangen. Ze vrezen dat hun club, die een moeizame voorbereiding draait, dit seizoen genoegen moet nemen met een bijrol in de eredivisie. Is de paniek terecht, Ja of Nee?

JA
FC Utrecht verkocht drie van zijn beste spelers: Dries Mertens, Kevin Strootman en Ricky van Wolfswinkel. Tel daarbij op het vertrek Tim Cornelisse, captain Michael Silberbauer, Khalid Sinouh, het wegvallen van Mihai Nesu en het mag duidelijk zijn hoeveel Utrecht heeft ingeleverd. Dan gaat het om doelpunten (Van Wolfswinkel), creativiteit (Strootman, Mertens) en coaching binnen en buiten de lijnen (Sinouh, Silberbauer, Cornelisse). Het feit dat Michel Vorm liever vandaag dan morgen een carierrestap maakt, geeft aan dat een nieuwe aderlating in het verschiet ligt.

Dat Utrecht geen Nee kon zeggen tegen de miljoenen die PSV en Sporting Lissabon op tafel wensten te leggen voor het Utrechtse tafelzilver valt te billijken. Maar de supporters herinneren zich ook maar al te goed welke belofte er het afgelopen seizoen keer op keer is gedaan door de clubleiding. Utrecht wilde niet inleveren op de ambities en zou - als bepalende spelers niet te behouden waren - spelers van een vergelijkbaar kaliber terughalen. Het plan om met de verdiende miljoenen door te pakken met aansprekende vervangers uit de eredivisie (Toornstra, Derijck, De Ridder, Roorda en eerder Kubik en Boerrigter) mislukte echter. Omdat Utrecht zich vergiste in de graagte waarmee dergelijke talenten naar stadion Galgenwaard wilden verkassen.

De technische leiding schakelde snel over op plan B, maar het heeft er alle schijn van dat de selectie er na het verlies van zeven spelers en de komst van vijf vervangers zeker niet sterker op is geworden. Erwin Koeman en Jan Wouters - die er graag nog twee puzzelstukjes bij willen in de vorm van een creatieve middenvelder en een rechtsback- moeten het vooralsnog doen met veel talenten, die echter nog niet eredivisiewaardig zijn. Van de aankopen is het nog maar de vraag is of zij gaan slagen.

Daarmee is, zo redeneren de ontevreden supporters terecht, de belofte nog niet ingelost. Ze vrezen dat sportief gezien de neerwaartse spiraal is ingezet. Eentje die gevolgen heeft voor de verkoop van seizoenkaarten (Utrecht leverde er al tweeduizend in na het mislopen van Europees voetbal) en het aantrekken van nieuwe sponsors. In dat licht bezien zou Utrecht zijn doelstelling aan moet passen. Dat is wel zo eerlijk naar de fans, de spelersgroep en al helemaal richting de nieuwe trainer.

NEE
Elke medaille heeft twee kanten. Want waar hebben we het eigenlijk over? Oefenpotjes zijn nog nooit een serieuze graadmeter geweest om een selectie te beoordelen. Toegegeven, het spelpeil ligt nog niet bijster hoog. Maar als eerdaags Alexander Gerndt de aanvalslinie komt versterken, zijn landgenoten Martensson en Nilsson hun draai vinden, Jacob Mulenga op oorlogssterkte is, Tommy Oar terugkeert van het jeugd-WK en de geblesseerden Edouard Duplan en Michel Vorm (mits hij blijft) aansluiten bij de groep dan heeft Utrecht een selectie die niet onderdoet voor verwachte concurrenten. Zelfs niet na het verlies van veel dragende spelers. Zijn clubs als sc Heerenveen, Heracles, FC Groningen, Roda en Feyenoord zoveel beter geworden?

Mertens, Strootman en Van Wolfswinkel waren gewoon niet te houden. Toen bleek dat hun beoogde vervangers niet naar stadion Galgenwaard wensten te komen, schakelde de Utrechtse clubleiding razendsnel over op plan B en werden er in amper twee weken tijd vervangers gehaald die gewoon tijd nodig hebben om te wennen.

Morrende supporters moeten ook nadrukkelijker stil staan bij de vraag waar hun cluppie vandaan komt. ‘Utreg' moest nog niet zo heel lang geleden bedelen bij de gemeente en zakenman Joop Leliveld (die het stadion kocht) en later Frans van Seumeren (die de club kocht) om überhaupt te kunnen overleven. Nu, een paar jaar later, is de club gezond. Dankzij de miljoenen die binnen stroomden na de transfers van Mertens, Strootman en Van Wolfswinkel. Allemaal mogelijk gemaakt omdat Frans van Seumeren zijn nek durfde uit te steken.

Anno 2011 heeft Utrecht zich uit een financiële positie geknokt die veel beroerder was dan iedereen voor ogen heeft. Daarbij staat er een jonge groep, die weliswaar is onthoofd van een flinke brok ervaring, maar wel eentje met potentie. Nog niet zo lang geleden keken Utrechtse fans stikjaloers naar clubs als Heerenveen en Groningen die aan de lopende band Scandinaviërs haalden om na een paar jaar geld op te verdienen.

Nu Utrecht eindelijk hetzelfde kan gaan doen en zijn naam als opleidingsclub aan het vestigen is, eisen de altijd ongeduldige FC-fans meteen dat de ambities bijgesteld moeten worden. Maar waarom nu al? En hoe reëel is dat? Eerst maar eens zien hoe dit Utrecht kan groeien in een seizoensstart die op het lijf lijkt geschreven voor een ploeg-in-opbouw; VVV-Uit, De Graafschap-Thuis, Vitesse-Uit, Roda-Thuis.

En mocht het allemaal écht zo tegenvallen, dan is er - in de loop van augustus of in de winterstop - altijd nog tijd genoeg voor een konijn uit de hoge hoed, in de vorm van een creatieve middenvelder of een dartelende buitenspeler.

Bron: AD Sportwereld/UN door Ard Schouten

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 37 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing