FCU Fans
Inloggen

Aanmelden op FCUFANS.nlWachtwoord vergeten? Toegang aanvragen?

Mobiel RSS LinkedIn Facebook Twitter You Tube

Nieuws

Visual

‘Openheid FC Utrecht over transferperiode’

22-08-2011

23 reacties


Volgens Jacques van Ek, voorzitter van de Raad van Commissarissen, en voorzitter/algemeen directeur Jan Willem van Dop zijn bij supporters en pers veel vragen gerezen over de financiële opbrengst van de nu bijna afgesloten transferperiode. Daarover geven ze opening van zaken, want FC Utrecht is en blijft een transparante club. "Het beeld is hier en daar ontstaan, dat FC Utrecht de afgelopen periode enorm veel geld heeft verdiend, wat onvoldoende in het versterken van het elftal is gestopt. Wij krijgen daar vragen over en daarom willen wij graag even uitleggen hoe het werkelijk zit", aldus Van Ek

"Om met de bedragen te beginnen; ik hoor van alle kanten dat de club in de afgelopen transferperiode 20 miljoen euro heeft verdiend, maar dat is een veel te positieve weergave van de feiten", zegt de voorzitter van de RvC. "Die 20 miljoen was een bruto bedrag, waarvan zo'n vier miljoen afging aan verkooppercentages speler, die bedongen waren bij aantrekken van de speler, vergoedingen aan vorige clubs en commissie voor zaakwaarnemers. Van de overgebleven 16 miljoen had FC Utrecht een substantieel bedrag nodig om de opgelopen verliezen van de afgelopen jaren te dempen en dat was ook echt hard nodig", legt Van Ek uit.

"Als gevolg van de gedane investeringen van 2 jaar geleden in het technisch apparaat (spelers en technische staf) wisten we dat we in een verliessituatie terecht zouden komen. Het verlies van 2009/2010 was al beperkt door het creëren van investeringsfonds II, waarmee transferrechten van enkele spelers uit de bestaande spelersgroep voor 50% werden overgedragen . Door de gerealiseerde transfers van juni 2011 kunnen we het verlies van vorig seizoen wederom beperken", vult van Dop aan. " Uiteindelijk bleef van de transfergelden ongeveer 9 miljoen euro over en die is naar FPI gegaan, het investeringsfonds van grootaandeelhouder Frans van Seumeren, die dat inmiddels ook alweer grotendeels geïnvesteerd heeft in de nieuwe aankopen."

Dat FC Utrecht met die 9 miljoen ook echt de markt op kon, was te danken aan de bereidheid van Van Seumeren dat bedrag in belangrijke mate alweer te herinvesteren in nieuwe spelers in plaats van het te beschouwen als gemaakte winst op zijn eerder gedane investeringen. "Hij is zelfs nog verder gegaan", aldus Van Ek, "door FC Utrecht in de loop van het seizoen een extra achtergestelde lening van 5 miljoen euro te verstrekken, waardoor de vermogenspositie van de club op het goede niveau bleef. We mogen blij zijn met zo'n investeerder, die letterlijk elke cent die binnenkomt direct weer ten goede van de club laat komen. Frans van Seumeren is een Utrechter die oprecht betrokken is bij het wel en wee van FC Utrecht. Eigenlijk kan ik me geen betere investeerder/grootaandeelhouder voor de club voorstellen, maar we kunnen van hem niet verwachten dat hij de financiële gaten blijft dichten."

Overigens heeft Van Seumeren laten weten terug te treden als gedelegeerd commissaris, zodat hij geen bemoeienis meer heeft met de dagelijkse gang van zaken bij FC Utrecht. "Alle bevoegdheden komen dus weer te liggen bij de algemeen directeur", zegt Van Ek. "Van Seumeren blijft wel vanuit de Raad van Commissarissen actief als commissaris Technische Zaken en blijft dus betrokken bij het investeren in nieuwe spelers."

Commerciële stappen
Van Ek liet als voorzitter van de Raad van Commissarissen al eerder weten (onder meer in het Presentatie Magazine aan het begin van dit seizoen), dat FC Utrecht weliswaar op weg is de financiële en sportieve doelstellingen van het twee jaar geleden ingezette vijfjarenplan te realiseren, maar dat daarin wel vertraging is ontstaan. "De inkomsten zijn de afgelopen jaren niet gestegen en we zijn door de economische crisis dubbel getroffen", legt hij uit. "Doordat het bedrijfsleven aanzienlijk terughoudender is met sponsoring en dus minder bereid was te investeren, konden we onze commerciële ambities onvoldoende realiseren. Bovendien zat de transfermarkt volledig op slot en droogde ook die bron op. Die factoren bij elkaar hebben ons de afgelopen jaren stevig dwarsgezeten." Om de zakelijke mogelijkheden van FC Utrecht beter te benutten zet de club de komende jaren nadrukkelijker in op de commercie. Van Ek: "In overleg met Wilco van Schaik, de nieuwe algemeen directeur, gaan we nieuwe commerciële stappen zetten en initiatieven ontplooien, zodat de inkomsten substantieel hoger worden. Dat is ook hard nodig, want ook in het huidige seizoen 2011-2012 zullen wij vanuit de normale bedrijfsvoering nog geen zwarte cijfers schrijven."

‘Doelstelling blijft'
Inmiddels is de transfercarrousel weer gaan draaien, wat voor FC Utrecht heeft geleid tot behoorlijke inkomsten. "Al was het niet de bedoeling zowel Dries Mertens als Kevin Strootman te laten gaan", aldus Van Dop. "Op een vertrek van één van de twee hadden we wel gerekend, maar beiden vonden we eigenlijk te veel van het goede. Er was echter geen houden aan; PSV wilde per se alle twee de spelers en was bereid daarvoor een mooi bedrag te betalen. In dat geval moet je ook met de spelers meedenken, die graag wilden, en kun je niet anders dan ze die transfer gunnen."

Maar nu de transferperiode zo goed als voorbij is, zijn Van Ek en Van Dop tevreden over hoe FC Utrecht daar uiteindelijk uit is gekomen. "Er staat nu in potentie weer een goed elftal. Maar we hebben ook pech gehad met alle blessures in de voorbereiding en start van de competitie. We zijn er zeker van dat het elftal de sportieve doelstelling van de club gaat realiseren. Want ondanks de vele wisselingen blijft die doelstelling dezelfde: structureel spelen om een positie tussen plek 3 en 8, die recht geeft op spelen in de play offs", zegt Van Ek. "En met enige regelmaat moet dat resulteren in Europees voetbal."

En samenvattend: "Het gaat goed met FC Utrecht, we liggen op koers, zij het met vertraging. Maar om nu te zeggen dat we bulken van het geld en dat we daar angstvallig bovenop blijven zitten: nee, dat klopt niet. Ieders inspanningen en elk dubbeltje zijn de komende jaren nodig om onze club te verzekeren van een sportief fraaie, maar ook financieel gezonde toekomst."

Bron: fcutrecht.nl

 

Reacties

Bij dit bericht zijn 23 reacties geplaatst.
U kunt reacties lezen en plaatsen na het inloggen.

Reactie plaatsenNaar boven

|

HomeAankomende wedstrijd

UitploegThuisploeg
D.H.S.C.FC Utrecht
30 juni 2018 14:30 uur
Sportpark Thorbeckelaan

Aanmelden Nieuwsbrief
Poll


Er is op dit moment geen poll vraag.

Voorspellingscompetitie

1 (1) Don Leo 71pt
2 (2) Sjakie 68pt
3 (3) Menno 66pt
4 (4) badbo13 66pt
5 (5) Maldini 63pt
6 (6) chapri 59pt
7 (7) Drs. C.A. Tastrofe 58pt
8 (8) fanvandeFC 58pt
9 (9) ad rem 57pt
10 (10) Piet 56pt

Sponsors


Ook sponsor worden?

Ook geïnteresseerd in onze sponsor- en/of advertentiemogelijkheden?


Sitemap  |  Disclaimer  |  Links  |  FC Utrecht Headliner  |  Copyright © 2005-2018 FCUFans.nl / Stichting True Support

Realisatie Cartel Internet en Marketing